13 - 12 - 2022
بورس در انتظار شاخص ۲۷ هزار واحدی
روندی که بورس در این مدت اخیر کوتاه از ابتدای سال دنبال کرده شرایط خوشبینانهای را رقم زده است به طوری که در شرایطی شاهد گذشت ۱۰ روزه معاملات بازار سهام در سال ۹۱ هستیم که طی این مدت شاخص بورس شش روز را با روندی صعودی و پنج روز معاملاتی را نیز با روندی نزولی به پایان برده است و این روند در شرایطی اتفاق افتاده که سایه ریسک سیاسی ایجاد شده برسر پرونده صلحآمیز هستهای کشورمان با گروه ۱+۵ بیش از گذشته بر بازار سرمایه سنگینی میکند. بنا بر گزارش بورسنیوز، برخی از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه بر این باورند که بازار طی یکی، دو سال اخیر در حال شکستن سنتهای گذشته است و شاید از این پس بیش از پیش شاهد عکسالعملهای غیرمنتظره از بازار باشیم اما برخی دیگر نیز معتقدند در شرایط فعلی بازار در حال تجربه کردن شرایط و روندی است که در سالهای گذشته نیز تکرار شده و رفتارهای روز گذشته شاخص آیینه تمامنمای آن سالهاست. بنابر این گزارش، شاخص بورس در ابتدای سال ۹۰ رشدی حدودا صددرصدی را تجربه کرده که در نوبه خود بیسابقه بود. پس از پایان فروردینماه آن سال، شاخص بورس به سمتی رفت که کمتر سهامداری پیشبینی آن را کرده بود به طوری که تا پایان سال ۹۰ حرکت شاخص بین رقمهای ۲۴ تا ۲۷ هزار واحد بود و این اتفاق شبهات بسیار زیادی به شاخص سالهای ۸۴ تا ۸۶ دارد، چراکه در این سالها نیز رقمهای ۸ تا ۱۰ هزار واحد تنها ارقامی بودند که شاخص بورس برای نوسان خود انتخاب کرده بود.
مراحل گذار سهگانه
تالار شیشهای
بر این اساس کارشناس و اساتید بازار سرمایه معتقدند بازار سرمایه دارای سه مرحله است؛ در مرحله اول ۷۰ درصد سهامداران در چنین بازارهایی از خرید و فروشهای خود سود میبرند که مثال آن روند حرکتی بازار سهام در سالهای ۱۶ فروردینماه ۸۸ تا ۳۰ فروردینماه ۹۰ است. در مرحله دوم ۷۰ درصد سهامداران با برآیند منفی خرید و فروشهای خود در پایان سال، زیان شناسایی میکنند که روند فعالیت بورس در سالهای ۸۳ تا ۸۶ نمونه بارز آن است اما سومین مرحله که میتوان از آن با نام بازار خنثی یاد کرد بازاری است که در آن ۵۰ درصد سرمایهگذاران سود شناسایی میکنند و ۵۰ درصد نیز با ضرر مواجه میشوند به عبارت دیگر در یک بازار خنثی سهامدارانی که با تحلیل اقدام به سرمایه میکنند، میتوانند با بازدهی مثبت روبهرو باشند و سهامدارانی که براساس شایعه یا صف محوری اقدام به خرید میکنند احتمال ضرر و زیانشان بیش از کسب سود است بنابر این گزارش، هماکنون بازار سرمایه در چنین مرحلهای قرار دارد به طوری که شاخص در محدوده ۲۴ هزار واحد تا ۲۷ هزار واحد در حالتی خنثی در حال نوسان است و اگر موفق به شکستن محدوده ۲۷ هزار واحدی شود با شکستن الگوی مستطیل خود برای رسیدن به محدودههایی بالاتر از ۳۰ هزار واحد آماده میکند و اگر محدوده ۲۴ هزار واحد را بشکند الگوی سر و شانه کامل شده و امکان ریزش تا محدوده ۲۰ هزار واحدی وجود دارد. برهمین اساس کارشناسان بازار سرمایه با اعتقاد بر عبور شاخص از محدوده ۲۷ هزار واحدی بر این باورند که تعیینتکلیف حرکت شاخص به سمت روند صعودی و یا روند نزولی تا سه یا چهار ماه آینده مشخص خواهد شد و در این بین اقبال به سمت صنایعی که فروش صادراتی در بودجه خود پیشبینی کردهاند بیش از بقیه خواهد بود.
آخرین وضعیت معاملات
براساس این گزارش، در جریان معاملات روز گذشته بورس، تقریبا همه کارگزاران و سهامداران حقوقی و حقیقی لحظه به لحظه اخبار مربوط به برگزاری جلسه غرب با ایران را پیگیری میکردند و به دنبال کسب اطلاع از زمان شروع این جلسه و مواضع قبل از ورود به جلسه مذاکرهکنندگان بودند. انتشار اخباری مانند ابراز امیدواری گروه ۸ درباره به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران و ۱+۵، پذیرش غنیسازی اورانیوم در ایران توسط غرب، برتری ایران در مذاکرات، شروع مذاکرات و…، باعث شد تا سهامداران ریسکپذیر با قوت بیشتری نسبت به روزهای پیش اقدام به خرید سهام شرکتهای برخوردار از تحلیل بنیادی قوی کرده و حتی تشکیل صف خرید بدهند. چون به عقیده این گروه در صورت حصول نتایج مثبت و اعلام دور دوم مذاکرات در بغداد، امکان خرید سهام شرکتهای برتر در روزهای آینده به دلیل هجوم سرمایهها و تشکیل صفهای طولانی وجود نخواهد داشت. این جو روانی حاکم بر بورس موجب شد تا سهام شرکتهای صادرکننده محصولات برخی بانکها (به دلیل رای مجلس به بازگشت منابع برداشت شده توسط بانک مرکزی و عرضه سهام بیمه ملت) و همچنین تکسهمهایی مانند سایپا با اقبال بازار و رشد بهای هرسهم روبهرو شوند.
بازدهی ۲/۳ درصدی در
۱۳ روز کاری
از سویی دیگر آمارهای معاملات شاخص بورس از ابتدای سال تا آخرین روز معاملاتی در هفته گذشته نشان میدهد که میانگین بازدهی سرمایهگذاری بازار سهام در ۱۳ روز کاری به ۲/۳ درصد رسیده است. بازار سهام در حالی از ابتدای سال تا چهارشنبه گذشته ۱۳ روز کاری را پشتسر گذاشته که طی این مدت دو هفته را با رشد ارقام شاخص و یک هفته را با کاهش اعداد به پایان رسانده و با نوسانهای طبیعی و گاه غیرطبیعی روبهرو شده است. براساس این گزارش، در طول این سه هفته کاری بیش از ۶/۲ میلیارد سهم عادی و حقتقدم به ارزش هشت میلیارد تومان توسط ۸۱ هزار و ۲۸۰ نفر دادوستد شده تا اوضاع بازار سهام برخلاف مدت مشابه سال قبل چندان جالب نباشد اما به اعتقاد برخی کارشناسان، این وضعیت شاید در نگاه اول چندان به مذاق سرمایهگذاران خوش نیاید ولی میتواند مانع از طرح مباحث سال گذشته بورس مبنی بر حبابی بودن قیمتها در هفتههای آغازین سال پیش باشد در نتیجه میتوان به رشد صعودی اما آرام قیمتها و شاخص در هفتههای آینده امیدوار بود. این دسته از کارشناسان مهمترین موضوع موثر در روند آینده بازار سهام را ناشی از نتیجه مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ ارزیابی کرده و بر این باورند در شرایطی افکار عمومی جامعه سرمایهگذاران به نتایج مثبت این مذاکرات دل بستهاند که در صورت قطعی شدن نتایج مثبت این مذاکرات، بازار سهام بلافاصله با جهش بیسابقه قیمتها و شاخص روبهرو خواهد شد.
به هرحال فارغ از نتایج این مذاکرات، برآیند افت و خیر ۱۳ روز کاری گذشته شاخص بورس نشان میدهد به دنبال افزایش قیمت سهام شرکتهای حاضر در دو گروه پتروشیمی و معادن و همچنین برخی تکسهمها، شاخص بورس با ۸۵۲ واحد به عدد ۲۶ هزار و ۷۵۷ واحد یعنی بالاترین رقم سالجاری خود رسید تا میانگین بازدهی سرمایهگذاری با ۲/۳ درصد سود همراه باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد