14 - 12 - 2022
بودجه جنجالی تصویب نشد
گروه بازرگانی- آخرین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران برگزار شد و در نهایت با قهرو دادو بیدادبر سر بودجه اتاق به پایان رسید.در این نشست قبل از
اینکه کار به قهر و ترک جلسه بکشد؛ رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به موضوع معوقات بانکی پرداخت و گفت: با توجه به اعلام رقمهایی مبنی بر بدهیهای معوق بانکها باید بین بنگاههای بحرانزده و عدهای که از شرایط سوءاستفاده میکنند تفاوت قائل شده و با یک ممیزی به واحدهای تولیدی بحرانزده حساب آنها را از سوءاستفادهکنندگان جدا کرد.
غلامحسین شافعی درباره آمارهای اعلام شده در خصوص معوقات بانکی گفت: آمارهای متفاوتی از معوقات بانکی ارایه شده است. در برخی از این آمارها رقم معوقات بانکی ۷۰ هزار میلیارد تومان و در برخی دیگر این رقم یکصد هزار میلیارد تومان عنوان شده است که گفته میشود۵۰ هزار میلیارد تومان آن مربوط به سال گذشته است.
وی ادامه داد: باید بهطور شفاف اعلام شود که این ۷۰ هزار میلیارد تومان چقدر بدهی اصلی و چقدر بهره و جرایم بانکی را شامل میشود.
شافعی با تاکید بر اینکه باید بهطور مشخص اعلام شود که از این مبلغ چقدر متعلق به بخش خصوصی واقعی کشور و بهویژه بخش تولید است، گفت: یک تقاضا از سوی اتاق بازرگانی ایران بارها مطرح شده است که اکثریت واحدهای دارای معوقه واحدهایی هستند که شرایط آنها را به این روز دچار کرده است و خود نقشی نداشتهاند.
رییس اتاق بازرگانی ایران در این زمینه ادامه داد: برای این واحدها باید یک ممیزی در نظر گرفته شود تا واحدهای تولیدی کشور بتوانند حرکت خود را آغاز کنند.
وی با اشاره به اینکه باید مشخص شود آنهایی که منابع بانکی را در جهت خلاف اهداف تعیین شده هزینه کردهاند چه کسانی هستند، گفت: این افراد از شرایط سوءاستفاده کردهاند ولی توانایی پرداخت بدهی خود را دارند اما این کار را نمیکنند، باید با این افراد برخورد شود و بین آنها با کسانی که شرایط آنها را به این روز انداخته تفاوت قائل شد.
رییس اتاق بازرگانی ایران در ادامه درباره ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری اظهار کرد: ایشان تعریف جامع و کاملی از اقتصاد مقاومتی در دیدار با دانشجویان اعلام کردند و به گفته ایشان، اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که در شرایط فشار دشمنیها و خشونتهای شدید میتواند تعیینکننده رشد و شکوفایی کشور باشد.
به گفته وی، نقطه عطف اقتصاد مقاومتی میتواند افزایش سهم تولید، صادرات و تقویت رقابتپذیری با هدف رشد پویا در کشور باشد.
شافعی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یعنی مردمی کردن اقتصاد، خاطرنشان کرد: به این معنی که زمینه حضور مردم را در اقتصاد فراهم کرده و با کمک مردم بتوان به سمت پیشبرد اهداف و شکوفایی اقتصاد حرکت کرد.وی با تاکید بر اینکه اقتضای دستیابی به چنین هدفی و مردمی کردن اقتصاد توانمندسازی بخش خصوصی است، تصریح کرد: در سیاستهایی که اتخاذ میشود حضور بخش خصوصی باید مدنظر قرار گرفته و تعامل راهبردی بین حاکمیت و بخش خصوصی شکل گیرد.
وی با بیان اینکه در ارتباط با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی باید به ظرفیتهای قانونی توجه داشت، تصریح کرد: ظرفیتهای قانونی به اندازه کافی وجود دارد اما از این ظرفیتها به درستی استفاده نمیشود.
شافعی با اشاره به اینکه انگار یکی از مشکلات اصلی عدم توانایی در تعامل است، بیان کرد: در شرایط اجرای اقتصاد مقاومتی باید قانونگریزی در کشور محو شود. بحث دولت، حکومت و جامعه مجزا نیست و اگر همه ذینفعان به بازی گرفته نشوند، هدفها محقق نمیشود.
رییس اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: روند اجرای اقتصاد مقاومتی باید تا رسیدن به هدف ادامه یابد و هر یک از قوا بر عملکرد مجموعه خود نظارت داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه وقتی برنامه راهبردی وجود نداشته باشد علاوه بر عدم تامین منابع دور باطل گذشته مجددا تکرار میشود، اظهار کرد: در این شرایط بخش خصوصی باز زیر پای بخشهای غیرمولد له میشود.
وی در این زمینه تاکید کرد: اتاق بازرگانی آماده است از تمام ظرفیتها برای تحقق اقتصاد مقاومتی در کنار دولت و مجلس استفاده کند.
شافعی همچنین با اشاره به کمپین نه به یارانه گفت: تعدادی از اتاقهای بازرگانی نظیر اتاق بازرگانی همدان، کرمانشاه و شهرکرد اعلام کردهاند که مجموعه تشکلهای اقتصادی آنها کتبا اعلام کردهاند که میخواهند از دریافت یارانه انصراف دهند.
وی در پایان اظهار کرد: این افراد پیش از این نیز ممکن بود یارانه دریافت نمیکردند ولی میخواهند رسما آن را اعلام کنند و هدف آنها نیز کمک به تولید و اقشار کمدرآمد جامعه است.
بودجه حاشیهساز
گزارش بودجه سال ۹۳ و متمم بودجه سالجاری اتاق بازرگانی ایران که دیروز از سوی خزانهدار، دبیرکل و رییس اتاق ایران ارایه شد و حاشیههای زیادی به همراه داشت.
قرار بود گزارش بودجه سال ۹۳ و متمم سال ۹۲ در جلسه هیات نمایندگان به رای گذاشته شود که این موضوع اختلافات شدیدی را بین اعضای هیات نمایندگان و اعضای هیاترییسه به وجود آورد.
اختلافات در اینباره تا جایی پیش رفت که در پایان جلسه برخی از اعضای هیات نمایندگان با عصبانیت و فریادهای بلند جلسه را ترک کردند که در نهایت این اقدام آنها موجب شد هیات رییسه نظر خود را از آنچه بود تغییر دهد.
اعتراضها زمانی اوج گرفت که موضوع بررسی گزارش بودجه سال ۹۳ در هیات نمایندگان به رای گذاشته شد تا در اردیبهشتماه سال آینده مورد بررسی قرار گیرد، در حالی که اکثریت هیات نمایندگان موافق با بررسی گزارش بودجه در این تاریخ بودند، غلامحسین شافعی، رییس اتاق بازرگانی ایران اعلام کرد که گزارش بودجه سال ۹۳ رای آورد و همین موضوع خشم بسیاری از اعضای هیات نمایندگان را به همراه داشت.
این درحالی بود که بیش از دوسوم اعضای هیات نمایندگان مخالف تصویب گزارش بودجه سال ۹۳ بودند.
در این نشست موضوعی که به چشم میخورد بیاعتمادی اعضای هیات نمایندگان به هیات رییسه بود به نحوی که تعداد بسیاری از هیات نمایندگان معتقد بودند جلسه به حد نصاب نرسیده و حاضران در این جلسه اعضای هیات نمایندگان نیستند بلکه کارمندان اتاق ایران بوده که به درخواست هیات رییسه در جلسه حضور داشته تا با رای خود مانع بررسی بودجه در اردیبهشتماه شوند.به همین دلیل بسیاری از اعضای هیات نمایندگان با صداهای بلند اعتراض کرده که هیچ فردی به غیر از اعضای هیات نمایندگان نباید در داخل سالن حضور داشته باشند حتی خبرنگاران! باوجود این مخالفتها هیات رییسه اتاق ایران هیچ اقدامی برای خروج افراد غیر از هیات نمایندگان حتی خبرنگاران انجام نداده و با همان حاضران در جلسه موضوع را به رای گذاشت که باوجود نظر اکثریت آراء مبنی بر بررسی گزارش بودجه در سال ۹۳ شافعی اعلام کرد که این گزارش رای آورده است.
در این جلسه برخی از اعضای هیات نمایندگان اعلام کردند که متمم بودجه برای هیات نمایندگان ارسال نشده و از آنجایی که جلسه به اکثریت نرسیده نمیتوان به این موضوع ورود پیدا کرد.
به اعتقاد آنها بودجه اتاق بازرگانی انبساطی است و نقد بسیاری بر آن وارد است. هیات نمایندگان حتی به این موضوع که چرا اتاق بازرگانی باید بیش از ۳۰۰ نفر کارمند داشته باشد که در نهایت نیز کارها معطل میماند اعتراض کردند.
یکی از موارد مطرح شده که مورد اعتراض واقع شد افزایش ۹۲ درصدی هزینههای سفر و ماموریتها به خارج از کشور بود که نسبت به سال ۹۲ افزایش چشمگیری داشته است. براساس گزارش بودجه سال ۹۳ یک میلیارد و ۵۰۰ هزار تومان هزینه ماموریتها افزایش یافته است.
یکی از هیات نمایندگان در اعتراض به این موضوع گفت: هزینههای بالای یک میلیارد تومان باید به صورت لیست به هیات نمایندگان ارایه شود. متاسفانه در این هزینهها ابهام وجود دارد.در حالی که اتاق تمامی شهرستانها بودجه خود را طی چهار ماهه اخیر به اتاق ایران ارایه کرده بودند، اتاق تهران گزارش بودجه سال ۹۳ خود را ۴۸ ساعت قبل به اتاق ایران تحویل داده بود که این موضوع اعتراض شدیدی را از سوی هیات رییسه و هیات نمایندگان به دنبال داشت.در این زمینه اسلامیان، خزانهدار اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از اینکه اتاق تهران بودجه خود را دقیقه ۹۰ به اتاق ایران رساند، گفت: زمانی که تنها ۴۸ ساعت قبل بودجه اتاق تهران ارایه میشود، فرصت برای بررسیها از بین میرود.یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان با بیان اینکه دبیرکل اتاق ایران متوجه نیست که با اقدامات خود چه مسوولیتی را به دوش هیات رییسه اتاق ایران میگذارد، خاطرنشان کرد: این حرف را با توجه به تخلفات آشکار در یک در هزار میگویم.یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان با اشاره به اینکه اظهارنظر درباره بودجه بدون برنامه با مشکل مواجه میشود، گفت: هیات رییسه اول باید برنامه بدهد بعد با شفافیتهایی که انجام میشود هیات نمایندگان نظر بدهند.با توجه به حاشیههایی که گزارش بودجه سال ۹۳ اتاق ایران در پی داشت در نهایت پس از اعتراض بسیاری از هیات نمایندگان و ترک جلسه، رییس اتاق ایران با وقفهای اعلام کرد که هیات رییسه به این نتیجه رسیده است که گزارش بودجه سال ۹۳ در اردیبهشتماه بررسی شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد