18 - 03 - 2018
بحران سوریه باید بدون فشار خارجی حل شود
نشست آستانه درباره سوریه با حضور محمدجواد ظریف، سرگئی لاوروف و مولود چاووش اوغلو، وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه در پایتخت قزاقستان برگزار شد. وزرای امور خارجه سه کشور ضامن روند آستانه، در نشست روز گذشته خود در آستانه، ضمن ارزیابی نتایج و دستاوردهای هشت دور کنفرانس بینالمللی صلح سوریه در آستانه، درباره اولویتها و دستور کار آینده این روند رایزنی و تبادلنظر کردند. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان درباره این اجلاس گفت: باید به مردم سوریه اجازه داده شود که بدون فشار خارجی، روند حرکت به سمت حل بحران را طی کنند.
وی افزود: امیدواریم این روند سیاسی بر اساس باور کلی احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی و یکپارچگی سیاسی سوریه و جلوگیری از دخالت خارجی و قبول این واقعیت که سوریه تنها راهحل سیاسی دارد که باید از سوی مردم این کشور شکل بگیرد.
وی افزود: بحران سوریه از سه بعد نظامی، سیاسی و انسانی برخوردار بوده و روند آستانه در زمینه مهار این ابعاد دستاوردها و موفقیتهای قابل توجهی داشته است. وزیر امور خارجه کشورمان گفت: در این نشست که بعد از ۱۴ ماه پس از شروع روند آستانه در سطح وزیران گردهم آمدهایم و در آینده نزدیک در سطح سران کشورها ملاقات خواهیم کرد، بهتر است ارزیابی دقیقی از پیشرفتها داشته باشیم. ظریف افزود: تروریسم در آغاز روند آستانه، بخشهای مهمی از خاک سوریه را زیر تسلط داشت، امروز با موفقیت ارتش سوریه و متحدین آن در رویارویی با تروریسم داعش و جبهه النصره به پیروزیهای ارزشمندی دست یافته است. وی افزود: کمکرسانی به مناطق بحران بخشی از روند آستانه بود که در آینده نیز این امر در ابعاد مختلف ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه کمیته بازداشتشدگان، ربودهشدگان و شناسایی مفقودین و تحویل اجساد کشتهشدگان در آستانه شکل گرفت، افزود: امیدواریم در این زمینه نیز روند آستانه بتواند با موفقیت پیش برود. ظریف گفت: از موارد دیگری که در روند آستانه پیگیری شده است و بسیار مهم است دسترسی به مناطق تحت اشغال و مناطقی است که در حالت فوقالعاده قرار دارند و ما تلاشهای خود را در این زمینه همچنان ادامه خواهیم داد. وی افزود: مهمترین بعد روند آستانه دستیابی به راهحل سیاسی برای بحران سوریه بود، در این جهت اجلاس سوچی توفیق بزرگی محسوب میشود که با حضور گروههای بزرگی از طرفداران و مخالفان دولت سوریه برگزار شد. وزیر خارجه کشورمان با اشاره به صدور بیانیه مشترک در اجلاس سهجانبه گفت: این بیانیه زمینه را برای همکاری بیشتر فراهم میکند و اجلاس سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه کمتر از ۲۰ روز دیگر در ترکیه برگزار خواهد شد.
در بیانیه پایانی این نشست مقرر شد نشست آتی سهجانبه سران این کشورها که در تاریخ ۴ آوریل ۲۰۱۸ در ترکیه برگزار میشود بیشتر مورد توجه قرار گیرد. علاوه بر این آنها از برگزاری کنگره گفتوگوی ملی سوریه در سوچی در تاریخ ۳۰ ژانویۀ ۲۰۱۸ به عنوان کمکی عمده برای شتاب بخشیدن به روند حل بحران سیاسی در سوریه استقبال کردند. همچنین براساس این بیانیه قرار شد که نشست بینالمللی درباره سوریه در اواسط ماه می ۲۰۱۸ در آستانه برگزار شود.
حضور ظریف در نشست چهارجانبه باکو
وزیر امور خارجه کشورمان پیش از سفر به قزاقستان به باکو پایتخت آذربایجان سفر کرد تا در نشست چهارجانبه وزرای امور خارجه چهار کشور ایران، آذربایجان، ترکیه و گرجستان شرکت کند. این نشست با هدف تقویت ثبات، امنیت و رونق اقتصادی در منطقه و مقابله با تهدیدات امنیتی مشترک همچون تروریسم و افراطیگری برگزار شد.
به گفته محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان قبل از این ایران در چندین نشست سهجانبه با آذربایجان و ترکیه مذاکره و رایزنی کرده و برای نخستین بار است که گرجستان به این مجموعه میپیوندد.پس از این نشست وزرای خارجه چهار کشور، بیانیهای را با عنوان «بیانیه باکو» منتشر کردند. براساس این بیانیه وزرای خارجه ایران، ترکیه، آذربایجان و گرجستان بر تعهد خود برای ارتقای همبستگی میان ملتهای چهار کشور بر پایه پیوندهای عمیق فرهنگی و تاریخی که منجر به تقویت صلح، ثبات و سعادتمندی آنها در منطقه شود، تاکید کردند. همچنین وزرای خارجه چهار کشور ضمن ابراز خرسندی از روند رو به رشد همکاریها میان آنها، بر علاقهمندی مشترک خود برای تقویت صلح و ثبات منطقهای تاکید و توافق کردند که همکاری چهارجانبه را در تمامی زمینههای ممکن، با هدف ارتقای سعادتمندی ملتهای خود، توسعه بخشند. آنها همچنین توافق کردند که از پتانسیلهای موجود برای افزایش سرمایهگذاریها و تجارت و حمایت از اجرای برنامهها و پروژههای مشترک، در حوزههای انرژی، حملونقل، مالی، ارتباط، فناوری اطلاعات، صنعت، کشاورزی، گردشگری و محیطزیست، استفاده کنند.
اهمیت اتصال ظرفیتهای ترانزیتی چهار کشور به کریدورهای ترانزیتی بینالمللی، افزایش همکاریها برای توسعه زیرساختهای حملونقلی و افزایش ظرفیت ترانزیتی چهار کشور از طریق اتصال خط آهن از «بنادر عباس و چابهار» در خلیجفارس، «رشت- آستارا» و «باکو- تفلیس- قارص» از جمله موارد بیان شده در این بیانیه بود.
همچنین اهمیت افزایش همکاریها در زمینه هوانوردی، علاقهمندی به افزایش همکاریها در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی، تشویق روابط بین بانکی چهار کشور، تاکید بر اهمیت تقویت همکاریها برای کاهش و جلوگیری از آسیبهای محیطزیستی و تقویت همکاریها از دیگر موضوعاتی هستند که در بیانیه سه صفحهای وزرای خارجه ایران، ترکیه، آذربایجان و گرجستان مورد توجه و اشاره قرار گرفته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد