10 - 04 - 2025
بهار تلخ معدنیها!
«جهانصنعت»- تنها 21روز از
سال 1404 میگذرد اما بیبرقی شروع شده و امان بخش تولید را گرفته است! این در حالی است که فعالان معدنی تا روزهای آخر سال 1403 با محدودیتهای گسترده گاز و برق روبهرو شده بودند و روزهای سخت پایانی را با امید حل مشکل بیبرقی در فصل بهار به اتمام میرساندند، دریغ از اینکه این محدودیت انتها ندارد! دلیل غافلگیری فعالان معدنی این مساله است که تا به حال سابقه نداشته در فروردینماه دچار مشکل کمبود برق شوند. جالب اینکه این مهم سال قبل از خردادماه شروع شد که البته در نوع خود بیسابقه بود، چراکه سال قبلتر مشکل کمبود برق از تابستان شروع شده بود.
سال گذشته محدودیتهای تامین برق برای فولادسازان به صورت 30 تا 50درصدی و حتی در برخی موارد 80درصدی بوده است اما حالا از نیمهفروردینماه با اخطارهای اداره برق منطقهای برای اعمال محدودیت روبهرو شدهاند به طوری که فولادسازان بزرگ کشور مجبور به کاهش حداقل ۳۰درصدی برق مصرفی خود در اولین روزهای سال جدید شدهاند! قطعی برق کارخانههای سیمان نیز امسال یک ماه زودتر شروع شده و از ۱۶ فروردینماه این صنعت با ناترازی انرژی دستوپنجه نرم میکند و تولید با اختلال روبهرو شده است.
وضعیت بیبرقی تا حدی است که در برخی کارخانهها حدود ۱۲ساعت برق قطع میشود. این شرایط در حالی است که براساس برنامه جبرانی حمایت وزارت صمت از واحدهای تولیدی در چهارماه اسفند سال گذشته، فروردین، اردیبهشت و خرداد سال جاری قطعی برق نداشته باشیم تا واحدهای تولیدی بتوانند ناترازی انرژی در سایر فصلهای ماه را جبران کنند. ماجرای دردناک در بخش سیمان آنجاست که حدود 7ساعت طول میکشد تا یک کوره آماده تولید شود؛ این در حالی است که اکنون به خاطر ناترازی انرژی کورهها تنها چهار ساعت در روز فعالیت میکنند که این امر به ذخیره مواد خام نیز ضربه میزند. حالا پیشبینی میشود که در صورت ادامه این روند تابستان سختی پیشرو باشد. جالب اینکه این محدودیتهای پیشبینی نشده و بیسابقه در حالی به بخش معدن تحمیل میشود که امسال به نام سرمایهگذاری برای تولید نامگذاری شده است!
قطعی برق سیمانیها
در این خصوص علیاکبر الوندیان اظهار داشت: از ۲۵اسفندماه بود که برق صنعت سیمان وصل شده بود و کارخانهها فعالیت میکردند اما اکنون از ۱۶فروردینماه قطعی برق شروع شده و تولید را با اختلال روبهرو کرده است.
وی افزود: سال گذشته قطعی برق از ۲۰خرداد شروع شد ولی امسال از ۱۶فروردینماه در ساعتی از روز محدودیت قطعی برق داریم به حدی که در بعضی کارخانهها حدود ۱۲ساعت برق قطع میشود.
وی ادامه داد: سال گذشته در اردیبهشت ماه 7 میلیون و ۶۳۰هزار تن سیمان تولید شد و در مردادماه سال گذشته ۲میلیون تن تولید شد که اردیبهشت ماه جبران ناترازی را انجام داد.
الوندیان در ادامه از مرگ تدریجی کورههای سیمان خبر داد و گفت: حدود هفت ساعت طول میکشد تا یک کوره آماده برای تولید شود؛ این در حالی است که اکنون به خاطر ناترازی انرژی کورهها تنها در روز چهار ساعت میتوانند کار کنند که این امر به ذخیره مواد خام نیز ضربه میزند.
دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان عنوان کرد: در صورتی که اوضاع اینگونه پیش برود امسال تابستان سختی خواهیم داشت.
کمک به حل ناترازی انرژی و ارتقای تولید
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به اینکه سرمایهگذاری در صنعت سیمان به حل ناترازی انرژی کمک میکند، گفت: این صنعت با ناترازی انرژی دستوپنجه نرم میکند که توجه به موضوع سرمایهگذاری میتواند مشکلات را رفع کند.
الوندیان با اشاره به نامگذاری سال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» اظهار داشت: چند سالی است که سرمایهگذاری در صنعت سیمان صورت نگرفته در حالی که این صنعت نیازمند اهتمام سرمایهگذاران و مدیران است.
وی افزود: ظرفیت اسمی صنعت سیمان در کشور نزدیک به ۸۹میلیون تن است اما سال قبل به دلیل ناترازی انرژی، ظرفیت تولید به ۷۱میلیون تن رسید که حدود ۶۶میلیون تن آن مصرف داخل کشور و تنها ۱۴میلیون تن بازار صادراتی است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان ادامه داد: اکنون وجود ناترازی انرژی و نبود سرمایهگذاری در این عرصه، هر دو بازار داخل و صادراتی را تهدید میکند.
وی با اشاره به سرمایهگذاری در سیمانهای آمیخته، گفت: کارخانههای بزرگ سیمان در مناطق پرمصرف کشور مانند تهران مستقر است و برای تامین سیمان و حفظ تعادل در قیمت بازار در سایر استانها
به خاطر هزینههای بالای حملونقل، نیاز به سرمایهگذاری و احداث کارخانههاست.
الوندیان تاکید کرد: باید در حوزه تولید سیمان آمیخته و کلینکر سرمایهگذاری صورت بگیرد و تولید افزایش پیدا کند.
وی بر تکمیل پروژههای نیمهتمام در صنعت سیمان تاکید کرد و گفت: اکنون ۱۳طرح نیمهتمام به خاطر مشکلات مالی به اتمام نرسیده است که هر کدام از این طرحها دارای پیشرفتهای فیزیکی بین ۵۰ تا ۸۰درصد هستند.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان عنوان کرد: اکنون برای راهاندازی خط تولید یک کارخانه یک میلیون تنی نیاز به ۱۵۰میلیون دلار سرمایهگذاری است.
الوندیان با بیان اینکه نیاز به سرمایهگذاری انرژی تجدیدپذیر در صنعت سیمان است، گفت: طبق تکلیف قانونی در صنعت سیمان باید ۹۰مگاوات انرژی خورشیدی تولید شود که ۳۰مگاوات سال گذشته به بهرهبرداری رسید و امسال نیز باید ۶۰مگاوات ایجاد شود.
وی اضافه کرد: تولید برق از گازهای گرم خروجی دودکش کارخانههای سیمان نیز یکی دیگر از راهکارهای تامین انرژی است که از آن به عنوان نیروگاههای حرارتی یاد میکنند که بحث آن را با وزارت صنعت، معدن و تجارت شروع کردهایم تا در کارخانههای سیمان روی این موضوع سرمایهگذاری شود.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان تاکید کرد: تاکنون روی نیروگاههای حرارتی هیچ سرمایهگذاری صورت نگرفته است در حالی که ۵۰کارخانه سیمان امکان نصب را دارند که نیاز به نقدینگی و سرمایهگذاری بالاست.
الوندیان با اهتمام بر اینکه صنعت سیمان یک میراث گرانبهاست گفت: امسال صنعت سیمان وارد ۹۲ ساگی میشود در حالی که تجهیزات عمر بالای ۵۰سال دارند از این رو نیاز است تا در نوسازی و ارتقای تجهیزات نیز سرمایهگذاری شود.
وی ابراز امیدواری کرد: امسال با سیاستهای حمایتی دولت و همکاری بخش خصوصی شاهد رشد چشمگیر در سرمایهگذاری صنعت سیمان و برون رفت از بحرانها باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد