14 - 12 - 2022
بودجه ۹۲ انقباضی بسته میشود
|گروه اقتصادی| با نزدیک شدن به زمان مقرر قانونی ارایه بودجه نگرانی از تاخیر دوباره دولت در ارایه بودجه ۹۲ مخصوصا در سال پایانی دولت دهم بیشتر میشود.
براساس آییننامه داخلی مجلس، دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را حداکثر تا ۱۵ آذرماه سال قبل به مجلس تسلیم کند. نمایندگان مجلس از زمان چاپ و توزیع لایحه بودجه سالانه کل کشور و پیوستها و سوابق آن تا مدت ۱۰روز میتوانند پیشنهادهای خود را به کمیسیونهای تخصصی مجلس تقدیم کنند. کمیسیونهای تخصصی نیز موظفند حداکثر تا ۱۵روز پس از چاپ و توزیع لایحه، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق ارسال کنند و کمیسیون تلفیق موظف است حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز پس از پایان مهلت گزارش کمیسیون تخصصی ضمن رسیدگی به گزارش کمیسیونهای تخصصی گزارش نهایی خود را تنظیم و به مجلس شورای اسلامی ارایه کند.اما در چنین شرایطی دولت در ادوار متعدد همواره در ارایه بودجه با تاخیر اقدام کرده و بیشترین تاخیر نیز مربوط به دولت دهم است که در این باره رکورددار است.تاخیر در ارایه لایحه بودجه در دولتهای نهم و دهم به روالی عادی تبدیل شده و کمترین تاخیر دولت ۳۲ روز و بیشترین آن ۷۵ روز تاخیر رکوردشکنانه دولت در ارایه لایحه بودجه سال ۹۰ بوده است.
نمایندگان مجلس همواره از اینکه دولت بودجه را با تاخیر ارایه کرده تا مجلس نتواند به نحو مناسب آن را بررسی کند، انتقاد کردهاند و معتقدند این موضوع بار دیگر در سالجاری و لایحه بودجه سال ۹۲ تکرار خواهد شد تا از این رهگذر دولت بار دیگر به دلخواه خود بودجه را تقدیم خانه ملت کند.
با این حال امسال شرایط متفاوت است و علاوه بر تحریمها نوسانات قیمت ارز نیز مزید بر علت شده و راهکارهای عملی برای برونرفت از این موضوع را میطلبد، ارایه بودجه سال ۹۲ نیز با شرایط ویژه از مهمترین اولویتهای کشور محسوب میشود که باید توسط دولت و مجلس پیگیری شود.
برمبنای نظرات کارشناسی،بودجه سال۹۲ باید انگیزه فعالیت اقتصادی را به وجود آورده و مولفههایی را برای اقتصاد بدون نفت لحاظ کند.
اما در این میان آنچه ضرورت بیشتری دارد، تعیین نرخ ارز به ویژه قیمت دلار در بودجه سال ۹۲ است تا از شبهات درباره مشکلات ما به التفاوت قیمتی که با قیمتهای بازار بهوجود خواهد آمد ممانعت کند.
مشخص کردن میزان فروش نفت، برنامهریزی و پیشبینی میزان درآمد در سال ۱۳۹۲ نیز از ضرورتهای بودجه آتی است که متناسب با شرایط اقتصادی کشور باید محاسبه شود.
تعیین درآمدها تا هفته آینده
در همین حال رحیم ممبینی، معاون بودجه معاونت برنامهریزی رییسجمهور گفت: لایحه بودجه ۹۲ با نگاه درآمد واقعی و هزینههای انقباضی و اقتضایی تهیه میشود و منابع درآمدی لایحه بودجه نیز ظرف هفته آینده مشخص خواهد شد.
ممبینی در مورد بخشنامه لایحه بودجه ۹۲ گفت: بخشنامه تهیه و به هیات دولت ارسال شده است و در مورد منابع درآمدی لایحه بودجه ۹۲ مرتب با دستگاههای مسوول جلسه برگزار میشود.
وی افزود: در ارتباط با درآمد نفت لایحه بودجه ۹۲ با وزارت نفت، درآمد مالیاتی با سازمان امور مالیاتی، درآمد گمرکی با گمرکات، مخابرات سازمان خصوصیسازی و در مورد سود سهام جلساتی با خزانهداری کل کشور برگزار میشود.
معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور با بیان اینکه برخی از جلسات تعیین درآمد لایحه بودجه نهایی شده است، گفت: با توجه به شرایط موجود ظرف هفته آینده این جلسات کلا به پایان رسیده و تکلیف منابع درآمدی لایحه بودجه ۹۲ مشخص میشود.
ممبینی افزود: بعد از مشخص شدن منابع بودجه ۹۲ سراغ بخش مصارف و هزینهها میرویم که هزینههای عمرانی و مالی معلوم خواهد شد.
وی در مورد اینکه چه دیدگاهی درباره منابع و مصارف لایحه بودجه ۹۲ اعمال میشود، گفت: تمام تلاش این است که حداکثر استفاده از ظرفیتها و توانمندی کشور برای درآمد لایحه بودجه در ابعاد مختلف به کار گرفته شود که وقت زیادی برای تعیینتکلیف منابع درآمدی صرف شد.
معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور تاکید کرد: همچنین سازوکار جدیدی پیگیری میشود که مثلا توجه بیشتری به توانمندی بخشخصوصی و غیردولتی در اجرای پروژههای عمرانی نسبت به سابق اعمال شود.
ممبینی افزود: با سازوکار جلب مشارکت بیشتر بخشخصوصی در مشارکت و اجرای پروژههای عمرانی، بخش منابع بودجه با این نگاه پیگیری میشود.
اولویت بندی بودجه
وی در مورد بخش مصارف هزینهای لایحه بودجه ۹۲ گفت: قطعا در بخش مصارف نگاه انقباضی و اقتضایی دنبال میشود به این معنا که ممکن است در برخی موارد توجه خاصی شده و هزینههای بیشتری اختصاص پیدا کند بنابراین براساس اولویتبندی و اقتضائات تصمیمگیری میشود اما نگاه کلی در بودجههای هزینهای نگاه انقباضی با در نظر گرفتن اولویتها و اقتضائات است.
معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور افزود: همچنین در تهیه لایحه بودجه ۹۲ اسناد بالادستی مانند سند چشمانداز، سیاستهای کلی، قانون برنامه پنجم و همچنین منویات مقام معظم رهبری و تدابیر دولت در نظر گرفته میشود.
گزارش ۱۲۰۰ صفحهای اقتصادی
معاون برنامهریزی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری نیز با اعلام برنامههای روز آمار و برنامهریزی از تدوین گزارش اقتصادی سال ۸۹ شامل گزارش عملکرد شش ساله برنامه چهارم در ۱۲۰۰ صفحه خبر داد و اعلام کرد: بخشنامه بودجه ۹۲ تا پایان این هفته ابلاغ میشود.
داود منظور از برگزاری همایش روز آمار و برنامهریزی طی امروز اول آبانماه در تهران خبر داد و گفت: این برنامه در سالهای گذشته از سوی مرکز آمار ایران برگزار میشد و در این قالب از فعالان حوزه آمار تقدیر به عمل میآمد.
معاون برنامهریزی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری اظهار داشت: امسال با تمرکز بر دو حوزه برنامهریزی و آمار نشست را برگزار میکنیم و در این برنامه یکروزه حدود ۷۰۰ نفر از کارشناسان و مدیران حوزههای آمار و برنامهریزی در دستگاههای اجرایی ملی و در استانها حضور دارند.
منظور گفت: از فعالان حوزه برنامهریزی در دو سال گذشته در چند سطح در بین دستگاههای اجرایی ملی که در تنظیم برنامهریزیهای عملیاتی پنجساله دستگاهها در چارچوب برنامه پنجم توسعه حضور فعال داشتند، تقدیر به عمل میآید.
وی همچنین از تقدیر از دستگاههایی که در تدوین سندهای مکمل قانون برنامه پنجم توسعه حضور داشتهاند، سخن گفت و افزود: با رتبهبندی دستگاهها پنج دستگاه شناسایی شدند. سطح دیگر تقدیر از دستگاههای استانی است که به لحاظ نظام برنامهریزی در استانها فعالتر بودهاند و شورای برنامهریزی را در استانها تشکیل داده و همچنین نظام برنامهریزی را در استانها و شهرستانها مستقر کردند.
معاون برنامهریزی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری از انتخاب پنج استان در این حوزه و معرفی در برنامه امروز دوشنبه خبر داد و بیان داشت: از استاندار و معاون برنامهریزی این پنج استان تقدیر به عمل میآید.
منظور تصریح کرد: در این همایش از پنج نفر از پیشکسوتان حوزه برنامهریزی تقدیر خواهد شد در همین حال تقدیری نیز از برخی افراد فعال در معاونت برنامهریزی که در تدوین برنامه پنجم توسعه و تنظیم آن فعالیت داشتهاند، صورت میگیرد.
وی از رونمایی از چهار کتاب جدید در حوزه برنامهریزی و برنامه چهارم و پنجم توسعه سخن گفت و اظهار داشت: کتاب قانون برنامه پنجم و دستورالعملها و آییننامههای اجرایی آن تهیه و به چاپ رسیده است. معاون برنامهریزی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری همچنین از تدوین گزارش اقتصادی سال ۸۹ شامل گزارش عملکرد شش ساله قانون برنامه چهارم خبر داد و اظهار داشت: این مجموعه در ۱۲۰۰ صفحه به چاپ رسید و امروز رونمایی میشود.
منظور از تدوین کتاب دیگری در حوزه روش شناسی تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت خبر داد و با بیان اینکه دولت مکلف است طبق قانون تا پایان سال آینده سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را آماده و به مجلس ارایه کند، گفت: از یکسال گذشته فرآیند تدوین این سند آغاز شده است ضمن اینکه کارگروههایی نیز به این منظور فعالیت دارند.
وی با تاکید بر اینکه قرار است این سند به عنوان یک سند بالادستی قانون برنامه ششم توسعه قرار گیرد، تاکید کرد: این موضوع از اقدامات مهم تا پایان سال آینده معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور است.
عملکرد برنامه پنجم
منظور در ادامه از تدوین دومین گزارش اهداف توسعه هزاره کشور و رونمایی آن در برنامه امروز (دوشنبه) خبر داد و تصریح کرد: تا پایان سال ۹۰ شاخصها و گزارشهای مربوط به اهداف هزاره را برای کشور آماده کردیم و دستاوردهای ایران در این حوزه مشخص شده است.
معاون برنامهریزی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری با اشاره به رونمایی از مجموعه بستههای اجرایی دستگاهها طبق حکم ماده «۲۱۷» قانون برنامه پنجم توسعه ادامه داد: برای اولین بار هر دستگاهی اقدامات پنجساله سالانه را آماده کرده و این بستههای اجرایی به دولت ارسال شده است که مبنای بودجهریزی سال ۹۲ قرار خواهند گرفت.
وی همچنین از ابلاغ بخشنامه بودجه تا پایان هفته جاری خبر داد و با بیان اینکه دستگاهها باید در این چارچوب بودجه خود را پیشنهاد کنند، افزود: بستر ورود به بودجه عملیاتی برای همه دستگاهها فراهم شده است.
منظور با اشاره به برگزاری دو نشست تخصصی با محوریت برنامه پنجم توسعه و میزگرد آمار با محوریت برنامه ملی آمار گفت: رویکردها و عملکرد برنامه پنجم به ویژه در سال اول، چشمانداز و آیندهپژوهی، آمایش سرزمینی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و برنامه ششم در کنار نظام آمارهای ثبتی و شبکه ملی آمار و جمعیت به همراه سرشماری در این دو نشست تخصصی بررسی خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد