17 - 01 - 2017
بحران در تهران بالا گرفت
گروه نفت و انرژی- بحران آب سالهاست ایران را تهدید میکند؛ وضعیتی که در نتیجه سوءمدیریت منابع آبی کمیاب کشور تشدید شده است. حال در جدیدترین گفتههای قائممقام وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت آب از سال سخت آبی و وضعیت بحرانی آب در تهران سخن به میان آمده که این اظهارات یک هشدار جدی وقوع خشکسالی است.
جمعیت تهران در طول یک دهه گذشته به حدی افزایش یافته که وزارت نیرو نسبت به ناتوانی در تامین آب سالم و بهداشتی آشامیدنی برای ساکنان پایتخت بارها هشدار داده است؛ سال سختی از نظر تامین آب مصرفی کشور در پیش داریم این هشدار را نیز روز گذشته قائممقام وزیر نیرو داده است و تنش آبی در کلانشهرهای شیراز، اصفهان، بندرعباس، تهران، مشهد و همدان را قطعی دانسته است. ستارمحمودی با بیان اینکه امیدواریم با برنامهریزیهای دقیقی که از ماههای قبل داشتیم و با همکاری مردم در مصرف بهینه آب، بتوانیم بهار و تابستان سال ۹۶ را در تامین آب شرب بدون مشکل سپری کنیم، اظهار داشت: در اغلب قریب به اتفاق ایستگاههای ثبت بارش در سراسر کشور، میزان بارشها نسبت به سال گذشته و متوسط درازمدت با کاهش همراه بوده که در برخی کلانشهرها، این میزان کاهش بیش از ۵۰ درصد بوده است. این مقام مسوول از کلانشهرهای شیراز، اصفهان، بندرعباس، تهران، مشهد و همدان به عنوان نمونهای از کلانشهرهای درگیر تنش آبی در سال پیشرو نام برد و گفت: وزارت نیرو علاوه بر تمامی برنامهریزیهای مدونی که در زمینه ایجاد ظرفیتهای سازهای داشته و پروژههایی که در جهت افزایش ظرفیت بهرهبرداری از منابع آبی به اجرا رسانده، برنامهریزیهایی را نیز در جهت مدیریت مصرف دارد.
مدیریت بهینه مصرف
وی افزود: جیرهبندی آب در دستور کار وزارت نیرو نیست و ما اعتقاد داریم با وجود کاهش شدید بارشها و به تبع آن کاهش ظرفیتهای منابع آبهای سطحی برای تامین آب در سال ۹۶، میتوانیم با مدیریت بهینه مصرف، تابستان ۹۶ را بدون قطعی آب سپری کنیم.
محمودی با اشاره به ارسال برنامه جریمه مشترکین پرمصرف آب به هیات دولت گفت: جریمه پرمصرفها هنوز در دست بررسی است و به دنبال این هستیم که در صورت تصویب در دولت، بتوانیم هزینه مصرف آب را برای مصارف خیلی زیاد به صورت هزینه تمامشده تامین آب بگیریم.
وی ادامه داد: سال سختی از نظر تامین آب مصرفی کشور در پیش داریم که امیدواریم با برنامهریزیهای دقیقی که از ماههای قبل برای این روزها داشتیم و پیشبینیهایی که وزارت نیرو در خصوص شرایط کم بارشی کشور داشته، بتوانیم با همکاری مردم در مصرف بهینه آب، بهار و تابستان سال ۹۶ را در تامین آب شرب بدون مشکل سپری کنیم.
بیلان منفی سفرههای زیرزمینی
در همین حال مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران هم نسبت به کاهش منابع آبی پایتخت هشدار داد و گفت: امروزه تهران با فقر جدی منابع آبی و بیلان منفی ۱۵۰ میلیون مترمکعبی سفرههای زیرزمینی روبه رو است.
محمدرضا بختیاری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران در دیدار مدیران و کارشناسان حوزه دفتر مطالعات پایه شرکت اظهار داشت: با کاهش منابع آبهای سطحی و زیرزمینی پایتخت و وضعیت بحرانی منابع آبی تهران پرداخت هر چه بیشتر به امر کشاورزی در این استان امری غیرقابل توجیه است؛ امروزه تهران با فقر جدی منابع آبی، وضعیت نامناسب در دشتهای جنوبی و بیلان منفی ۱۵۰ میلیون مترمکعبی سفرههای زیرزمینی روبهرو است.
وی افزود: در کشوری که متوسط بارندگی آن ۲۵۰ میلیمتر است، صادرات هندوانهای که هر کیلوی آن هزینهای هزار و ۳۰۰ تومانی برای آب مصرفی دارد اشتباه بزرگی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران یادآور شد: به هر حال برخی از مشکلات پیش روی ما به دلیل سیاستهایی است که از گذشته در کشور حاکم بوده است که بحمدالله مقام معظم رهبری در برنامه ششم توسعه نگاه ویژهای به بخش آب کشور داشتهاند و امیدواریم شاهد شرایط مناسب تری برای صنعت آب کشور طی سالهای آینده باشیم.
بختیاری با تاکید بر اینکه در جلسات مختلف استانی صراحتا وضعیت بحرانی آب تهران را به اطلاع دستگاههای مربوطه رساندهایم، خاطرنشان کرد: طی سالیان متمادی و به دلایل متعدد از جمله بیکاری جمعیت زیادی به پایتخت و استانهای همجوار آن سرازیر شده اند که نیاز به آب آشامیدنی با کیفیت دارند و نمیتوان چشم روی مشکلات آبی میلیونها هموطن خود ببندیم.
وی با تاکید بر اینکه راهکارهای برونرفت از مشکلات آبی پایتخت بایستی از سوی دفتر مطالعات شرکت مورد بررسی و تحلیل جدی قرار گیرد، ادامه داد: در طی سالیان اخیر مطالعات امکان سنجی انتقال آب رودخانههای دو هزار و سه هزار غرب مازندران در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته و اجرایی شدن آن راهگشا و بسیار منطقی است.
راهکارهایی برای برونرفت از بحران
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران افزود: با به سرانجام رسیدن چنین طرحی نه تنها شرق مازندران بلکه دهها میلیون نفر از مردم استانهای تهران، البرز، قزوین و حتی سمنان نیز از منابع حیاتی این نعمت الهی بیشتر از گذشته بهرهمند و گامهای مهمی برای برونرفت از وضعیت بحرانی این منطقه از کشور برداشته خواهد شد.
وی خواستار برگزاری جلسات منظم میان بخش مطالعات شرکت با حوزههای طرح و توسعه و حفاظت شد و افزود: هماکنون اطلاعات مناسبی در شرکت تولید میشود ولی به خوبی مورد بهرهبرداری قرار نمیگیرد بنابراین باید ارتباط بین بخشهای یادشده بیش از گذشته باشد. بختیاری اطلاعات تولیدی در این بخش را مبنای تصمیمگیری برای سایر حوزهها دانست و افزود: اطلاعات اشتباه میتواند خسارات جبرانناپذیری به صنعت آب و برق کشور وارد کند. براین اساس باید مطالعات پایه محل تولید فکر و پروژههای آبی شرکت شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران با اشاره به اینکه در سالجاری به دلیل نبود اعتبارات، شرایط نامناسبی را در این بخش تجربه کردهایم، ادامه داد: در وضعیت فعلی کشور نیاز است تا شرکتداری را در دستور کار فعالیتهای خود قرار دهیم و محل تولید درآمد باشیم. کشور دارای ظرفیت بالایی است و آب تهران نیز مدام باید در حال به روزرسانی خود باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد