30 - 11 - 2022
بحث هستهای سریعتر تمام شود
گروه ایران – روز گذشته رییسجمهور کشورمان از سفر نیویورک بازگشت و مورد استقبال علیاکبر ولایتی مشاور عالی رهبر معظم انقلاب در امور بینالملل، اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور، محدباقر نوبخت سخنگوی دولت و معاون رییسجمهور، سیدرضا صالحیامیری سرپرست وزارت ورزش و جوانان، جعفر توفیقی سرپرست وزارت علوم، محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی، علیاصغر فانی سرپرست وزارت آموزش و پرورش، حمید چیتچیان وزیر نیرو، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، الهام امینزاده معاون حقوقی رییسجمهور، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و ولیالله سیف رییس کل بانک مرکزی قرار گرفت. دکتر حسن روحانی نیز در بدو ورود به تهران در جمع خبرنگاران ضمن تشریح نتایج سفر خود به نیویورک در مورد گفتوگوی تلفنی خود با باراک اوباما در آخرین لحظات گفت: درست در لحظهای که آماده حرکت به سمت فرودگاه بودیم به من اطلاع دادند که کاخ سفید با نماینده دایم ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک تماس گرفته و اعلام کرده که آقای اوباما مایل است که چند دقیقه گفتوگویی با ما داشته باشد.
رییسجمهور ادامه داد: ما نیز این کار را انجام دادیم و موافقت شد و آنها با سفیر ما تماس گرفتند و این مکالمه انجام شد.
وی در مورد مباحث مطرح شده در این مذاکره تلفنی گفت: از جمله مباحث مطرح شده در این زمینه مساله هستهای بود.
رییسجمهور ادامه داد: در این گفتوگو من بر حق ملت ایران در موضوع هستهای تا کید و از آن به عنوان غرور ملی ایرانیان یاد کردم.
وی در ادامه توضیح مکالمه تلفنی خود با اوباما گفت: ما در این گفتوگوی تلفنی به مذاکرات ایران با ۱+۵ اشاره کردیم و اینکه دریچهای در این زمینه گشوده شده و باید از این فرصت استفاده کرد چراکه فرصت زیادی نیست و باید در این امر تسریع شود.
روحانی گفت: ایشان نیز گفتند که ما در این ایده مشترک هستیم و به وزیر خارجه خود دستور میدهیم که در این زمینه تسریع کند تا کار سرعت بیشتری پیدا کند.
حسن روحانی تاکید کرد: سیاست خارجی دولت یازدهم مبتنی بر منافع ملی، مصالح ملی و در چارچوب عزت و مصلحت ایران و سیاستهای کلی است که مقام معظم رهبری ترسیم کردهاند.
رییسجمهور کشورمان همچنین در تشریح نتایج سفر پنج روزه خود به نیویورک با اشاره به ملاقاتهایی که در حاشیه این سفر داشته است، گفت: در مجموع ۱۳ ملاقات در جریان این سفر انجام شد.
وی در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در مورد مباحث مطرح شده در ارتباط با دیدار با رییسجمهور آمریکا و اینکه کاخ سفید چنین پیشنهادی را مطرح کرده و ایران این را نپذیرفته و در پایان سفر مکالمه تلفنی بین مقامات دو کشور صورت گرفته است، گفت: من در همان روز اولی که عازم سفر بودم چنین مباحثی مطرح و اعلام شد که مقامات آمریکایی ابراز تمایل کردهاند که با رییسجمهور آمریکا ملاقات داشته باشیم. وقتی وارد نیویورک شدیم در این ارتباط به صورت مفصل بحث شد.
رییسجمهور تصریح کرد: در جریان این سفر زمان کافی برای ملاقات به آن صورت دلخواه و مفید به نحوی که تمام نقطه نظرات تامین شود وجود نداشت و در واقع علت آن این بود که وقت کافی برای هماهنگی جهت ملاقات وجود نداشت.
روحانی یادآور شد: بین ما و آمریکا مسایل فراوانی وجود دارد و چند سال است که بین ایران و آمریکا خصومتهایی است و ملاقات در سطح دو رییسجمهور بعد از ۳۵ سال نیاز به مقدماتی دارد و درسفر به نیویورک فرصت لازم برای این موضوع نبود.
وی ادامه داد: این ملاقات انجام نشد؛ چراکه مقدمات آن فراهم نشده بود. این موضوع باعث سر و صدا شد و رسانههای آمریکایی به گونهای مطرح کردند که گویی آمریکا تحقیر شده است، البته این موضوع به این شکل نبود و من در مصاحبهای که داشتم در این زمینه توضیح دادم که زمینه کافی و لازم برای این ملاقات نبوده است.
رییسجمهور با بیان اینکه سیاست خارجی دولت تدبیر و امید در چارچوب عزت، مصلحت، مصالح ملی و منافع ملی و سیاستهای کلی است که مقام معظم رهبری ترسیم کردند، گفت: جایی که ضرورت داشته باشد در راستای تامین مصالح، حقوق ملت و رفع مشکلات که برخی از این مشکلات به ملت ایران تحمیل شده و غیرقانونی و ناصحیح است و در راستای رفع آنها باید انعطاف حکمتآمیز داشته باشیم، نرمش داشته باشیم و همان طور که رهبری فرمودند این موضوع باید قهرمانانه باشد. اصول آرمانها و عزت ملی مد نظر ماست.
وی افزود:در این سفر لمس کردیم که زمینه برای تحقق این موضوع در دنیا وجود دارد و باید قدم به قدم جلو برویم، البته مشکلات یک روزه و یک شبه حل نمیشود ولی ما باید در راستای حل و فصل مسایل تلاش کنیم و باید بیش از گذشته امید وجود داشته باشد تا بتوانیم به اهداف دست پیدا کنیم.
روحانی همچنین در مورد بازگرداندن جام شیر دال به ایران که از سال ۲۰۰۳ نزد آمریکاییها بود، گفت: این اثر یک اثر تاریخی و ارزشمند بود که متعلق به ۲۷۰۰ سال قبل بود یک اثر ذیقیمت است که از سال ۲۰۰۳ در آمریکا بوده است. قبلا تلاشهایی برای بازگردندان آن انجام شده بود ولی به نتیجه نرسیده بود.
وی گفت: روز پنجشنبه آمریکاییها تماس گرفتند که ما هدیهای داریم و این جام را با تشریفات به نمایندگی آوردند و گفتند که این هدیه ما به ملت ایران است.
روحانی تصریح کرد: خوشحال هستیم که توانستیم یک اثر گرانبها و ذی قیمت را از این سفر به همراه خود بیاوریم برای ملت ایران این آثار تاریخی بسیار ارزشمند است و ما باید آن را پاس بداریم چراکه این نشان دهنده تمدن کهن ملت این سرزمین است.
گفتنی است که ورود مراسم استقبال از رییس جمهور با حاشیههایی نیز همراه بود و موافقان و مخالفان مذاکره با آمریکا در هنگام خروج روحانی از فرودگاه ابراز احساسات کردند. موافقان با شعارهایی همچون «روحانی روحانی تشکر تشکر»، «هاشمی زنده باد روحانی پاینده باد»، «ابوالفضل علمدار روحانی را نگهدار» و «حمایت از روحانی فرمان رهبر ما است» حمایت خود را اعلام کردند همچنین برخی از موافقان برای ورود او حلقه انسانی تشکیل دادند و گوسفند قربانی کردند و مخالفان جلوی خودرو وی را گرفتند و با شعار مرگ بر آمریکا مانع از حرکت شدند و در حالی که نماز به پا داشتند مانع از حرکت خودرو او شدند. در این هنگام یکی از مخالفان کفش خود را به سمت خودرو روحانی پرتاب کرد که به کسی اصابت نکرد و آنان که عموما از دانشجویان بسیجی دانشگاههای تهران بودند و تعدادشان به حدود ۱۰۰ نفر میرسید با شعارهایی همچون «دانشجو بیدار است از آمریکا بیزار است» و «هیهات من الذله»، «مذاکره با شیطان امید و تدبیر نیست» و با ایجاد حلقه و در دست داشتن بنرهایی مخالفت خود را اعلام کردند.
رییسجمهور نیز در پاسخ به ابراز احساسات و شعارهای حامیان خود با تکان دادن دست و از پنجره باز خودرو از آنان تشکر کرد که هواداران به شعار «روحانی روحانی تشکر تشکر» و «صل علی محمد بوی بهشتی آمد» از او حمایت کردند.
محمدرضا صادق، مشاور رسانههای رییسجمهور در هنگام ورود به پاویون ریاستجمهوری در خصوص تجمع مخالفان و موافقان در فرودگاه گفت: این خوب است و نشاندهنده آزادی است.
وی همچنین در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا به بیان توضیحاتی درباره مکالمه تلفنی اوباما با حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی پرداخت و اظهار کرد: در آغاز سفر ما به نیویورک، از سوی آمریکاییها پیامها و درخواستهایی مبنی بر اینکه آقای اوباما تمایل دارد که با آقای روحانی دیدار و گفتوگو داشته باشد به ما رسید.
وی افزود: بعداز استقرار هیات ایرانی و آقای روحانی همچنین سخنرانیهایی که ایشان داشتهاند و با بررسی موضوعات مختلف به این نتیجه رسیدند که ضیق وقت اجازه نمیدهد که دیدار اوباما و آقای روحانی به نتیجه مورد نظر منتهی شود بنابراین این دیدار انجام نشد.
صادق با بیان اینکه آقای جانکری نیز در حاشیه ملاقات خود با آقای ظریف به نوعی دیدار اوباما و آقای روحانی را مطرح کردند، خاطرنشان کرد: روز گذشته که در حال ترک هتل به سمت فرودگاه بودیم، تماسهایی از کاخ سفید با ما برقرار شد و آخرین این تماسها روی موبایل سفیر ما بود که آقای اوباما طی این تماس این امکان را پیدا کرد که با آقای روحانی تلفنی صحبت کند.
وی خاطرنشان کرد: حتی طرف مقابل ما ابراز علاقه کرد که در موضوعات دیگر منطقهای نیز بحث و بررسیهای بین دو طرف وجود داشته باشد.
گفتنی است، محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه کشور که در قالب هیاتی قبل از رییسجمهور به نیویورک عزیمت کرده بود ۱۵ مهرماه به کشور باز خواهد گشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد