12 - 04 - 2020
بندبازی ترامپ
گروه جهان- آمریکا در صدر کشورهایی قرار دارد که بیشترین تعداد مبتلا به ویروس کرونا را دارد و این مساله بازتابی منفی بر اقتصاد این کشور داشته به طوری که آمار بیکاری در این کشور روندی صعودی داشته است. حال ترامپ تصمیم به بازگشایی فعالیتهای اقتصادی در آمریکا گرفته است؛ تصمیمی که یکی از بزرگترین و دشوارترین تصمیمها در طول عمرش بوده و فقط به خدا امید بسته که کاری درست باشد. بحران ویروس کرونا در آمریکا، دونالد ترامپ را بر سر دوراهی دشواری قرار داده است؛ گشایش فعالیتهای اقتصادی که در واقع ضامن ادامه حیات ریاستجمهوری او در ادامه راه بوده یا نجات مردم این کشور در مواجهه با این بیماری. انتخاب هر یک از این گزینهها میتواند دولت او را با چالشها و انتقاداتی روبهرو کند.
در حالی که اقتصاد آمریکا به دلیل شیوع ویروس کرونا تقریبا به حالت سکون رسیده، طیف گستردهای از کسبوکارها ازجمله رستورانها و تولیدکنندگان کارکنان خود را اخراج کردهاند. دولت این کشور بیمه بیکاری را هم در بسته محرک اقتصادی خود که ماه گذشته اعلام کرد، گنجاند تا به این ترتیب متقاضیان بتوانند مقرری بیشتری برای دورهای طولانیتر دریافت کنند، اما مقامات در سراسر این کشور با چالش رسیدگی به افزایش سرسامآور تعداد متقاضیان برای دریافت مزایای بیکاری مواجه شدهاند. این در حالی است که شمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در این کشور از نیم میلیون نفر گذشته است. بیش از دو هزار نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در آمریکا جان خود را از دست دادند. این مرگبارترین روز از زمان شیوع این ویروس در ایالات متحده بوده است.
در این خصوص ترامپ دو گزینه دشوار در پیش دارد که هر کدام از آنها میتواند برای ریاستجمهوری او تبعات منفی و فاجعهباری داشته باشد؛ نخست اینکه برای حفظ جان آمریکاییها، تعطیلی اقتصاد را ادامه دهد. انتخاب این گزینه به معنای افزایش بیکاری و رکود اقتصادی است. دوم اینکه ترامپ برای حفظ اقتصاد، تعطیلیها را تمام کند و جان میلیونها آمریکایی را به خطر بیندازد.
در این میان دونالد ترامپ جمعه گذشته در کنفرانس خبری خود در کاخ سفید گفت تیمی را مامور بررسی بازگشایی اقتصاد و کسبوکار خواهد کرد. او تاکید کرد تصمیم در خصوص بازگشایی اقتصاد آمریکا مهمترین تصمیم او در دوران ریاستجمهوریاش خواهد بود. محدودیتهای اعلام شده از جمله فاصلهگذاری اجتماعی و در خانه ماندن شهروندان قرار است تا پایان ماه آوریل برقرار باشند. این مقررات پیامدهای اقتصادی سنگینی برای آمریکا داشته است. در سه هفته گذشته بیش از ۱۷ میلیون آمریکایی برای دریافت مزایای بیکاری ثبتنام کردهاند.
دونالد ترامپ گفت: من باید تصمیم بگیرم و به امید خدا این تصمیم درستی است. این بزرگترین تصمیمی است که تاکنون گرفتهام. رییسجمهوری آمریکا تاکید کرد که او تصمیمگیرنده نهایی در این زمینه است اما به توصیه این گروه مشورتی توجه خواهد کرد. دونالد ترامپ در ادامه گفت برخلاف پیشبینیهای قبلی که شمار قربانیان به ویروس کرونا را حدود ۱۰۰ هزار نفر برآورد میکرد، اکنون به نظر میرسد شمار تلفات این ویروس کمتر خواهد بود.
ترامپ در جمع خبرنگاران حاضر در کاخ سفید در پاسخ به این سوال که از چه معیارهایی برای رسیدن به نتیجه نهایی درباره بازگشایی کشور استفاده خواهد کرد، به سمت سر خود اشاره کرد و گفت که احساس میکند این بار بر دوش او خواهد بود.
ترامپ با توجه به نگرانیهای خود به دلیل نزدیک بودن انتخابات سرنوشتساز نوامبر، تمایل زیادی به کم کردن محدودیتهای فاصلهگذاری اجتماعی و بازگشایی کسبوکارهای تجاری و بازگشت مردم به سر کار دارد. برخی مقامات دولت او اخیرا اعلام کردند فعالیتها در آمریکا در ماه می از سر گرفته میشود.
با این حال کارشناسان بهداشتی درباره خطر ناشی از بازگشایی زودهنگام کشور هشدار داده و تاکید کردهاند با توجه به شیوع بالای ویروس کووید ۱۹ در آمریکا این اقدام میتواند به کابوسی فراموشنشدنی تبدیل شود. هر چند به نظر نمیرسد رییسجمهور آمریکا توجهی به سلامت عمومی جامعه خود داشته و بیصبرانه منتظر بازگشایی کشور است تا با جلوگیری از رکود اقتصادی زمینه را برای موفقیت خود در انتخابات ریاستجمهوری امسال فراهم کند.
تصمیم ترامپ برای ازسرگیری فعالیتهای اقتصادی در آمریکا به طور حتم ناظر بر گزارشهایی در خصوص افزایش بیسابقه نرخ بیکاری در این کشور است. وزارت کار آمریکا اعلام کرد رقم اولیه نسبت به تاثیر فصلی تصحیحشده برای هفته منتهی به چهارم آوریل کمی بیشتر از شش میلیون و ۶۰۰ هزار نفر بوده است.
این تعداد نزدیک به سطح بازبینیشده هفته قبل از آن است که رقم بیسابقه شش میلیون و ۸۰۰ هزار نفر بود و در مجموع، تعداد کسانی که در طول سه هفته اخیر از اواسط ماه مارس خواستار مقرری بیکاری شدهاند از ۱۶ میلیون نفر فراتر رفته است.
احتمال دو رقمی شدن نرخ بیکاری
طبق گزارش والاستریت ژورنال، شیوع ویروس کرونا یک چالش بسیار جدی برای اقتصاد آمریکا در پی دارد و برخی اقتصاددانها پیشبینی کردهاند نرخ بیکاری در این کشور دورقمی میشود.
در ماه آوریل دفتر آمار وزارت کار آمریکا نخستین گزارش خود را درباره وضعیت کسبوکار در این کشور پس از شیوع ویروس کرونا منتشر کرد. بر اساس آن، کارفرمایان در ماه مارس ۷۰۱ هزار فرصت شغلی را حذف کردند؛ دستمزدها در کارهای غیرکشاورزی کاهش داشته که در ۱۳۰ ماه گذشته بیسابقه بوده است. همچنین نرخ بیکاری به ۴/۴ درصد افزایش یافته است.
خبرنگار والاستریتژورنال در ادامه گفت: اگر تعطیلیهای گسترده ادامه یابد، شاهد آسیبهای بسیار جدی به کسبوکارها خواهیم بود. برخی اقتصاددانها حتی پیشبینی کردهاند در صورت ادامه این تعطیلیها ۲۰ میلیون شغل از بین خواهد رفت که در مقایسه با رکود بزرگ در سال ۲۰۰۸ که ۹ میلیون فرصت شغلی از بین رفت، رقم بسیار زیادی است. بخش اعظم از بین رفتن فرصتهای شغلی در میان کسانی خواهد بود که دستمزدهای پایین و موقت دارند از جمله کسانی که در رستورانها کار میکنند. زمانی که اقتصاد تحت فشار قرار میگیرد، این افراد نخستین کسانی خواهند بود که شغلهای خود را از دست میدهند.
هشدار رییس کل بانک مرکزی آمریکا
به گزارش آسوشیتدپرس، جرومی پاول در رویدادی آنلاین که به همت موسسه تحقیقاتی بروکینگز برگزار شد گفت: ما باید برای بازگشایی فعالیتهای اقتصادی کشورمان، برنامهای در سطح ملی داشته باشیم. با آنکه همه ما میخواهیم فعالیتهای اقتصادی کشور در سریعترین زمان ممکن شروع شود اما در عین حال همه میخواهیم از شروع اشتباه جلوگیری کنیم بطوری که فعالیتهای اقتصادی به صورت نسبی از سر گرفته شود ولی نتیجه آن افزایش شمار مبتلایان به بیماری ناشی از ویروس کرونا باشد و بار دیگر مجبور شویم به نقطه صفر بازگردیم.
ما میخواهیم از بروز چنین وضعی جلوگیری کنیم. بانک مرکزی آمریکا در این زمینه تخصص ندارد بلکه ما به کارشناسان حوزه درمان تکیه میکنیم و تصمیمگیری در این زمینه برعهده دیگر بخشهای دولت است.
او در ادامه افزود: پیشبینی بنده این است که فصل دوم سال مالی کشورمان بسیار ضعیف باشد و علت آن نیز تعطیل بودن کسبوکارهاست. الان کارگران و کارمندان یا از خانه کار میکنند یا از کار معلق شدهاند یا اینکه کسبوکارهای آنها برای مقطع کنونی تعطیل شده است. پس میتوان انتظار داشت که اوضاع اقتصادی کشور در این ایام بسیار ضعیف باشد و شاهد افزایش قابل توجه درخواستها برای بیمه بیکاری باشیم و بیکاری در این مدت بسیار افزایش یابد. او در ادامه افزود: صادقانه باید عرض کنم که اصلیترین نگرانی ما در حال حاضر این است که تورم بسیار بالایی در آینده در انتظار کشور باشد.
تهدید به تحریم صدور روادید
از طرفی ترامپ با صدور حکمی تهدید خود به تحریم صدور روادید را به دلیل نگرانی از شیوع ویروس کرونا در آمریکا مطرح کرد. رییسجمهوری آمریکا تهدید کرد برای اتباع کشورهایی که از پذیرش شهروندان بازگردانده شده آنها از آمریکا خودداری کنند یا روند پذیرش آنها را به تاخیر اندازند، روادید صادر نخواهد کرد.
رییسجمهوری آمریکا در یادداشتی خطاب به وزارت خارجه و وزارت امنیت ملی دستور داد اقدام دولتها در خودداری از پذیرش اتباع خارجی شامل شهروندان، اتباع یا ساکنان آن کشورها را به دنبال درخواست برای پذیرش آنها یا تاخیر در عملیات وزارت امنیت ملی آمریکا برای واکنش به همهگیری کرونا گزارش دهند.
طبق این یادداشت، وزارت خارجه آمریکا هفت روز بعد از آگاهی از اقدام چنین دولتهایی، طرح اولیه تحریم روادید به موجب دستور اجرایی ترامپ در دیماه (ژانویه) گذشته را آغاز خواهد کرد. این تحریمها ممکن است لغو شوند. البته در صورتی که وزارت امنیت ملی به این نتیجه برسد که کشور هدف تحریم بدون تاخیر غیرمنطقی پذیرش شهروندانی را که از آمریکا بازگردانده شدهاند، آغاز کرده است.
در حکم ترامپ آمده است: چنین کشورهایی که بدون دلیل از پذیرش شهروندان خود خودداری میکنند یا در روند پذیرش آنها تاخیر میاندازند، سلامت عمومی آمریکاییها را به خطر میاندازند که این قابل قبول نیست. به نوشته هیل، وزارت خارجه و امنیت ملی آمریکا به درخواست این رسانه برای پاسخگویی درباره اینکه چه چیزی باعث شد ترامپ چنین دستوری را صادر کند و اینکه آیا کشور خاصی هدف است، خودداری کردند.
منتقدان میگویند اقدامات ترامپ برای مقابله با شیوع ویروس کرونا کافی نبوده است آن هم در حالی که رییسجمهوری آمریکا مدعی است اقدامات سختگیرانهای را اعمال کرده است. ترامپ پیشتر نیز با تحدید صدور روادید و دیگر اقدامات در ممنوعیت سفر اتباع خارجی، کشورها را تحت فشار قرار داده است.
بر اساس آمار وزارت خارجه آمریکا، هماهنگی برای بازگرداندن ۵۶ هزار و ۳۸۵ نفر از آمریکاییها از ۱۰۱ کشور جهان را از ژانویه گذشته تاکنون انجام داده است و به نظر میرسد بازگرداندن شهروندان این کشور از سراسر جهان، به اولویت دولت ترامپ تبدیل شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد