21 - 04 - 2020
بر اساس واقعیات تصمیم بگیرید
گروه سیاسی- اصرار وزارت امورخارجه ایران برای پیوستن ایران به FATF در حالی ادامه دارد که نه تنها سایه بلاتکلیفی از بالای سر پالرمو و سی اف تی کنار نرفته بلکه باتوجه به اینکه گروه ویژه اقدام مالی در نشست اخیر تا تیرماه ۹۸ فرصت پیوستن به این لایحه را داده اما این پیشنهاد از طرف برخی در حال مطرح شدن است که تصمیمگیری مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره FATF چهار ماه دیگر به تعویق بیفتد.
پیشنهادی که ابتدا منوچهر متکی وزیر امور خارجه پیشین مطرح کرده است. او در صفحه توئیترش پیشنهاد کرد که تصمیمگیری مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره ( FATFگروه ویژه اقدام مالی) شش ماه به تعویق بیفتد چرا که تصویب آن در شرایط حاضر کمکی به مبادلات پولی و بانکی نمیکند. متکی افزود: «مهلت شش ماهه فوق تقریبا سرنوشت آخرین نبرد اقتصادی ما و آمریکا درباره تحریمها را روشن میکند. هر چند آمریکا هنوز نفهمیده که آزموده را آزمودن خطاست».
دلیل مطرح شدن این پیشنهاد چندان منطقی به نظر نمیرسد چرا که نتیجه نبرد اقتصادی ما و آمریکا درباره تحریمها مشخص است پس از آن که آمریکا یکجانبه از برجام خارج شد، جنگ اقتصادی با بیان بازگشت تحریمها در نود روز و ۱۸۰ روز آغاز شد و تاکنون ادامه داشته اما در این مدت نه ایران درخواستی برای مذاکره با آمریکا برای حل و فصل شدن روابط دو کشور داده و نه به خواستههای ترامپ برای گفتوگوی دوطرف تن داده شده از این جهت بعید به نظر میرسد که سرنوشت خاص و مشترکی برای روابط دو کشور رقم بخورد. ضمن اینکه خروج آمریکا از برجام انتهای خصومت و اقدامی بود که ترامپ میتوانست انجام دهد مگر آنکه دشمنی و تلاش واشنگتن و مقاماتش برای ایرانهراسی زمینه جنگ دو کشور را بعد از این فراهم کند.
همانطور که قبلا نیز اشاره شد گروه ویژه اقدام مالی (FATF) روز جمعه اعلام کرد که تا ماه ژوئن ۲۰۱۹ به ایران مهلت میدهد تا انتظاراتش را در زمینه مبارزه با تامین مالی تروریسم و پولشویی برآورده کند. این به معنای تعلیق اقدامات تقابلی FATF علیه ایران است. این نهاد بینالمللی پیش از این در سال ۲۰۱۶ این اقدامات تقابلی علیه تهران را به حالت تعلیق درآورده بود. گروه ویژه اقدام مالی اعلام کرد که هنوز موارد ناتمامی در خصوص خواستههای این گروه از ایران وجود دارد و انتظار دارد که ایران هر چه سریعتر خطمشی خود را اصلاح کند.
اما ارائه این فرصت میتواند نشاندهنده این موضوع باشد که طرف مقابل نمیخواهد شرایط را به بنبست برساند و هنوز نسبت به ایران متعهد است . این در حالی است که همچنان سایه سنگین بلاتکلیفی بر سر لوایح چهارگانه وجود دارد. همانطور که میدانیم در آخرین جلسه مجمع در خصوص CFT تصمیمگیری نشد و این نگرانی مجمع را نسبت به رد یا تایید CFT را نشان میدهند اما وزارت امور خارجه کشورمان همچنان نسبت به عواقب نپیوستن ایران به FATFهشدار میدهد و مجمع تشخیص را نسبت به عواقب آن آگاه میکند. محمدجواد ظریف رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در جلسهای با اعضای مجمع تمامی عواقب این موضوع را بیان کرد و در پایان جلسه نسبت به رای مثبت مجمع ابراز امیدواری کرد اما بعد از ارائه سازوکار مالی اینستکس توسط اروپا اعضای مجمع به تردید افتادند و رای منفیشان نسبت به لایحه CFT بیشتر شد. از این رو اعضا نتیجه جلسه مجمع را برای سرنوشت CFT به آینده موکول کردند. این در حالی است که دیروز هم محمدجواد ظریف در جمع خبرنگاران نسبت به لزوم تصویب FATF هشدار داد و درباره تمدید مهلت ایران از سوی گروه ویژه اقدام مالی (FATA) گفت: دوستان واقعیات را نگاه کنند و تصمیم بگیرند. هر تصمیمی هم بگیرند ما تبعیت میکنیم، اما خوب بدانند که تصمیم آنها چه آثاری دارد. وزیر امور خارجه اظهار داشت: دوستان ما نگاه کنند و بر اساس واقعیات تصمیم بگیرند، تا حالا میگفتند که «اتفاقی نمیافتد، اتفاقی نمیافتد» حالا دارند میبینند. ظریف خاطرنشان کرد: دو سال است از فرصتی که توافق کرده بودیم، گذشته است. ما به حرف آنها و آنچه که گفتند، کاری نداریم، بلکه بحثمان درباره به ارتباطات کشور خودمان است.
دیروز نیز مجلسیها با وجود بررسی جزئیات بودجه نسبت به بلاتکلیفی لوایح FATF حساسیت به خرج دادند و در جمع فراکسیونی جلسهای را با حضور عراقچی در خصوص لزوم تصویب FATF برگزار کردند. در پایان جلسه سخنگوی فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی از تاکید معاون سیاسی وزیر امور خارجه برای پیوستن به FATF در راستای عبور از تحریمها و فشارهای موجود خبر داد. مهرداد لاهوتی در جمع خبرنگاران گفت: درباره فرصت چهار ماهه FATF به ایران مباحثی در جلسه با حضور معاون ظریف مطرح شد و تاکید آقای عراقچی این بود که با توجه به فشارهای سختی که آمریکاییها برای افزایش تحریمها به ایران به شرکتهای اقتصادی میآورند، برای عبور از این تحریمها و فشارهای موجود FATF تصویب شود.
به طور مشخص مجمع ۳ جلسه فشرده بررسی پالرمو را در دستور کار خود قرار داد اما طبق آنچه به خبرنگاران گفته شد حجم نظرات و دیدگاهها به قدری بود که زمان به جمعبندی مباحث و رایگیری نهایی نرسید. اکنون قرار است جلسه بعدی این نهاد حاکمیتی شنبه هفته آینده برگزار میشود و هنوز ۱۲ نفر از اعضای مجمع در نوبت طرح بحث قرار دارند بنابراین به طور قطعی و حتمی نمیتوان از بسته شدن پرونده پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام سخن گفت. این احتمال هم وجود دارد که اعضا جمعبندی و رایگیری را به جلسههای بعدی موکول کنند و شاید حجم این دیدگاهها بهانهای باشد تا این موضوع کماکان معلق بماند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد