20 - 09 - 2024
بمبهای تکنولوژیک دشمن در دستان امت حزبالله
شروین محمدپور*- به طور کلی حملات سایبری و نفوذهای اطلاعاتی در زیرساختهای هر سازمان یا ارگان امری غیرقابل اجتناب است، از این رو توجه به حفرههای امنیتی و نظارتهای تخصصی میتواند میزان دسترسیهای غیرمتعارف دشمنان را کاهش دهد. در سالهای گذشته، بسیاری از متخصصان حوزه امنیت سایبری مستقل، نگرانیهای خود را درباره حفرههای امنیتی به شکلهای مختلف اعلام کردهاند که متاسفانه کمتر توجهی به دلسوزیهای ملی آنها شده است. از این رو با وقوع حادثه اخیر در رابطه با انفجار هماهنگ پیجر نیروهای حزبالله لبنان، بار دیگر توصیههای دلسوزانه متخصصان امر اهمیت ویژهای پیدا کرده است. فارغ از اینکه حادثه اخیر ناشی از ضعف امنیتی یا نفوذ سایبری بوده یا نه، تکرار چنین حوادثی مخصوصا حادثه ترور چند هفته پیش رییس دفتر سیاسی حماس در تهران، بر اهمیت توجه به توصیههای متخصصان مستقل میافزاید. با اتفاقات صورت گرفته اخیر، اهمیت بازبینی مجدد محصولات سختافزاری و نرمافزاری در نهادها و سازمانهای حساس میتواند امری اجتنابناپذیر باشد. از سوی دیگر توجه به توصیههای متخصصان مستقل در این مسیر میتواند چراغ راه عزیزانی باشد که حافظ امنیت کشور هستند. در ادامه به برخی از مهمترین مواردی که بهتر است مورد بازبینی قرار گیرد خواهیم پرداخت.
یکی از مهمترین حفرهها و نقاط مساعد جهت حملات سایبری دشمنان در برخی نهادها و سازمانها، استفاده از نرمافزارهایی است که تولید شرکتهای دشمنان ملت ایران است. در حالی که ورود بسیاری از کالاهای آمریکایی در کشور با محدودیتهای بسیاری روبهرو است اما جای تعجب است که چرا برخی سازمانها و نهادهای حساس کشور با وجود کالاهای نرمافزاری و سختافزاری غیرآمریکایی باز هم از کالاهایی با هویت آمریکایی استفاده میکنند. در سالهای اخیر بسیار دیده شده که برخی نهادهای حساس برخلاف تاکید متخصصان مستقل، از نرمافزارها و آنتیویروسهای آمریکایی در شبکههای داخلی خود استفاده کردهاند و بارها خبرهای متعددی از نفوذ به سیستمهای این سازمانها منتشر شده است. یکی از بزرگترین بیتوجهیها به توصیه متخصصان مستقل، نفوذ ویروس استاکس نت به تاسیسات اتمی کشور در سال 1389 بود اما آنچه امروز کشور و امنیت آن را تهدید میکند، اصرار در بهکارگیری از محصولات آمریکایی توسط نهادها و سازمانهای حساس کشور است، تا حدی که در سه دوره ریاستجمهوری (دوازدهم، سیزدهم و چهاردهم) شاهد حضور محصولات آمریکایی روی میز اعضای هیات دولت و بهخصوص ریاست جمهوری هستیم.
فارغ از آنکه این دستگاههای آمریکایی میتوانند بستری مناسب را برای شنود و رصد مکالمات توسط دشمنان نظام در جلسات رسمی ایجاد کنند. وقوع حوادثی مشابه حادثه اخیر پیجرها میتواند امری محتمل باشد. از این رو امید آن میرود که در آینده نزدیک سازمانها و نهادهای مسوول با بهرهگیری از متخصصان امر و بهکارگیری رهنمودهای دلسوزانه متخصصان مستقل بتوانند بسترهای مناسب جهت جلوگیری از آسیبهای ملی را فراهم آورند. از دیگر بسترهای مناسب نفوذ دشمنان میتوان به استفاده مسوولان از تلفنهای همراه یا ابزارهای دیجیتالی آمریکایی اشاره کرد. با وجود تاکید نهادهای نظارتی بر عدم استفاده نمایندههای مجلس شورای اسلامی از تلفنهای همراه غیرآمریکایی اما همچنان در برخی مصاحبهها یا تصاویر شاهد استفاده از تلفنهای همراه آمریکایی شرکت اپل توسط مسوولان هستیم. لازم به ذکر است که شرکت اپل از اولین و پیشروترین شرکتها در عرصه دیتاساینس و آنالیز بیگ دیتا در جهان است. این شرکت آمریکایی با سیاستهای سلطه جویانه خود همواره سعی داشته با جمعآوری اطلاعات ارزشمند از کاربرانش، آنها را در سیطره دیکتاتوری تکنولوژیک خود محصور کند که بحث درباره این موضوع و مخاطرات استفاده از محصولات این شرکت توسط مسوولان از حوصله این مطلب خارج است. امید است این مطلب کمک و راهنمایی برای مسوولان دلسوزی باشد که دغدغه حفظ امنیت کشور را در اولویت خود قرار دادهاند، تا در آینده شاهد حوادث مشابه لبنان در کشور عزیزمان نباشیم.
* کارشناس نرمافزار و متخصص علوم بینارشتهای
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد