28 - 11 - 2022
بنزین هزار تومانی هدیه تازه مجلس به مردم
گروه انرژی- طرح تثبیت قیمتها که در مجلس هفتم تصویب شد در آن زمان از سوی غلامعلی حدادعادل، هدیه مجلس به مردم خوانده شد اگرچه پس از آن و در دور بعدی مجلس هدیه خود را پس گرفت و با هدفمندسازی یارانهها موافقت کرد با این وجود در آن دوره نمایندگان تثبیت قیمتها را راهی مناسب برای مبارزه با تورم و افزایش قیمت کالاهای اساسی میدانستند. یکی از موضوعات اساسی در این طرح، افزایش قیمت بنزین و حاملهای انرژی بود که در دولت احمدینژاد با اجرای هدفمندسازی یارانهها این ثبات قیمت نیز شکسته شد و بنزین سهمیهای به ۴۰۰ تومان و بنزین آزاد به ۷۰۰ تومان افزایش قیمت پیدا کرد.
چند سالی میشود که یارانهها به تصویب مجلس هدفمندسازی شدند و در مقابل با افزایش قیمت در انواع کالاها مواجه هستیم، یک روز گوشت گران میشود، یک روز مرغ، یک روز پسته و به همین ترتیب هرچند گاه یک بار یکی از کالاها افزایشی در سطح چند برابری پیدا میکند. با این حساب، اگر تقاضای وزارت نیرو برای افزایش قیمت حاملهای انرژی را نیز درنظر بگیریم با احتساب پرداخت قبوض آب، برق، گاز و تلفن به انضمام تهیه مایحتاج روزانه برای زندگی و همچنین پرداخت پول بنزین- حتی به قیمت کنونی- به جرات میتوان گفت که گرفتن ۴۵ هزار تومان یارانه برای هر فرد، چیزی شبیه به گدایی و خوردن پسماندههای دولت است.
اما گویا، داستان در همینجا هم قرار نیست توقف پیدا کند، چه اینکه نمایندگان به تازگی هدیه دیگری را نیز قرار است برای مردم به ارمغان بیاورند و آن افزایش ۳۸ درصدی قیمت بنزین است که به تازگی به تصویب مجلس درآمده است. اگرچه این افزایش قیمت را به نوعی به جای افزایش چندصددرصدی قیمت حاملهای انرژی معرفی کردهاند تا به این ترتیب از میان بد و بدتر، گزینه «بد» انتخاب شده باشد با این وجود سیاستهایی که پشت پرده دولت وجود دارند، چیزی نیست که زندگی مردم عامه را تحت تاثیر قرار دهد و در صورت زیاد شدن قیمت بنزین چنین به نظر میرسد که نمایندگان تنها نماینده قشر خاصی از مردم هستند که توان اقتصادی به نسبت بالاتری نسبت به سایرین دارند و نه تمام آنها.
بر اساس این گزارش، مجلس با تصویب درآمد ۵۰ هزار میلیارد تومانی دولت از محل اجرای هدفمندی یارانهها مجوز افزایش ۳۸ درصدی قیمت حاملهای سوخت را صادر کرد که بر این اساس قیمت بنزین سهمیهای ۵۵۰ و بنزین آزاد به یکهزار تومان افزایش مییابد.
اگرچه پیشنهاد دولت در مورد درآمد حاصل از هدفمندی یارانهها ۱۲۰ هزار میلیارد تومان بود اما نمایندگان مجلس این رقم را به ۵۰ هزار میلیارد تومان کاهش دادند تا به جای افزایش صددرصدی قیمت حاملهای انرژی، قیمت سوخت ۳۸ درصد گران شود.
براساس مصوبه کمیسیون برنامه و بودجه از درآمد ۵۰ هزار میلیاردتومانی پیشبینی شده برای هدفمندی یارانهها در سال ۹۲، ۱۱ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از محل بودجه و ۳۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از محل افزایش قیمتها تامین میشود.
مصوبات کمیسیون تلفیق پس از تصویب در صحن علنی مجلس و تایید شورای نگهبان قانونی خواهد شد. به همین دلیل این پیشنهاد هنوز قطعی نبوده و ممکن است در صحن علنی دستخوش تغییراتی شود.
البته دولت مخیر است قیمت حاملهای انرژی را به یک نسبت ثابت ( ۳۸ درصد) افزایش ندهد بلکه میتواند قیمت برخی فرآوردههای نفتی را با توجه به شرایط کشور بیش از این رقم افزایش دهد که در مقابل سوختهای دیگر افزایش کمتری مییابند.
بر این اساس، نمایندگان خانه ملت ضمن مخالفت با افزایش ۴۵۰ درصدی قیمت انواع حاملهای انرژی همچون بنزین، گازوییل، گاز طبیعی، نفت کوره، گازمایع، برق و سوخت هواپیما، CNG و نفت سفید خواستار تنها افزایش ۳۸ درصدی متوسط قیمت انواع حاملهای انرژی شده است.
قیمت هر لیتر فرآوردههای نفتی در صورت افزایش قیمت صددرصدی و ۳۸ درصدی و
قیمت هر متر مکعب گاز در صورت افزایش قیمت صددرصدی و ۳۸ درصدی به شرح جدول روبه رو است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد