18 - 01 - 2017
به دنبال کشف هنرمندان جوان
رییس شورای انتخاب ششمین دوسالانه نقاشی «دامونفر» با بیان اینکه مجموعه آثار این دوره از استقلال بیشتری برخوردار است، میگوید در ۱۲۱ اثر انتخابشده برای این دوره، اولین عنصر تکاندهنده تفاوت دیدگاهها، جهانها، معرفتها و مهارتهاست و این برای من فوقالعاده دلپذیر بود.
نشست ششمین دوره دوسالانه «دامونفر» ویژه جوانان زیر ۲۵ سال با حضور آیدین آغداشلو رییس شورای انتخاب و سیفالله پویاراد مدیر دوسالانه ۲۷ دیماه در موسسه توسعه هنرهای تجسمی برگزار شد.
آغداشلو در ابتدای این نشست با اظهار خوشحالی بهدلیل همراهیاش با این رویداد، بیان کرد: «هنوز هم فکر میکنم برگزاری این رویداد کار درستی است. یکبار کسی از من پرسید برگزاری جشنوارههای مختلف ناهمگون کار درستی است و من گفتم بله. هر مناسبتی که به تجلیل هنر بینجامد، کار شریفی است. معتقدم برگزاری جشنوارههای مختلفی با سطحهای ناهمگون کار درستی است چون مساله اصلی ما تجلیل هنر و فرهنگ و جا انداختن آن در ذهن مردم است؛ مردمی که مسایل گوناگون مانع شده که به اولویت هنر و فرهنگ پی ببرند و آن را به رسمیت بشناسند. صرف نظر از انتخاب و نوع برگزاری، برگزاری چنین رویدادهایی کار فوقالعادهای است و هر کسی را که دستاندرکار چنین مسوولیتی باشد، در قلب خودم تحسین میکنم.»
این هنرمند ادامه داد: «دوسالانه دامونفر در طول زمان کاملتر و امکانات بهتری برای برگزاری آن فراهم شد. در آغاز، این رویداد محدود و حتی مردد بود و نمیدانست نتیجهاش چه خواهد شد اما الان درختی که کاشته شده در حال ثمر دادن است. در طول این زمان، شاهد رشد جوانهای نقاشی بودم که برخی از آنها تبدیل به نقاشان مهمی شدهاند. ۲۰ یا ۳۰ هنرمند مطرح معاصر کارشان را از همین دوسالانه آغاز کردهاند. در این سالها بهعنوان فردی که زمانی نقد هنری مینوشتم و الان نمینویسم- چون با شفقت و مهربانی منافات دارد و ممکن است باعث دلشکستگی کسی شود- در جریان حرکت هنر معاصر بودم. وقتی مدرنیسم در ایران آغاز شد تقریبا ۹ ساله بودم، پس عمر این هنر با عمر من هماندازه است و به ناگزیر و از روی ذوق و جستوجو در جریان هنر معاصر قرار گرفتم.»
آغداشلو به جایگاه نسل جوان در این جریان اشاره کرد و گفت: «نسل جوان در مطالبه جایگاه خود است و میگوید پس سهم من چه میشود. ادا کردن این سهم وظیفه خطیری است و برگزاری جشنوارهها و دوسالانهها یکی از راههای ادای این سهم است که هنرمندان از طریق آنها کشف، برگزیده و انتخاب شوند. کار این جشنوارهها معرفی استعدادهاست و بقیه راه با خود شخص است. بعضی از نقاشان جاافتادهای را میدیدم که به اشاره میگفتند در فلان دوره «دامونفر» جایزه بردهاند. این باعث شگفتی است که تعداد این هنرمندان خیلی زیاد است و اسباب دلگرمیام است که آنها از این جشنواره کار خود را آغاز کردهاند.»
رییس شورای انتخاب دوسالانه «دامونفر» در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه در طول زمان، نسلهایی آمدند که هر کدام به ضرورت زمانی که در آن بودند، هنرشان را ارائه دادند، گفت: «معتقدم هنر آیینهدار اجتماع، زمانه و مردمش است. چه به عمد و چه ناخودآگاه این آیینهداری انجام میشود. هر کدام از هنرمندان با علایق و شوق خودشان آثارشان را ارائه میدهند. در مجموعهای که در ششمین دو سالانه «دامونفر» دیدم، نمونههای متعددی بودند که خیلی نظیر هم نبودند و از این بابت خوشحالم. کارهای محزونی وجود داشت که نشان از حزن شخصی هنرمندان بود. جستوجو، مهارت فنی و بیان همسو بودن با جهانی که در آن هستند، در این آثار مشاهده میشد.»
این هنرمند ادامه داد: «این آثار پر از امید، آرزو، خودستایی و فخرفروشی بود. بسیاری از جوانان ما فکر میکنند چیزی کشف کردهاند که با آنها آغاز شده است. شاید این درست نباشد اما مهم نیست. مهم جریان سیال متلاطمی است که وجود دارد. هر کدام از آنها موضع خودشان را ابراز میکنند و این برایم مهم است. گوناگونی آثار برایم شگفتانگیز است. هر کدام از این جوانها براساس طبقه، شغل و محیط اطرافشان حرفهای متفاوتی میزنند. در این ۱۲۱ اثر، اولین عنصر تکاندهنده تفاوت دیدگاهها، جهانها، معرفتها و مهارتهاست و این برایم فوقالعاده دلپذیر بود.»
آغداشلو همچنین به داوری آثار اشاره کرد و گفت: «شورای انتخاب، هنرشناسان معتبری هستند که آثار را انتخاب میکنند و من بیشتر بهعنوان ناظر در این دوسالانه حضور دارم. هیچوقت هم عقیده خودم را در داوری تحمیل نکردهام. همیشه انتخابهای شخصیام را برای خودم نگه داشتهام. مطمئنا اگر به جای این گروه یک شورای انتخاب دیگری بود امروز با مجموعه متفاوتی مواجه بودیم.»
او ادامه داد: «این نگرانی را در چشم تک تک هنرمندان میبینم که آیا توانستهاند پیامشان را در اثر خود منتقل کنند یا نه و در جستوجوی این هستند که بازتاب اثرشان چگونه است. آنها وارد کاری شدهاند که اجر و مزد بلافاصله ندارد و صبوری میطلبد. بعضی وقتها این صبوری چند سال طول میکشد و بعضی وقتها باید تمام عمر برای رسیدن به آنچه درپیاش هستند، صبر کنند. این ویژگی نه لطف دنیای هنر است و نه عیب آن، بلکه ذات هنر است و بازتاب آن در ذهن مخاطب شکل میگیرد.»
این نقاش در ادامه به تاثیر فضای آکادمیک و آموزشی در آثار جوانان زیر ۲۵ سال اشاره کرد و گفت: «در سالهای گذشته با مرور آثار خیلی راحت متوجه میشدیم که هر هنرمند از کدام استاد تاثیر گرفته است اما امسال نقاشیها خیلی مستقلتر بودند. تاثیر استادها در کار جوانها در این دوره خیلی محو و گم بود و استقلال آنها خیلی بیشتر شده است. این موضوع باعث دلگرمی است. تاثیر دانشگاه را در این مجموعه خیلی کمتر دیدم و تاثیر آموزش کلاسهای آزاد خصوصی بیشتر از آن بود. نکته دیگر دسترسی هنرمندان به اینترنت و رسانههای اینچنینی است که میدان بسیار گستردهای را در اختیار جوانها قرار داده است بنابراین باعث شده ما تاثیر مشخص و معلومی از یک جریان را در کارهایشان نبینیم و این موضوع برایم خیلی جذاب است.»
آغداشلو اضافه کرد: «جوانها در این مجموعه سعی نکرده بودند، پشت تعلیم و تکنیک استادانشان پنهان شوند. بسیاری از آنها خطر کرده بودند. شاید کارهایشان مورد تایید فلان استان هم نباشد، ولی این اتفاق از نظرم یک جنبه مثبت است.
تاکنون ۱۲ هزار جوان از طریق این جشنواره معرفی شدهاند
در بخش دیگری از این نشست، سیفالله پویاراد مدیر دوسالانه دامونفر بیان کرد: «از آیدین آغداشلو سپاسگزارم که با حمایتها و تشویقهای او این دوسالانه ادامه پیدا کرده است. ما هر سال یک دوسالانه برگزار میکنیم و سال بعد یادمان جشنواره را خواهیم داشت. دوسالانه دامونفر تیرماه ۱۳۸۵ آغاز شد و این افتخار را دارم که تا کنون ۱۲ هزار جوان هنرمند از طریق این جشنواره معرفی شدهاند.»او ادامه داد: «در ششمین دوره این دوسالانه ۳۰۵۰ اثر از ۱۳۴۰ هنرمند روی سیدی به دست ما رسید که با معرفی یک هیات انتخاب از طریق آغداشلو ۳۰۰ اثر انتخاب شدند و به گالری پردیس ملت ارسال شد. از این ۳۰۰ اثر، ۱۲۱ اثر برای نمایش در گالری انتخاب شد که کار ۹۲ هنرمند جوان بود.»
پویاراد همچنین بیان کرد: «آیدین آغداشلو هیات انتخابی شامل فرح اصولی، معصومه مظفری و بهنام کامرانی معرفی کرده تا منتخبان نهایی ششمین دوسالانه را معرفی کند. طبق سنت جشنواره «دامونفر» در اختتامیه این رویداد یک نفر از اساتید هنرهای تجسمی که به این عرصه کمک کرده است تجلیل میشود. پیش از این، آیدین آغداشلو، احمد اسفندیاری، پرویز کلانتری، لیلی گلستان و علیرضا سمیعآذر در دورههای پیشین تجلیل شده بودند. امسال قصد داریم از محمدابراهیم جعفری در اختتامیه ششمین دوسالانه تجلیل کنیم.»
او ادامه داد: «خوشحالم که بهعنوان بخش خصوصی به دوستانم در این عرصه و سازمانهای بزرگ اقتصادی پیشنهاد کنم که برای حمایت از هنر آستین بالا بزنند و جشنوارههایی را در زمینههای مختلف برگزار کنند. بیشتر جشنوارههایی که در دنیا برگزار میشود، مستقیما توسط دولت برگزار نمیشود، بلکه دولت زمینههایی را فراهم میکند که بخش خصوصی برای برگزاری آنها تشویق شود.»
پویاراد همچنین به حمایت دوسالانه هنرمندان اشاره و گفت: «سنت دوسالانه دامونفر این است که آثار برگزیده را میخرد و حتی ممکن است از بین آثار انتخاب نشده هم خریدهایی داشته باشد. همچنین یادمان این دوسالانه بهخاطر برگزیدگان دورههای مختلف برگزار میشود و جسته و گریخته هم کمکهایی به آنها میرسانیم.»
پویاراد درباره بینالمللی شدن این رویداد نیز گفت: «آرزوی من این است که دوسالانه دامونفر بینالمللی شود. دو تا از کمپانیهایی که ما با آنها کار میکنیم آکادمی هنری دارند و رایزنیهایی انجام شده تا آثار برگزیده در آلمان و فرانسه به نمایش گذاشته شود که فعلا متاسفانه با مشکلات بهوجود آمده این امر محقق نشده است، اما درصدد هستیم که روزی موفق شویم این کار را انجام دهیم.»
آثار منتخب ششمین دوسالانه «دامونفر» در حال حاضر در گالری پردیس ملت بهنمایش گذاشته شده است و برگزیدگان نهایی روز جمعه، اول بهمنماه، ساعت ۱۷:۳۰ در مراسم اختتامیه در همین مکان معرفی میشوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد