16 - 07 - 2023
بورسِ خسته
«جهانصنعت»- بورس دیروز در حالی کار خود را آغاز کرد که یک هفته بسیار سخت را پشت سر گذاشته بود و بسیاری از نمادها حتی تا ۱۵ درصد از قیمت خود را از دست داده بودند. در روزهایی که برای بازار سرمایه جان و رمقی باقی نمانده است و هر که از هر طرف بر سر این بازار سنگی میزند، شاخص کل بورس تهران در نیمه اول بازار روند مثبتی به خود گرفت و تا ۱۰ هزار واحد مثبت شد، اما بازهم در نیمه دوم اهالی بازار از فرصت مثبت ۱۰ هزارواحدی استفاده کردند و با عرضههایی این ۱۰ هزار واحد مثبت در نهایت با ۵۱۳ واحد منفی کار را به پایان برد.
همان طور که قبلا هم در گزارشهای «جهانصنعت» اشاره شد دلیل حال وخیم فعلی بازار سرمایه، اخبار افزایش نرخ خوراک و شایعات مربوط به تغییر نرخ پالایشیها است. باید گفت مسبب شرایط فعلی بورس، تنها عدم توجه دولت به سهامداران خرد است، چراکه دولت برای جبران کسری بودجه خود دست به هر کاری میزند و سود شرکتها را به هر نحوی سهم خود میداند.
همین امر سبب شد تا سهام شرکتها اعم از کوچک و بزرگ در ۶ روز معاملاتی گذشته به شدت کاهش یابد. در این میان تنها سهامدارانی زیان کردند که اطلاعات کافی برای خروج نداشتند، چراکه پولهای درشت بازار سرمایه خیلی وقت پیش و در سقف شاخص در تاریخ هفدهم اردیبهشت از بازار خارج شدند.
حال این موضوع مطرح میشود که کف شاخص کل در چه سطحی است و روند بازار سرمایه تا چه زمانی نزولی است؟ باید گفت در حال حاضر سهام شرکتها نهتنها گران نیست، بلکه از بازارهای موازی مثل دلار به شدت عقب ماندهاند. بنابراین دلیل عدم رشد بازار بنیادی و تکنیکال نبوده و تنها دخالت دولت و عدم حمایت از بازار سرمایه، وضعیت کنونی را رقم زده است.
اتفاقات رخداده برای بورس تهران طی هفتههای گذشته به قدری برای بازار سنگین بوده که همچنان اهالی بازار سرمایه را در شوک و تردید فرو برده و روند معاملات به خوبی نشان میدهد که چه در روزهای منفی و چه در روزهای مثبت، تمایل برای فعالیت بسیار پایین است و اکثر افراد ترجیح میدهند که فعلا یا نظارهگر باشند یا تا مشخص شدن وضعیت کلی بازار، سهام خود را به فروش برسانند.
بازار میتواند دوباره به مدار صعود برگردد؟
فردای اقتصاد مینویسد: «از محرکهای مهمی که میتوانند بورس تهران در هفته جاری را با رنگ سبز همراه کنند، آخرین فرصت برای برگزاری مجامع عمومی سالانه شرکتها و همچنین انتشار گزارشهای فصل بهار است. از آنجا که بورس تهران طی سالیان گذشته همواره به صورت سنتی در فصل مجامع با افزایش تقاضا همراه میشود، انتظار میرود در هفته جاری اگرچه با قدرت کمتر نسبت به سالهای گذشته اما بتواند بهبودی را در معاملات برخی شرکتها که چشمانداز بهتری از لحاظ تقسیم سودآوری و خبری دارند، تجربه کند. از سمت دیگر انتشار گزارشهای فصل بهار نیز میتواند به عنوان محرکی برای افزایش تقاضای برخی نمادها باشد. از آنجا که پیشبینی میشود بسیاری از شرکتها، گزارشهای خوبی از عملکرد سه ماهه ابتدایی خود منتشر کنند، همافزایی این دو اتفاق میتواند منجر به برگشت خریداران به معاملات شود.
افزایش بیاعتمادی به دولت و سیاستگذار در دو ماه گذشته و در حالی که بهبود شرایط بازار از ابتدای اسفندماه توانسته بود اندکی از اعتماد از دست رفته طی سه سال گذشته را پس بگیرد، روزهای معاملاتی بورس تهران را اغلب با رنگ سرخ همراه کرده است. از سمت دیگر وجود ابهامات زیاد و شرایط عدم اطمینان در وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور موجب شده است سرمایهگذاران تمایل کمتری برای خرید سهام از خود نشان بدهند.
تصمیمات خلقالساعهای همچون افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها یا نامهای که هفته گذشته پالایشگاه اصفهان در رابطه با لغو سود شناسایی شده از محل کارمزد و بهره تبدیل ارز صادرات سنوات ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ منتشر کرد، نشان میدهد در سطح سیاستگذاری اقتصادی کشور شرایط به گونهای در حال پیگیری است که تحلیلگران مالی نمیتوانند به راحتی متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام را پیشبینی کنند و همین موضوع اجازه تحلیل و خرید سهام را از آنها گرفته است.»
ناکامی تلاش تکنیکالی بورس برای صعود
ثبت کندلهای منفی در روزهای گذشته به خصوص در روز چهارشنبه، با وجود شکست حمایتی که در سقف سال ۹۹ ایجاد شده بود، نسبت فیبوناچی ۳۸ درصدی در محدوده ۰۸/۲ میلیون واحد را نیز پشت سر گذاشت و اکنون در شرایط سختتری قرار دارد. این موضوع باعث میشود در میانمدت شرایط برای ادامه مسیر بازار چشمانداز مناسبی نداشته و نقطه احتمالی برگشت بورس به مدار صعودی از حمایت بعدی در ۹۷/۱ میلیون واحدی (با احتمال بالایی از نقطهای که با رنگ زرد مشخص شده) باشد. با این حال برای بورس دیروز نشانههایی از برگشت موقت وجود داشت که شاید بخشی از رنگ سبز ابتدای بازار نیز به همین واسطه بود. به نظر میرسد حمایت کوچک حال حاضر شاخص کل نتواند قدرت چندانی در جلوگیری از کاهش بازار داشته باشد.
از طرفی سطح ۲۰۰ درصد فیبوناچی موج قبلی شاخص محدودهای بود که میتوانست برای شاخص کل بورس تهران یک سطح حمایتی خوب ایجاد کند ولی دیروز شاخص بورس تهران از محدوده خیلی پایینتر نرفت و نشان داد که میتواند از این سطح به عنوان یک سطح حمایت خوب استفاده کند. (هرچند که نباید فراموش کرد تراکم سطوح حمایتی در این محدوده بسیار بالاست).
از نظر تکنیکالیستهای بازار سرمایه که به الگوهای شمعی ژاپنی توجه زیادی دارند در سطوح حمایتی مهم شکل کندلهای شمعی ژاپنی از درجه اهمیت بالاتری برخوردار میشود. در جریان معاملات دیروز و از منظر تکنیکالی شمعی ژاپنی شاهد تشکیل الگوی شمعی ژاپنی برگشتی بودیم که در بین اهالی تکنیکالیست با عناوین مختلفی نامگذاری میشود، اما نکته مهم برای این موضوع تایید این کندل با کندل روز بعد است. به این معنا که در صورتی که کندل امروز
(۲۵ تیرماه) شاخص بورس تهران مثبت کار را تمام کند، این کندل (الگوی) شمعی ژاپنی بهدرستی در یکی از سطوح منطقه حمایتی عمل کرده است و میتواند نقطه برگشت بازار و شاخص کل بورس تهران باشد.اما درصورتی که بازار امروز نیز همچون دیروز منفی به کار خود پایان دهد، نشان از آن است که بازار به سطح دیگری از محدوده حمایتی قرار است واکنش نشان دهد و این موضوع چیزی از محدوده حمایتی ایجاد شده برای شاخص بورس تهران کم نخواهد کرد.
سناریوی بدتر این است که شاخص بورس تهران ظرف یک هفته آینده این محدوده حمایتی ایجاد شده را از دست بدهد که باید گفت نهتنها شاخص به سمت اعداد و ارقام پایینتر حرکت میکند بلکه برگشت به سمت مسیر صعودی کار بسیار دشواری خواهد بود.
در تایم فریم کوتاه (بازه زمانی کوتاه مدت) به نظر میرسد شاخص ۵ موج خود را تکمیل کرده است، اما هنوز موج پنجم به پایان نرسیده و معمولا این موج نسبت به موجهای اول و سوم طولانیتر نخواهد بود تا نسبتهای موجهای امواج الیوتی رعایت شده باشند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد