19 - 01 - 2017
با موسیقی پیام صلح به جهان بفرستیم
برنامههای چهارمین روز جشنواره موسیقی فجر (دوشنبه، ۲۷ دیماه) در تالار وحدت با اجرای ارکستر سمفونیک تهران به رهبری فریدون شهبازیان و خوانندگی علیرضا افتخاری، در حضور وزیر کنونی ارشاد در کنار وزیر پیشین این وزارتخانه آغاز شد.
رونمایی از فصل جدید ارکستر ملی
از مهرماه که فریدون شهبازیان چوب رهبری ارکستر ملی را به دست گرفته، حضور در جشنواره موسیقی فجر اولین اجرای صحنهای این ارکستر بود.
شهبازیان در ابتدای این اجرا اظهار کرد: تولد ارکستر ملی ایران را تبریک میگویم. این ارکستر با هدف پیشبرد موسیقی ارکسترال و اصیل ایرانی تشکیل شده است. دلمشغولی من اجرای خوب و ارزشمند موسیقی ایرانی که موسیقیدانان کشورمان میسازند و موسیقی ملل است که امیدوارم محقق شود.
او با اشاره به فرهاد فخرالدینی، رهبر پیشین این ارکستر گفت: از فرهاد فخرالدینی یاد میکنم که پیشکسوت من است و این ارکستر را اداره میکرد. امیدوارم کارشان را ادامه دهند.
با آمدن نام فخرالدینی، مخاطبان حاضر در سالن او را تشویق کردند. در ادامه، رهبر ارکستر ملی خطاب به سیدرضا صالحی امیری، وزیر ارشاد گفت: «از وزیر میخواهم حمایت کند تا موسیقی ما در جهان شنیده شود، نه بهصورت ارکسترهای کوچک و سازهای ایرانی، بلکه موسیقی ارکسترال ما به جهان معرفی شود.»
او بیان کرد: «ما از سبکهای موسیقی جهان استفاده میکنیم که آنها تدوین کردند و آن را با موسیقی خودمان درمیآمیزیم تا آثار بهتری را پدید آوریم.»
شهبازیان ادامه داد: امیدوارم در استانهای ما که مردم با موسیقی ارکسترال غریبهتر هستند، این موسیقی اجرا شود. موسیقی ما بهویژه موسیقی مقامی، بسیار غنی است و کمتر جایی پیدا میشود که ربع پردههای ما را داشته باشد.
او همچنین تاکید کرد روی خواهشاش با وزیر و کسانی است که در کنار او هستند، مانند معاون امور هنری وزارت ارشاد، مدیرعامل بنیاد رودکی و دیگر موسیقیدانان.
در این کنسرت که با استقبال زیاد مخاطبان همراه بود، افرادی مانند سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی جنتی وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهیندخت مولاوردی معاون رییسجمهور در امور زنان، علیاکبر صفیپور مدیرعامل بنیاد رودکی، حمیدرضا نوربخش مدیر جشنواره موسیقی فجر و مدیرعامل خانه موسیقی، علی مرادخانی معاون امور هنری وزارت ارشاد، فرزاد طالبی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد، هوشنگ کامکار، تهمورس پورناظری، داود گنجهای، حسین نوشآبادی، حجتالله ایوبی و مرتضی طلایی حضور داشتند.
در ابتدای اجرای ارکستر ملی، یک قطعه بیکلام اجرا شد و سپس علیرضا افتخاری بهعنوان خواننده به این ارکستر اضافه شد.
افتخاری بعد از آنکه توسط شهبازیان به صحنه دعوت شد، در سخنانی کوتاه گفت: «نمیدانم در مقابل شما باید چه کار کنم، باید به خاک بیفتم.» او افزود:«من پَر درآوردهام، نمیدانم پرواز کنم یا بخوانم.» در بخش نخست، قطعات «اوور تو آوار» اثر فریدون شهبازیان، «نیلوفرانه و بهشت یاد» اثر عباس خوشدل، «سبک بال» اثر حسین دهلوی و «در هوای تو و کوی بینشان» اثر عباس خوشدل اجرا شد.
برای اجرای دو قطعه «شور عشق» (۱ و ۲) در بخش دوم کنسرت، گروه کر به ارکستر ملی اضافه شد و از همان ابتدا افتخاری همراه با شهبازیان روی صحنه آمد.
قطعه چهار مضراب شوشتری برای ویولن و ارکستر اثر حسین دهلوی، قطعه بعدی بود که توسط این ارکستر اجرا شد. پس از آن به ترتیب «نعمه محرم راز»، «ساقینامه» و «شور عاشقانه» آثار شهبازیان اجرا شدند.
هنگام برگزاری این کنسرت، بهدلیل پر بودن صندلیها، افرادی در طرفین سالن ایستاده اجرا را تماشا میکردند. پس از پایان کنسرت نیز عباس خوشدل، آهنگساز به دعوت شهبازیان روی سن رفت و تشویق شد.
تصویب بودجه ۱۲ میلیارد تومانی برای ارکستر سمفونیک و ملی
پس از به پایان رسیدن اجرای ارکستر ملی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که برای اولینبار در یکی از اجراهای جشنواره موسیقی فجر حضور یافته بود، گفت: «برای سال آینده برای هر دو ارکستر سمفونیک و ملی بودجه ۱۲ میلیارد تومانی تصویب کردیم.»
سیدرضا صالحیامیری ادامه داد: «ارکستر ملی بخشی از هویت ایران است و همه ما به این هنرمندان و بهخصوص به استاد شهبازیان افتخار میکنیم.»
او ادامه داد: «حضورم امشب در اجرای این ارکستر در حقیقت، توجهی به هنر موسیقی، اصحاب موسیقی و ارکستر ملی ایران بوده است و برای این ارکستر احترام زیادی قائل هستم.»
صالحیامیری اضافه کرد: «حوزه موسیقی میتواند در نشاط جوانان تاثیر زیادی داشته باشد. باید تلاش کنیم موسیقی ما از مرزهای ایران خارج شود و پیام صلح، وحدت و انسجام را به همه جهانیان منتقل کند.»
وزیر ارشاد بیان کرد: «امشب یکی از شبهای زیبای موسیقی ایران بود، ارکستر ملی به رهبری استاد شهبازیان و خوانندگی آقای افتخاری لبخند را به چهرههای مردم نشاند. نشاط و شادی جوانان آرزوی ما و دولت است.»
او با اشاره به اینکه باید جوانان را به رسمیت بشناسیم، گفت: «نسل جوان ما انسانهای خوشقلب و فرهیختهای هستند، باید جوانان را به رسمیت بشناسیم، جوانان امروز به هنر موسیقی، شعر و معنویت نیاز دارند و باید در حوزههای موسیقی، تئاتر، سینما و قرآن تلاش کنیم تا معونیت، معرفت و هنر را در نسل جوان منتشر کنیم.»
صالحیامیری با بیان اینکه آنچه مهم است، تداوم حیات این ارکستر است، اضافه کرد: «برای سال آینده، برای هر دو ارکستر سمفونیک و ملی بودجه ۱۲ میلیارد تومان تصویب کردیم و انشاءالله در سال آینده شاهد اجراهای مستمر ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک در تهران خواهیم بود.»
او به پرسش خبرنگاری درباره لغو شدن برخی اجراها در جشنواره موسیقی فجر، پاسخی نداد.
نوای نسلکشی ارامنه در تالار رودکی
تالار رودکی نیز در چهارمین روز جشنواره موسیقی فجر میزبان دو گروه از سه گروهی بود که براساس برنامه قرار بود، اجرا داشته باشند پیش از این اعلام شد که گروه «شوسان تریو» از کشور فرانسه بهدلیل مشکل ویزای یکی از اعضای آن به اجرای خود نمیرسد. به همین دلیل در سانس نخست، گروه «آزاد» که در بروشورهای منتشرشده توسط روابط عمومی جشنواره «آزار» معرفی شدهاند، روی صحنه رفت.
از اشکهای کامکار تا قول وزیر برای مساعدت
اجرای بعدی در همین سالن به ارکستر فیلارمونیک کردستان اختصاص داشت. این اجرا با همصدایی ویولن و پیانو شروع شد و سپس اعضای گروه روی صحنه آمدند و قطعات «والتس جز» و «کاناریز» را اجرا کردند.
بعد از آن، رهبر ارکستر فیلارمونیک کردستان از هوشنگ کامکار، نادر مشایخی، محمدرضا درویشی، پشنگ کامکار، مظهر خالقی، حمیدرضا اردلان، امین مرادی و استاندار کردستان بهدلیل حمایت از ارکستر فیلارمونیک کردستان قدردانی کرد.
مهدی احمدی گفت: این ارکستر خود را مدیون عبدالمحمد زاهدی، استاندار کردستان میداند. من تعارف سیاسی نمیکنم و این موضوع یک حقیقت است. او فرد نایابی است و ما قدر او را میدانیم.
سپس داریوش گودرزی، خواننده گروه، با لباس محلی کردی روی صحنه آمد و قطعات «مه لی ئه وین- پرنده عشق»، «لانک- گهواره»، «سکالای دل- شکایت دل»، «نازت بی- کرشمه» و «بوی دینم- برایش میآورم هرچه یار بخواهد» از آهنگهای فولکلور کردی را اجرا کرد.
سپس حمیدرضا اردلان، موزیسین کرد به درخواست رهبر ارکستر روی صحنه آمد و گفت: «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید برای این کنسرت هزینه کند. یک ارکستر سمفونیک حدود شش میلیارد تومان هزینه دارد و این ارکستر با همت جوانان، استادان کرد، استاندار و حوزه هنری کردستان به اینجا رسیده است.»
او ادامه داد: «این ارکستر سالهای قبل جشنواره در کرمانشاه، سال گذشته در تالار رودکی و امسال نیز دوباره در همین تالار اجرا میکند و مردم کردستان برای این موضوع خدا را شکر میکنند. کردها موزیسین هستند و چون موسیقی میدانند، لباس و زبانشان را هم حفظ کردهاند. از آقای مرادخانی، معاون هنری وزیر ارشاد میخواهم این ارکستر را در بودجه امسال مورد توجه قرار دهد.»
سپس رهبر ارکستر فیلارمونیک کردستان به ساز کنترباس اشاره و بیان کرد: «یک اتفاق مهم در سنندج رخ داده است؛ ما در ایران یک ساز کنترباس داشتیم که آن هم از بین رفت تا اینکه به همت وحید وفایی دو ساز کنترباس چهار سیم و پنج سیم ساخته شد و ما در این زمینه روی کشور چین را هم کم کردیم.»
وفایی نیز بیان کرد: «امشب افتخار دارم یک ساز ایرانی که در کشور خودمان ساخته شده است را بنوازم. این ساز کیفیت بسیار خوبی هم دارد. من همینجا از مسوولان میخواهم از سازهای ایرانی حمایت کنند.»
بعد از صحبتهای وفایی، هانا کامکار، همخوان گروه با لباس کردی به رنگ قرمز روی صحنه آمد و گروه قطعات «زخم ایلام»، «په پوله ی ئازاد – پروانه رها»، «های بینن – بیاورید آنچه یار خواسته» را اجرا کردند.سپس رهبر ارکستر با بیان اینکه خبر خوبی به دستش رسیده است، گفت: مهدی فرشادان، نماینده مردم کردستان در مجلس، با پیگیریهایی که انجام داد، از وزیر ارشاد قول مساعدت برای حمایت از ارکستر فیلارمونیک کردستان گرفت. همچنین استاندار کردستان نیز قول کمک ۱۰۰ میلیون تومانی را به گروه داده است.
احمدی با بیان اینکه امسال در دانشگاه کردستان رشته موسیقی را هم اضافه کرده است، افزود: «بهنظر میرسد ما دوران طلایی را در کردستان میگذرانیم. امیدوارم در همه ارکسترها خبرهای خوب اینچنینی بشنویم.»او سپس به ارسلان کامکار که اشک میریخت، اشاره کرد و گفت: «من اشکهای استاد را ارج مینهم.»
به درخواست حاضران در سالن، آخرین قطعه ارکستر فیلارمونیک کردستان به یاد یوسف زمانی – نوازنده و رهبر ارکستر – نواخته شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد