30 - 05 - 2024
بهروز نبودن سامانه ثبتسفارش، مانع تخصیص کارآمد ارز به تولید
به گفته رییس کمیسیون واردات اتاق ایران، مشروط شدن ثبتسفارش مواد اولیه به دریافت تاییدیه برنامه تولید، مفید است اما وقتی سامانه ثبتسفارش بهروز و دقیق نیست، امکان تخصیص کارآمد ارز وجود ندارد.
احمدرضا فرشچیان با انتقاد از عملکرد سامانه ثبتسفارش، گفت: تا زمانی که این سامانه دقیق و بهروز نباشد، اجرای هر طرح و برنامهای با هدف ساماندهی واردات و بهبود وضعیت تخصیص ارز، کارایی ندارد.
وی افزود: ارائه و تایید برنامه تولید کارخانهها توسط ادارات صنعت، معدن و تجارت، طرح نامطلوبی نیست اما مشروط بر اینکه سامانه ثبتسفارش بهروز و دقیق فعالیت کند که متأسفانه چنین شرایطی بر روند واردات حاکم نیست.
او تصریح کرد: ارائه برنامه تولید کارخانهها و ایجاد هماهنگی بیشتر در روند واردات مواد اولیه و ملزومات تولید موجب میشود ارز محدودی که در دسترس است بهموقع در اختیار متقاضی اصلی قرار بگیرد. در واقع زمینهای فراهم میشود که ارز موجود در روند تولید به صورت کارآمدتر مورد استفاده قرار گیرد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران درباره چگونگی دریافت سهمیه ثبتسفارش از سوی تولیدکنندگان، گفت: تولیدکنندگان باید به صورت ماهانه برنامه تولید خود را در سامانه مربوطه بارگذاری کنند تا بر اساس مقدار کالایی که تولید میشود، سهمیه ثبتسفارش مواد اولیه دریافت میکنند. تمام این موارد در دستورالعمل نحوه انجام و تایید سفارشات، تخصیص و تأمین ارز واحدهای تولیدی و سهمیه ارز سال ۱۴۰۳ آمده است که البته در انتهای سال گذشته چندین مرتبه مورد ویرایش قرار گرفت.
بر اساس اظهارات او، در سال ۱۴۰۲ هم این مدل را مدنظر قرار میدادند هرچند سازمانیافته و دقیق نبود. قرار است در سال جاری، هماهنگتر و نظمیافتهتر اجرا شود. فرشچیان تصریح کرد: منطق این تفکیک در این است که به واحدهایی که فعالیت نمیکنند، سهمیه تعلق نگیرد. از سویی به هر بنگاه تولیدی متناسب با میزان تولیدی که انجام میدهد، سهمیه ثبتسفارش داده میشود.
به باور این فعال اقتصادی در حال حاضر سامانه ثبتسفارش حدود دوماه عقب است و همین معضل موجب میشود تا طرح اختصاص سهمیه برای ثبتسفارش بیش از آنچه به روند تولید و تخصیص ارز کمک کند، مشکلساز میشود. بنابراین اجرای این بند از دستورالعمل مذکور زمانی مفید است که سامانه ثبتسفارش دقیق و بهروز باشد.
نقش وزارت صمت در اطلاعیه اخیر سامانه
جامع تجارت
رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با اشاره به حذف اطلاعیه «عدم امکان ثبتسفارش برای واحدهای بازرگانی» از سوی سامانه جامع تجارت نیز گفت: در خصوص مباحث واردات و صادرات، ظاهرا وزارت صمت در تصمیمگیریهای مربوطه نقشی نداشته و تصمیمگیری پیرو این مسائل در حوزه اختیارات و نظارت بانک مرکزی قرار گرفته است.
حمید حسینی عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در مورد لغو یکشبه اطلاعیه سامانه جامع تجارت اظهار داشت: صدور و لغو این اطلاعیه عجیب بود و باید این موضوع را از مسوولانی که این اطلاعیه را صادر و لغو کردند جویا شد، اما ظاهرا وزارت صمت چندان در این تصمیمگیریها نقشی ندارد و بانک مرکزی در این خصوص تصمیمگیر نهایی است.
حسینی ادامه داد: هرچند طرحهایی برای حمایت از صادرات و ساماندهی واردات در دست است که صادرات را شامل پیشاظهاری کند و بتواند روی صادرات برنامهریزی داشته باشد و از آن طرف هم واردات را نظم دهد و بیحساب و کتاب واردات انجام نشود اما باز هم شاهد این اتفاقات هستیم.
او ادامه داد: از شرکتها خواسته شده برنامههایشان را ارائه دهند و پیشاظهاریها از سوی صادرکنندگان و واردکنندگان مطرح شود.
حسینی در رابطه با لغو این اطلاعیه افزود: این مدل از تصمیمات انعکاس خوبی ندارد و این اطلاعیه اخیر هم به معنی تحقق ثبتسفارش برداشت شد و لذا سریع هم لغو شد که نشان میدهد تصمیمگیران تجربیات کافی در این خصوص ندارند.
رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی خاطرنشان کرد: ما با ناترازی ارزی در کشور روبهرو هستیم و در حال حاضر به اندازه کافی ثبتسفارش انجام شده است، بهگونهای که اگر تا سال آینده هم ثبتسفارشی صورت نگیرد، کشور با مشکلی مواجه نخواهد شد.
حسینی گفت: یکی از مشکلات اصلی ما این است که همه این ۷۵۰قلم کالایی که به عنوان کالاهای اساسی و اولویتدار مورد نیاز کشور هستند اصلا نیاز به واردات ندارند و بسیاری از آنها در داخل کشور تولید میشوند و همین مساله منجربه بروز مشکلاتی در سیستم وارداتی و تولیدی کشور شده است.
وی اظهار کرد: شنیدهها حاکی از آن است که دارو و کالاهای اساسی شامل این اطلاعیه نبودند که اگر این دومورد را هم شامل میشد قطعا مشکلاتی را ایجاد میکرد.
حسینی گفت: زمانی که سیستم ثبتسفارش، سیستم EPL گمرک و سیستم جامع تجارت در کشور وجود دارد، در همه این سیستمها میتوان جلوی بسیاری از ثبتسفارشها را گرفت و دیگر لازم به اطلاعیه کلی و دخالتهای اینچنینی نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد