10 - 07 - 2017
بدهی ۲۰ هزار میلیارد تومانی وزارت نیرو
بحران آب از دیرباز یکی از مهمترین تهدیدهای جوامع بوده و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.
در جهان حدود یک میلیارد نفر به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و روزانه ۵۰ هزار نفر در جهان بر اثر مصرف آب غیربهداشتی جان خود را از دست میدهند همچنین بیشتر از ۸۵ درصد ایران در اقلیم خشک و نیمهخشک قرار دارد و از میان ۱۸۰ کشور که منابع آبی دارند، ایران کشور پنجاهم محسوب میشود و در رتبه ۱۲۰ جهان از لحاظ سرانه مصرف هستیم.
نکته منفی دیگر این است که منابع آبی جهان و کشورهای درآمدزا به ترتیب ۳/۶ برابر و ۶۵/۶ برابر ماست.
در همین حال وضعیت منابع آبی در ایران موجب شده که هر سال به تعداد شهرهای دارای بحران در کشور اضافه شود به طوریکه طبق اعلام رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در حال حاضر شش کلانشهر و ۲۸۹ شهر کشور در معرض تنش آبی قرار دارند.
به اعتقاد کارشناسان چالشها و مشکلات عمیق موجود در ابعاد مختلف، چه در بعد عرضه و تقاضا و چه در بعد کمی و کیفی به مرحله فوقالعاده خطیر، بحرانی و سرنوشتسازی رسیده است به نحوی که پایداری حیات در کلیه جنبههای آن در پهنه کشور را در معرض تهدیدهای جدی قرار داده است.
این در حالی است که به گفته وزیر نیرو در حوزه آب با مشکلات متعددی روبهرو هستیم که یکی از این موارد مناسب نبودن قیمت آب در بخشهای مختلف مانند شرب، صنعت و کشاورزی است.
از همین رو چیتچیان با اشاره به اینکه در برنامه ششم توسعه آمده است که تا پایان این برنامه باید قیمت آب واقعی شود، گفت: این کار را نمیتوان یکدفعه انجام داد، اگر افزایش قیمت تدریجی صورت گیرد برای مصرفکنندگان قابل قبولتر است و آنها میتوانند خود را با شرایط جدید تطبیق دهند مثلا بهجای لوازم پرمصرف از لوازم کممصرف استفاده کنند.
به گفته وزیر نیرو با وجود کاهش میزان قابل توجهی از بدهیهای صنعت آب و برق با استفاده از اسناد خزانه اسلامی اما حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان به شرکتهای خصوصی بدهکار هستیم و در شبکه آب هم حدود ۱۲ درصد هدررفت آب داریم که بخش زیادی از آن آب بهحساب نیامده محسوب میشود که ناشی از برداشتهای غیرمجاز و غیرقانونی از آب و اشکالهایی است که در خواندن کنتورهای آب وجود دارد.
چیتچیان افزود: سالانه برای کم کردن یک درصد هدررفت آب در شبکه سراسری حدود هزار میلیارد تومان نیاز است که امیدواریم در دولت دوازدهم به مساله واقعی کردن قیمتها توجه بیشتری شود و نمایندگان مجلس و هیات دولت به راهحل جدی در این زمینه برسند.
وی افزود: در زمینه آب نیز اگر لوازم کممصرف مانند شیر کاهنده استفاده کنیم، میتوانیم مصرف را کم و افزایش احتمالی قیمتها را در صورت تصویب مجلس و دولت جبران کنیم، این چالش راهی جز واقعی کردن قیمتها ندارد.
وزیر نیرو گفت: بهصورت مستمر هر سال در زمینه بهسازی شبکه فرسوده کار میکنیم و در دولت یازدهم توانستیم حدود یک درصد از هدررفت آب را کاهش دهیم که البته به سطح قابل قبول نرسیدهایم که در این زمینه یا باید مجلس اعتباری تصویب کند یا با اصلاح تعرفه آب سرمایهگذاری را جبران کنیم.
چیتچیان افزود: از نظر تبلیغات به اندازه کافی اطلاعات و آگاهی به مردم در زمینه کاهش مصرف آب داده شده است اما زمانی که مشترک میتواند با ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان شیر آبی را تهیه کند، شیر آب کاهنده ۲۰۰ هزار تومانی که معادل یکسال آببهاست، تهیه نخواهد کرد.
وی در زمینه سرمایهگذاری دولت برای استفاده مشترکین از وسایل کاهنده مصرف آب گفت: این موضوع بستگی دارد که چقدر منابع در اختیار ما باشد. در سالهای اخیر منابعی نداشتیم که لوازم کاهنده بخریم و بهصورت ارزانتر یا اقساطی در اختیار مصرفکننده قرار دهیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد