14 - 04 - 2020
برزخ ترامپ
گروه جهان- ترامپ این روزها در بحبوحه بحران کرونا در عرصه سیاست داخلی متهم به تعلل در مقابله با این ویروس مرگبار شده و در عرصه سیاست خارجی مورد انتقاد چین و روسیه و آلمان و حتی سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته است. استراتژی دونالد ترامپ در واکنش به این انتقادها در پیش گرفتن سیاست فرار به جلو و حمله به رسانههاست. چندی پیش ترامپ و دولتش انتقادات شدیدی را نسبت به عملکرد سازمان بهداشت جهانی مطرح کردند. ترامپ به شدت از عملکرد سازمان بهداشت جهانی انتقاد کرده و این سازمان را به تمرکز بیش از حد بر چین و ارائه توصیههای نادرست در زمان شیوع ویروس کرونا متهم کرد. رییسجمهور آمریکا همچنین تهدید کرده که واشنگتن تامین مالی سازمان بهداشت جهانی را متوقف خواهد کرد.
در این میان گرت مولر، وزیر توسعه آلمان با رد انتقادات ترامپ به این نهاد بینالمللی گفت: این سازمان در سالهای اخیر توسط برخی کشورهای عضو دستکم گرفته شده و به اندازه کافی پشتیبانی مالی از آن به عمل نیامده است. این روند باید تغییر کند. او انتقاد دونالد ترامپ به سازمان بهداشت جهانی در دوران بحران کرونا را رد کرده و گفت: آلمان بودجه خود برای سازمان بهداشت جهانی را افزایش خواهد داد. از طرفی دیروز وزارت خارجه روسیه، چین و سازمان بهداشت جهانی در پاسخ به تهدیدهای ترامپ که این سازمان را طرفدار چین خوانده بود، از آمریکا خواستند بحران شیوع ویروس کرونا را سیاسی نکند. این در حالی است که انتقاد به عملکرد دولت آمریکا و بهویژه سیاست دونالد ترامپ در مقابله با شیوع کرونا در این کشور رو به افزایش است. در پی افزایش شمار مبتلایان به بیماری کرونا و افزایش شمار قربانیان این بیماری در آمریکا، اپوزیسیون این کشور و برخی از رسانهها از دولت آمریکا و شخص ترامپ انتقاد کردهاند که به موقع نسبت به هشدارها واکنش نشان نداده و در مقابله با شیوع این بیماری تعلل ورزیده است.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد، کرونا چالشی جهانی برای تمامی جامعه بینالملل است و میطلبد که همه کشورها برای مقابله با این بحران اقدامات هماهنگی اتخاذ کنند. این وزارتخانه اعلام کرد، ادعاهای واشنگتن درباره سازمان بهداشت جهانی تلاشی برای عدم مسوولیتپذیری در قبال شیوع کرونا در ایالات متحده است.
سخنگوی وزارت خارجه چین هم اعلام کرد، هرگونه تعلیق احتمالی کمک آمریکا به بودجه سازمان بهداشت جهانی تاثیر منفی روی مبارزه با کرونا خواهد گذاشت. او گفت، از زمان شیوع کرونا سازمان بهداشت جهانی نقش مهمی را در تقویت همکاری بینالمللی برای مقابله با شیوع کرونا ایفا کرده و مورد احترام و تقدیر تمامی جامعه بینالملل قرار گرفته است. چین هم حمایت خود را از تلاش این سازمان و هماهنگی همکاریهای بینالمللی برای مقابله با کرونا ادامه میدهد.
مدیر سازمان بهداشت جهانی نیز در واکنش به حمله دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا به این سازمان اعلام کرد، نباید مساله کرونا سیاسی شود. او خطاب به ترامپ گفت: سیاسیکاری را کنار بگذارید. اتحاد کشور شما برای غلبه بر این ویروس خطرناک بسیار حائز اهمیت است. در صورت وجود شکاف و اختلاف در سطح ملی میان احزاب سیاسی یا سایر گروهها، ویروس کرونا از این اختلافات برای شکست ما بهرهبرداری خواهد کرد.
پیش از این ترامپ تهدید کرده بود که کمک مالی کشورش به سازمان بهداشت جهانی را تعلیق میکند. او گفته بود، سازمان یادشده به صورت قابل ملاحظهای از چین جانبداری میکند و آمریکا باید در روابط خود با سازمان بهداشت جهانی تجدیدنظر کند، زیرا این سازمان اشتباه کرده و باید زودتر شیوع ویروس کرونا را اعلام میکرد.
فاجعه
بنا بر گزارش مالی سال ۲۰۱۸ میلادی، سازمان جهانی بهداشت در مجموع بودجهای به ارزش دو میلیارد و ۷۴ میلیون دلار دریافت کرده که بیشترین رقم آن یعنی ۲۸۱ میلیون دلار از سوی ایالات متحده آمریکا پرداخت شده است. از دیگر کشورهایی که سهم قابل توجهی در تامین این بودجه داشتند میتوان به بریتانیا (۲۰۵ میلیون دلار)، آلمان (۱۵۴ میلیون دلار) و ژاپن (۸۶ میلیون دلار) اشاره کرد.
بنیاد بیل و ملیندا گیتس نیز یک کمک مالی به ارزش ۲۲۸ میلیون دلار در اختیار این سازمان گذاشته بود که دومین مشارکتکننده بزرگ پس از دولت ایالات متحده آمریکا محسوب میشد. سهم چین از تامین این بودجه تنها شش میلیون دلار بوده است. به این ترتیب در صورتی که دونالد ترامپ تهدید خود را عملی کند و بودجه پرداختی آمریکا برای مبارزه با این بیماری به سازمان جهانی بهداشت را حذف کند، یک فاجعه روی خواهد داد.
اگرچه دبیرکل سازمان جهانی بهداشت به وقوع چنین فاجعهای اعتقادی ندارد. او در یکی از آخرین اظهارنظرهایش در قبال جنگ لفظی اخیر، ضمن تشکر از ایالات متحده آمریکا در پشتیبانی سخاوتندانه خود از این سازمان اعلام کرد که معتقد است آمریکا همچنان به پرداخت سهم مالی خود به این سازمان ادامه خواهد داد.
تعلل ترامپ در مقابله با کرونا
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا اعلام کرده که هدف اصلی او در مقابله با شیوع ویروس جدید کرونا بازگشت هرچه سریعتر فعالیتهای اقتصادی به شرایط عادی است. دونالد ترامپ با انتشار یک پست توئیتری به اپوزیسیون و رسانهها حمله کرده و مدعی شده که همین اپوزیسیون و همین رسانهها در آن زمانی که او سفر از چین به آمریکا را منع کرده بود، از او انتقاد کرده بودند که چنین اقدامی شتابزده و غیرضروری است. ترامپ در این پست توئیتری بار دیگر از انتشار اخبار کذب توسط رسانههای آمریکا انتقاد کرده و این رسانهها را رسانههای فاسد نامیده است.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانههای آمریکا، شماری از مشاوران ارشد رییسجمهوری آمریکا در اواخر ماه ژانویه نسبت به شیوع گسترده بیماری کرونا در آمریکا به ترامپ هشدار داده بودند. آنها در هشدار خود حتی متذکر شده بودند که احتمال مرگ صدها هزار شهروند آمریکا در اثر ابتلا به این بیماری وجود دارد.
این در حالی است که ترامپ در اوایل ماه مارس رسما گفته بود که جای نگرانی نیست و همه چیز تحت کنترل است. روزنامه «نیویورکتایمز» شنبه گذشته گزارشی درباره عملکرد دولت ترامپ در تقابل با شیوع بیماری کرونا منتشر کرد. در این گزارش از جمله از عملکرد ترامپ و تعلل او در مقابله با شیوع ویروس جدید کرونا انتقاد شده و آمده است که ترامپ گستره خطرات ناشی از شیوع این بیماری را بسیار دیر متوجه شد و به موقع دست به اقدام نزد. بنابر این گزارش سیاست دونالد ترامپ در ارتباط با شیوع ویروس جدید کرونا در آمریکا به طور عمده متوجه حمایت از حیات اقتصادی آمریکا بوده و از اینرو، هشدارهای مشاوران خود را جدی نگرفته است.
اعتراف به تعلل
آنتونی فاوچی، مشاور ترامپ در امر مقابله با ویروس جدید کرونا در آمریکا در اظهارات اخیر خود در گفتوگو با شبکه خبری سیانان، از تعلل دولت آمریکا در مقابله با بحران کرونا سخن گفته بود.
او تصریح کرده بود که اقدام به موقع برای مقابله با این بیماری میتوانست جان شماری از شهروندان را نجات دهد. به گفته فاوچی هرگاه سیاست منع تردد در سطح شهرها زودتر به مورد اجرا گذاشته میشد، امکان کاهش میزان ابتلا به این بیماری وجود میداشت. مشاور ترامپ در امر مقابله با کرونا در این مصاحبه گفت که در برابر درخواست اعمال محدودیت برای تردد در آمریکا از سوی کاخ سفید مقاومت وجود داشته است. فاوچی در این مصاحبه ضمن اشاره به تعلل مسوولان در مقابله با کرونا از شخص دونالد ترامپ نام نمیبرد.
افزایش شمار مبتلایان کرونا در آمریکا
گرچه بر اساس آمار و اطلاعاتی که از سوی دانشگاه جانزهاپکینز منتشر شده، شمار قربانیان کرونا در آمریکا روز گذشته برای دومین روز متوالی سیری نزولی داشته، اما روزبهروز به شمار مبتلایان افزوده میشود. در حال حاضر ۵۶۶ هزار نفر در آمریکا به ویروس جدید کرونا مبتلا شدهاند. شمار قربانیان کرونا در آمریکا به بیش از ۲۲ هزار نفر رسیده است. تنها در ایالت نیویورک، شمار قربانیان از مرز ۹۰۰۰ نفر عبور کرده است.
آنتونی فاوچی در گفتوگوی خود با شبکه سیانان از جمله به احتمال کاهش محدودیتها از ماه می به بعد خبر داده بود. ترامپ نیز اعلام کرده که بازگرداندن اوضاع اقتصادی آمریکا به حالت عادی از هدفهای اصلی او در مقابله با بحران کروناست.
ترامپ تهدیدی برای سلامت عمومی
رییس ائتلاف جهانی بهداشت روانی در مقالهای نوشت ما متخصصان بهداشت تلاش میکنیم تا به مسوولیت خود در قبال جامعه و بهداشت عمومی عمل کنیم و نسخهای پیچیدهایم که به موجب آن اخراج ترامپ از دفتر ریاستجمهوری و عزل از تمام اختیارات مربوط به همهگیری ویروس کرونا را پیشنهاد کردهایم.
نشریه هیل (وابسته به کنگره آمریکا) در این مقاله به قلم دکتر بندی لی، روانپزشک سازمان پزشکی قانونی در دانشکده پزشکی دانشگاه ییل، متخصص رویکردهای بهداشت عمومی در زمینه پیشگیری از خشونت، ویراستار «پرونده خطرناک دونالد ترامپ» و رییس ائتلاف جهانی بهداشت روانی نوشت: وقت بیشتری برای هدر دادن وجود ندارد. افراد بیشتری در حال مرگ هستند. دهها تن از شهروندان بسیار باهوش، حتی نمایندگان شهروندان به اندازه کافی ابراز نگرانی کردهاند که به نظر میرسد یک پاسخ باید در دستور کار قرار گیرد. اینها همان نگرانیهای مربوط به سلامت روان است که ما از ابتدا داشتیم و همهگیری ویروس کرونا فقط این نگرانیها را عمیقتر کرده است. از این رو، مطابق با قوانین اخلاقی و وظیفه خود به جامعه، ما نسخهای پیچیدهایم.
بندی لی در این مقاله افزود ما به عنوان متخصصان بهداشت، از یک کد اخلاقی تبعیت میکنیم و آن قرار دادن ایمنی و زنده ماندن انسان در اولویت اول است. ما از قبل، به عنوان بخشی از یک جامعه، انتخاب کردیم که اجازه ندهیم بیماران خودکشی کنند- هر چند ممکن است در حال حاضر بخواهند این کار را بکنند-اما اکثر اوقات پس از بهبود وضعیت روحی عادی، انتخاب خود را تغییر میدهند. ما از قبل به عنوان یک استاندارد پزشکی تعیین کردهایم که اگر به ایمنی (فرد بیمار) کمک میکند، به خودمان اجازه دهیم هر قانون دیگر، حتی مقدسترین قانون رازداری را نقض کنیم. در حقیقت، قانون گاهی اوقات آن را مقید میکند. ما از قبل پذیرفتهایم که به عنوان متخصصان پزشکی، زندگی خود را وقف خدمت به بشریت کنیم و در موارد اضطراری هر کسی را که به عنوان بیمار نیاز به مراقبت دارد درمان او را برعهده بگیریم. ما این اصول را از قبل انتخاب کردهایم، زیرا وقتی زمان فوریت فرا میرسد، با توجه به شرایط وسوسههایی برای تغییر آنها وجود خواهد داشت.
وضعیت اضطراری فعلی این است که رییسجمهوری داریم که باوجود هشدارهای شدید ما از ابتدای دوره ریاستجمهوریاش، به او اجازه داده شده است به هرکاری در موقعیت خود ادامه دهد. مراقبت شخصی وی برعهده پزشک شخصی اوست، اما مراقبتهای اجتماعی برعهده متخصصان بهداشت مستقلی است که کارمند کاخ سفید و مطیع فرمانده کل قوا نیستند. البته آنها هنگام صحبت کردن باید عاری از هرگونه تعارض سیاسی منافع باشند.اکنون خطراتی که ما نسبت به آنها هشدار داده بودیم، ساعت به ساعت در حال آشکار شدن است و باعث مرگ صدها هزار آمریکایی میشود آن هم نه فقط از طریق تصمیمگیریای که در بحبوحه یک بیماری همهگیر کشنده گرفته شد که به گونه خطرناکی از واقعیت جدا بود بلکه از طریق جلسات مطبوعاتی روزانه که در آن به دلیل اضطرار، او برای ارتقای یک واقعیت جایگزین، باید توجه را از متخصصان پزشکی و حتی مساله مورد نظر جلب کند.
اگر اوضاع اضطراری شود، کد اخلاقی ما خاطرنشان میکند که ما این انتخاب را نداریم که مساله اورژانسی را به عنوان بیمار خود قبول نکنیم. این چیزی است که میخواهیم به خصوص با توجه به پیچیدگیهای سیاسی احتمالی و نبود آموزش عمومی درمورد مسائل مربوط به سلامت روان به طور کلی از آن جلوگیری کنیم.
از این رو، نسخهای پیچیدهایم که به موجب آن اخراج رییسجمهور از دفتر ریاستجمهوری و عزل از تمام اختیارات مربوط به همهگیری ویروس کرونا را پیشنهاد کردهایم. این ممکن است به نوعی دخالت سیاسی به نظر برسد، اما اینطور نیست. ما به عنوان متخصصان بهداشت تلاش میکنیم تا به مسوولیت خود در قبال جامعه و بهداشت عمومی عمل کنیم. ما نگران چگونگی انجام این کار نیستیم، اما باید این کار را انجام داد و از مقامات ذیربط میخواهیم سهم خود را در این باره انجام دهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد