26 - 09 - 2023
برگ برنده بورس در عصر رکود
«جهانصنعت»- آیا بازار سرمایه در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ برای سرمایهگذاران بازار جذابی خواهد بود؟ وضعیت این بازار نسبت به سایر بازارهای دارایی چگونه رقم خواهد خورد؟
بازدهی بازارها در آخرین هفته ۶ ماهه نخست امسال، در تمام بخشهای مورد بررسی منفی بود. در هفته چهارم شهریور بورس کمترین افت و سکه بیشترین افت بازدهی را داشتند. در هفته اخیر سکه پرچمدار بیشترین افت بازدهی در بازارها بود. در هفته گذشته اخبار مساعد سیاسی توانست روند قیمت در بازارهای مالی را کاهشی کند. سیگنالهای ورودی به بازار اگرچه بسیار بود، اما انتظار فعالان اقتصادی نوسان محدودی بود که برآورده شد. کارشناسان اقتصادی معتقدند اخبار در ماههای گذشته کمترین تاثیر را در بازارهای مالی داشته است. بهطور کلی در ماههای نخست سال ۱۴۰۲، بازارهای مختلف مالی و سرمایهگذاری مانند طلا و سکه، خودرو، مسکن، بورس و ارزهای دیجیتال، رشدهای قیمتی قابلتوجهی را تا اواسط نیمه این فصل تجربه کرده و در ادامه و با توجه به دلایل و عوامل مختلف، بخشی از افزایش قیمت و بازدهی ایجادشده را از دست دادند. در حالی که دلار هفته پیش به کف کانال ۵۰ هزار تومانی راه یافت و معاملهگران کاهشی بازار امید داشتند این اسکناس به کریدور ۴۰ هزار تومانی برگردد، سیگنالهایی که روانه بازار شد نیز اثر خود را گذاشت. کارشناسان اقتصادی کف قیمت دلار را محدوده ۵۶ هزار تومانی میدانند. آنها معتقدند با وجودی که نهاد سیاستگذار تلاش دارد قیمت دلار به پلههای بالاتر کریدور ۵۰ هزار تومانی ورود نکند، اما تمایلی نیز به برگشت به کانال ۴۰ هزار تومانی ندارد. برخی ناظران اقتصادی معتقدند، فعلا بازارساز با موج سواری روی خبرهای سیاسی، قیمت دلار را سرکوب کرده و در نیمه دوم سال همزمان با بروز کسری بودجه و عقبماندگی از اهداف اقتصادی، قیمت دلار همپای انتظارات تورمی افزایشی خواهد شد. همچنین متغیرهای داخلی و خارجی پیامهای مشخصی را به بازار سرمایه و سایر بازارها مخابره میکنند.
آزادسازی منابع بلوکهشده ایران، کاهش تنشها، کاهش نرخ دلار در بازار آزاد و عدمتحقق وعدههای دولت در بازار خودرو سبب شده تا بازار به سردرگمی برسد. ویروس رکود دلار به بازارهای دیگر نظیر بورس، طلا و سکه نیز نفوذ کرده و سرمای زودهنگام در روزهای آخر تابستان و اوایل پاییز بر بازارهای داخلی حاکم شده است. همه این عوامل در حالی پیشبینی میشود که به اعتقاد برخی کارشناسان، بازار سرمایه همچنان جزو بازارهای ارزنده است و اگر سرمایهگذاران و کنشگران بازار دید بلندمدتی به سرمایهگذاری داشته باشند و ارزیابیهای خود را تا نیمه دوم سال ۱۴۰۳ تنظیم کنند، میتوانند بهره مناسبی از سرمایهگذاری خود ببرند. این در شرایط رکودی، بازار سرمایه کماکان میتواند ظرفیتهای جذابی برای معاملهگران داشته باشد. «جهانصنعت» در گفتوگو با یک کارشناس بازار سرمایه به بررسی ابعاد مختلف این موضوع پرداخته است.
برگ برنده بورس در شرایط رکودی
پیام الیاسکردی کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: به نظر میرسد بهطور کلی رکودی را در بازارها احساس میکنیم. اولین دلیل این رکود کنترل نرخ ارز است؛ اینکه نرخ ارز به صورت کنترلشده جلو میرود و بین ۴۸ تا ۵۲ هزار تومان در نوسان است. این در حالی است که در بازارهای دیگر هم این رکود را احساس میکنیم. او افزود: بازارهای دیگر به دلیل غیرشفاف بودنشان حجم و ارزش معاملاتشان مشخص نیست ولی واقعیت این است که وقتی از فعالان این حوزهها سوال میپرسیم، میگویند در این بازارها هم رکود احساس میکنیم و این رکود در بازار سرمایه نیز وجود دارد. به نظر میرسد اگر قرار باشد نرخ ارز در شش ماهه دوم سال به همین منوال جلو برود در همه بازارها همین شرایط رکودی را خواهیم داشت. الیاس کردی ادامه داد: باید یادمان باشد که نرخ بهره رنجی بین ۲۳ تا ۲۵ درصد را طی میکند. ممکن است این نرخ بهره به رکودی که در بازارها وجود دارد دامن بزند. فکر میکنم اگر افراد افق سرمایهگذاریشان را بلندمدتتر کنند برای سال ۱۴۰۳ نتایج بهتری را میگیرند. فعلا به نظر نمیرسد با توجه به حواشیای که در بازار سرمایه وجود دارد و خبرهایی که در بازار خودرو مطرح است همچنین در بازار طلا و ارز نیز که خبری در مورد کاهش نرخ ارز از سوی بانک مرکزی اعلام شده بود شرایط تغییر کند. این کارشناس بازار سرمایه گفت: در رابطه با معاملات مسکن هم همه متوجه شدند که رکود طولانیمدتتری را خواهیم داشت. بنابراین در این شرایط مجبوریم از این بازارها به سمت جاماندهترین بازار برویم و فکر میکنم بازار سرمایه میتواند گزینه مناسبتری باشد. او افزود: من به سرمایهگذاران توصیه میکنم که به سراغ بازار سرمایه بیایند اما افق دیدشان را برای نیمهدوم سال ۱۴۰۳ بگذارند. البته همین روز شنبه ارزش معاملات چیزی حدود ۳۹۰۰ هزار میلیارد تومان بود. با این عددها نمیتوان فکر صعود بازار را کرد، چراکه اتفاق ویژهای نمیافتد. بازار سرمایه فعلا تغییر چندانی نخواهد کرد و با این قیمت دلار بازار سرمایه در همین نقاط خواهد بود و اتفاق خاصی رخ نمیدهد. سرمایهگذاران باید نگاه بلندمدتتری داشته باشند و صبر کنند ولی این صبر بین فعالان و مردم نیست. تورم مردم را برای سرمایهگذاری کوتاهمدت میکند و سرمایهگذاری بلندمدت را از بین میبرد. افرادی که بخواهند حرفهایتر و فنیتر سرمایهگذاری کنند، قاعدتا بازار سرمایه میتواند جای مناسبتر و جذابی برای سرمایهگذاری باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد