3 - 12 - 2022
بخش خصوصی برای کاهش تحریم میانجیگری میکند
گروه بازرگانی- بخشخصوصی که این روزها به هر دری میزند تا خودی به روحانی نشان دهد اول هفته به دیدار رییسجمهور منتخب رفت تا آمادگی خود را برای کمک به دولت جدید اعلام کند. از قرار معلوم اعضای اتاق بازرگانی در این نشست از رییسجمهور خواستند در روابط خارجی ایران تغییر موضع دهد و اگر نتوانست، اتاق بازرگانی را وارد معرکه کند تا شاید آنها از طریق اتاقهای بازرگانی کشورهایی که ایران را تحریم کردند روابط را به سمت منافع کشور سوق دهند اما انگار پیشنهاد بخشخصوصی مورد قبول روحانی واقع شده و قرار است او در روند مناسبات بینالمللی ایران از در مذاکره وارد شود و در همین حین بخشخصوصی را در کنار خود داشته باشد.
پارلمان بخشخصوصی در سه، چهار سال اخیر بارها برای کمک به دولت احمدی نژاد ابراز وجود کرده بود حتی یحیآلاسحاق سال گذشته و به دنبال تشدید تحریمها و بهم ریختگی بازار ارز تیم اقتصادی تشکیل داد تا به دولت کمک کند اما از آنجا که اقتصاد ایران دست دولتیها میچرخد آنها هرگز حاضر نشدند بخشخصوصی را وارد این بازی کنند از این رو حالا که دولت جدید قرار است سرکار بیاید اعضای مهم اتاقهای بازرگانی در تلاشند در کنار دولت حرکت کنند. تلاش اعضای بخشخصوصی برای به دست آوردن اعتماد دولت جدید آغاز شده و معلوم نیست دست آخر چند نفر از آنها به جمع دولتیها میپیوندند.
خبر نشست هیاترییسه اتاق بازرگانی ایران با رییسجمهور منتخب دیروز در همین اتاق داده شد.
به گفته جلالپور، یکی از نایب رییس های اتاق ایران به رییسجمهور منتخب پیشنهاد داده تا برای سامان دادن اقتصاد باید اقتصاد به دست مردم سپرده شود چراکه دولت بنگاهدار خوبی نیست.
وی درخصوص صحبتهای رد و بدل شده دو طرف گفت: به رییسجمهور منتخب یادآوری کردیم که اگر بخواهیم اقتصاد کشور را سامان دهیم باید در تعیین استانداران نگاه اقتصادی داشته باشیم نه اینکه آنها را براساس یک نگاه صرفا سیاسی انتخاب کرد.
وی ادامه داد: همچنین گزارش کوتاهی از وضعیت صنعت با توجه به هدفمندی یارانهها و تحریمها به رییسجمهور منتخب ارایه کردیم که مورد توجه وی قرار گرفت.
جلالپور درباره سایر اظهارات رییسجمهور منتخب گفت: آقای روحانی گفتند که دولت باید تنها ایجادکننده فضای مناسب برای بخشخصوصی بوده و کار اقتصاد را به دست آنها دهد. همچنین در مورد مسایل بینالمللی دو دیدگاه وجود دارد؛ در دیدگاه اول که بدبینانه است ما هیچ کاری نمیتوانیم برای بهبود اوضاع انجام دهیم و دیدگاه دوم این است که اگر تعامل کنیم برخی نتایج حاصل میشود که دولت یازدهم با دیدگاه دوم موافق است.
براساس گفتههای این عضو هیاترییسه اتاق، روحانی درباره فضای کسب وکار کشور با تاکید بر اینکه قانون مستمر بهبود فضای کسب و کار اجرایی میشود، خاطرنشان کرد: بحث رونق فضای کسب و کار در اولویتهای کاری بوده و در اولین فرصت قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار اجرایی میشود. اتاق تشکل تشکلهاست و باید برای برونرفت از این وضعیت به آن توجه شود.
مدیریت جزیرهای اقتصاد
محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز گفت: در اقتصاد ما به دلیل مشکلات فراوان برخی نشانههای یاس در فعالان اقتصادی به وجود آمده بود و سرمایه امیدی را که ایجاد شده است باید قدر دانسته و حفظ کرد.
محمد نهاوندیان با تاکید بر اینکه در کنار این امیدواری اقتصاد ما نیاز به آرامش دارد، خاطرنشان کرد: باید مراقب باشیم از آرامش اقتصادی که در کشور بهوجود آمده در اعتمادسازی استفاده کرده و بتوانیم قابلیت تصمیمگیری در بنگاههای اقتصادی را بازسازی کنیم.
وی تصریح کرد: به این نتیجه رسیدهایم که از اظهارات و تصمیمات التهاب آمیز نمیتوان به نتیجهای رسید و اقتصاد ما نیاز به تصمیمات از پیش برنامهریزی شده دارد. میتوانیم امید داشته باشیم که مشارکت فعالان بخشخصوصی در کنار تصمیمات آینده دولت را خواهیم داشت.
به گفته وی، امیدواری به آینده نباید منجر به افزایش توقعات شود و برای تحقق مقاصد و اهداف همه باید به میدان بیایند.
نهاوندیان ادامه داد: انحراف از اعتدال به نابرابری و جفا میانجامد و لازمه به دست آوردن آن اعتدال علم است.
رییس اتاق ایران با بیان اینکه جاهل گاهی افراط و گاهی تفریط میکند، خاطرنشان کرد: باید در فهم و باور عمومی به ایجاد نگاه اعتدالی در اقتصاد کمک کنیم و لازمه این نگاه تکیه بر مردم، پیشرفت و عدالت، ساختار بازار و مناسبات
بینالمللی است.
وی با تاکید بر ضرورت هماهنگی در اقتصاد گفت: به عنوان نظر مشورتی به دولت آینده میگوییم که اقتصاد ما از تصمیمهای ناهماهنگ در دولتها صدمه دیده است.
نهاوندیان ادامه داد: تیم دولت آینده باید هماهنگ بوده و با مدیریت جزیرهای نمیتوان اقتصاد را پیش برد.
رییس اتاق ایران با تاکید بر اینکه در هماهنگی بخشخصوصی و دولت آینده نقش بخشخصوصی بسیار مهم است، تصریح کرد: اتاق هرگز معتقد نبوده است که در تصمیمگیریها باید مشارکت کند بلکه وظیفه تصمیمگیری و سیاستگذاری براساس قانون بر عهده دولتها بوده و اتاق تنها خود را مشاور سه قوه میداند.
به گفته وی، بخشخصوصی نباید در فرآیند سیاسی جانشین نهادهای سیاسی شود و اتاق خود را یک دستگاه سیاسی نمیداند.
تصویب شیوهنامه اداره کمیسیونها
در ادامه این نشست شیوه نامه اداره کمیسیونها به مدت یک سال تصویب شد.
در این راستا پدرام سلطانی، نایب رییس اتاق به تهیه برنامه پیشنهادی برای وزارتخانههای اقتصادی دولت آینده در کمیسیونهای اتاق بازرگانی ایران اشاره کرد و گفت: این یک وظیفه سنگین است که باید با منابع محدودی که داریم مدیریت درستی انجام دهیم.
نایب رییس اتاق ایران با تاکید بر اینکه با مستقر شدن یک تیم اقتصادی توانمند، با تجربه و هماهنگ در دولت اتاق نیز بیشتر میتواند به وظایف اساسی خود متمرکز شود، بیان کرد: اقتصاد را باید به دولت و مشکلات کسب و کار را باید به اتاق بسپاریم.
وی در ادامه به ارایه گزارشی از عملکرد کمیسیونها در اتاق پرداخت و خاطرنشان کرد: در سه ماهه نخست امسال ۱۱ گزارش کارشناسی تولید و پنج میزگرد تخصصی برای موضوعات هم برگزار شده است. لازم است با تنظیم و تعریف جدیدی از فعالیت کمیسیونها در دوره جدید به فعالیت آنها عمق ببخشیم.
سهم کم ایران از تجارت جهانی
پس از آن مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران به ارایه گزارشی از عملکرد این کمیسیون پرداخت و گفت: براساس آمار گمرک هیچ زمانی نظیر سال ۱۳۹۱ بیش از ۱۵ درصد واردات مصنوعات ساخته شده نداشتیم و عمده واردات ما کالاهای سرمایهای، واسطهای و مواد اولیه
بوده است.
وی ادامه داد: اتفاقی که در سالجاری رخ داد این بود که عمده کالاهای وارد شده شامل اقلام غذایی نظیر برنج، کنجاله، دانه گندم و دانه سویا بوده است.
رییس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران با تاکید بر اینکه واردات اقلام غذایی جایگزین کالاهای واسطهای، سرمایهای و مواد اولیه شده است، اظهار کرد: ترکیب واردات تغییر کرده و آثار آن نیز در صنعت حس میشود و موجودی انبارها جایگزین مواد گران شده است.
به گفته حریری، جغرافیای اقتصاد ما کوچک شده و بیش از ۶۰ درصد واردات تنها از پنج کشور است و این نشاندهنده این است که موضعگیریهای سیاسی تمام شئون زندگی در ایران را تاثیر گذاشته شده است.
وی با بیان اینکه با افتخار اعلام شده که صادرات و واردات ما هم تراز شده است، بیان کرد: ولی این طور نیست. تعادل در تجارت خارجی ما به هم خورده و سهم ما از تجارت جهانی در حال کم شدن است و همین کم شدن سهم ماست که باعث برابر شدن واردات و صادرات شده است.
رییس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران با تاکید بر اینکه مدیریت واردات موضوعی واقعی است که تاکنون به این موضوع نگاه جدی نشده بود، خاطرنشان کرد: در دوره اخیر اتاق به موضوع واردات جدی نگاه کرد. همچنین در کمیسیون واردات نیز به این موضوع نگاه عمیقتر و دقیقتری شده است. نسبت واردات براساس آمار گمرک به اضافه تخمین قاچاق کالا ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی بوده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد