10 - 01 - 2024
بلیت هواپیما؛ گران و کمیاب
گروه حملونقل- این روزها بلیت پروازهای داخلی کمیاب شده است. این شرایط در حالی رقم خورده که چندی پیش مسوولان مربوطه مدام از افزایش تعداد ناوگان هوایی کشور صحبت میکردند. طی روزهای گذشته شاهد افزایش قیمت بلیت هواپیما در سایتهای معتبر بودیم.
چند وقتی است که پیدا کردن بلیت پروازهای داخلی برای مردم به یک عملیات تقریبا غیرممکن تبدیل شده است، اگر هم بلیتی پیدا شود با قیمتهای نجومی و بالاتر از نرخهای مصوب سازمان هواپیمایی کشوری به فروش میرسد.
با وجود اظهارات گاه و بیگاه مسوولان وزارت راهوشهرسازی در رابطه با ورود هواپیماهای متعدد به کشور و الحاق آنها به ناوگان هوایی، اما در عمل تغییر محسوسی در عملکرد شرکتهای هواپیمایی و افزایش خدماترسانی آنها به مردم نشده است. طی ۲ سال اخیر خرید بلیت هواپیما با دشواری انجام شده و بعضا خبری از فروش بلیت با قیمتهای مصوب نیست.
اواخر آذرماه امسال رییس سازمان هواپیمایی کشوری با اعلام اینکه «از ابتدای دولت سیزدهم ۷۰ هواپیما و هلیکوپتر دستدوم وارد کشور شده است»، گفته بود: با توجه به وضعیت کشور تا قبل از ورود هواپیما به کشور آن را رسانهای نمیکنیم. او پیشتر (اوایل شهریور امسال) نیز از افزایش تعداد هواپیماهای فعال به ۲۵۰ فروند تا پایان سال خبر داده و گفته بود: در طول ۲۰ ماه گذشته ۶۰ فروند هواپیما به کشور وارد شده که ۳۰ فروند از این هواپیماها تاکنون عملیاتی شده است.
مهرداد بذرپاش وزیر راهوشهرسازی از خرید تعدادی هواپیما طی هر ماه خبر داده و گفته بود: با وجود تحریمهای ناجوانمردانه در صنعت هوایی کشورمان، تابآوری این صنعت روزبهروز در حال افزایش بوده و توسعه ناوگان نیز از روشهای مختلف در حال پیگیری است.
به گفته بذرپاش، در دولت سیزدهم تقریبا هر ماه تعدادی هواپیما خریداری میشود و تا پایان دولت تعداد قابل توجهی هواپیما به ناوگان حملونقل هوایی کشور اضافه میشود، اما خروجی فعلی خرید بلیت مسافران با اظهارات مسوولان همخوانی ندارد.
طی ماههای اخیر با افزایش ۲۹ درصدی قیمت بلیت هواپیما در جلسه ستاد تنظیم بازار موافقت شد، اما این افزایش قیمت مورد تایید ایرلاینها نبود و آنها نسبت به این روند اعلام کردند که این افزایش قیمت برای آنها صرفه اقتصادی ندارد و طبق قانون مصوب مجلس، نرخ بلیت هواپیما آزادسازی شده و نباید ستاد تنظیم بازار در این حوزه ورود کند. اکنون با رصد وبسایتهای معتبر فروش بلیت متوجه افزایش قیمتهای بلیت در تمام مقصدهای کشور خواهیم شد.
پرواز تهران- کیش به قیمت ۲ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان رسیده که تا ماه قبل به قیمت یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان فروخته شده بود، اما در ماه جاری پروازها به کیش یا تکمیل است یا با قیمت بالای یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان عرضه میشود. ماههای دی، بهمن و اسفند اوج پرواز کیش است و مسوولان برای توسعه گردشگری باید تمهیداتی را در این زمینه اتخاذ میکردند.
نمونه دیگر پرواز تهران- مشهد است که به قیمت یک میلیون و ۹۸۱ هزار تومان نیز رسیده، در صورتی که قیمت این بلیت در محدوده یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است.
در این شرایط این پرسشها مطرح میشود که خروجی ورود هواپیماهای جدید به ناوگان هوایی مسافری کشور چه بوده است؟ آیا باعث شده روند همیشگی گرانفروشی برخی ایرلاینها کُند شود؟ آیا دسترسی به بلیت پروازهای داخلی برای مردم تسهیل شده است؟ آیا کیفیت خدمات ارتقا یافته است؟ آیا دستورالعمل حقوق مسافران رعایت میشود؟
متاسفانه پاسخ این پرسشها «خیر» است، به عنوان نمونه سری به وبسایتهای دارای مجوز فروش بلیت پروازهای داخلی میزنیم تا اثرگذاری ورود هواپیماهای جدید به ناوگان هوایی کشور را از نزدیک مشاهده کنیم.
در یکی از وبسایتها، پروازی برای مسیر تهران- مشهد در نوزدهم دی سال ۱۴۰۲ به صورت سیستمی و چارتری وجود ندارد و کاربر با این پیام مواجه میشود: «متاسفانه هیچ پروازی مطابق فیلترهای مدنظر شما پیدا نشد.»
برای پرواز تهران- کیش نیز وضعیت مشابه است، تمام پروازهای این مسیر شرکتهای هواپیمایی کاسپین، قشمایر، آسمان، چابهار، وارش، کیشایر، ایرانایر، فلای پرشیا و… تکمیل شده است، البته برای پنجشنبه ۲۱ دیماه میتوان با قیمت حدود ۳ میلیون تومان بلیت پرواز تهران- کیش هواپیمایی چابهار را خریداری کرد، یعنی تقریبا ۳/۱ میلیون تومان گرانتر از قیمت مصوب اعلامشده از سوی سازمان هواپیمایی کشوری.
بلیت پرواز تهران- شیراز برای امروز موجود نیست، البته هواپیمایی فلای پرشیا بلیت این پرواز را برای فردا با قیمت ۲ میلیون و ۱۰ هزار تومان میفروشد، این قیمت حدود ۷۰۰ هزار تومان از قیمت مصوب بالاتر است!
هیچ بلیت پروازی برای مسیر تهران- اهواز تا شنبه هفته آینده موجود نیست. هواپیمایی کارون بلیت این پرواز را برای یکشنبه آینده ۸۰۰ هزار تومان گرانتر از قیمت مصوب عرضه کرده است. برای مسیر پروازی تبریز- کیش و تبریز- شیراز نیز تا اطلاع ثانوی بلیتی وجود ندارد.
همانگونه که مشاهده میشود با وجود ورود هواپیماهای جدید به ناوگان هوایی کشور طبق ادعای رییس سازمان هواپیمایی کشور نهتنها تغییری در روند خدماترسانی به مردم صورت نگرفته که شرکتهای هواپیمایی در حال گرانفروشی بلیت پروازهای داخلی هستند؛ مسالهای که به نظر میرسد سازمان هواپیمایی کشوری فعلا متوجه آن
نشده است.
شرکتهای هواپیمایی اوایل امسال به صورت خودسرانه و بدون اخذ مجوزهای لازم اقدام به افزایش قیمت بلیت هواپیما کردهاند؛ موضوعی که در ابتدا سازمان هواپیمایی کشوری با آن مماشات کرد، اما با ورود وزیر راهوشهرسازی جلوی گرانفروشی ایرلاینها با همکاری سازمان تعزیرات حکومتی گرفته شد.
در حالی حدود ۸ ماه از این ماجرا میگذرد که شرکتهای هواپیمایی بیسروصدا قیمت بلیت پروازهای داخلی را افزایش دادهاند، تا امروز نیز خبری از نظارت سازمان هواپیمایی کشوری بر این بخش و جلوگیری از افزایش غیرقانونی بلیت هواپیما نیست، البته این احتمال وجود دارد که قیمت بلیت هواپیما با چراغ سبز متولی حملونقل هوایی مسافری افزایش یافته باشد.
محمدیبخش رییس سازمان هواپیمایی کشوری شهریور ماه امسال درخصوص نظارتها بر نحوه عرضه بلیت گفته بود: سازمان تعزیرات، دادستانی، سازمان هواپیمایی کشوری و سازمان بازرسی کل کشور در قالب یک گروه از تمام شرکتها و سایتهای فروش بلیت به صورت روزانه نحوه عرضه و نمایش فروش بلیت را بررسی و بازرسی میکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد