21 - 06 - 2023
بورس در حالت انتظار
«جهانصنعت»- شاخص کل بورس تهران در حالی ساعات ابتدایی روز دوشنبه شاهد رشد ۶ هزار واحدی بود که در پایان بازار، عرضهها شدت گرفت و در لحظات آخر شاخص کل بورس با رشدی هزار و ۳۰۴ واحدی به کار خود پایان داد.
این در حالی است که خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام در روز دوشنبه منفی شد و شاهد خروج ۴۳۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام بودیم.
بازار سهام همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرد. کارشناسان بر این باورند که مهمترین دلیل این بلاتکلیفی روابط بینالمللی ایران و اخبار ضد و نقیض از احیای برجام است. در عین حال زور بازار برای صعود بسیار کم است و برخی کارشناسان نیز معتقدند خواست دولت بر حمایت از بازار نیست، هر چند که معمولا موضوع دخالت دولت در بازار تکذیب میشود.
روزهای کمنوسان بورس همچنان ادامه دارد و نه در سمت خریداران و نه فروشندگان قدرت چندان بالایی را شاهد نیستیم که همین موضوع اجازه صعود یا نزول خاصی را به بازار نمیدهد.
روز گذشته اما در اواسط بازار، ایبنا، رسانه بانک مرکزی، خبر داد که ارز ۲۸۵۰۰ تومانی صرفا ارزی است که دولت از طریق فروش نفت و گاز در اختیار دارد و به بانک مرکزی میفروشد و مابقی ارزها شامل پتروشیمیها، فولادیها و صادرکنندگان غیرنفتی با نرخ حواله ۳۸ هزار تومانی و اسکناس ۴۱ هزار تومانی به فروش میرسد.
در کنار این موضوع دیروز خبری در بازار پیچید که گویا قرار است پالایشیها به زودی در گزارشهای حسابرسیشده خود خبر از تعدیل مثبت سود به میزان میانگین ۱۰ درصد بدهند که موجب شد قیمت سهامشان تا حوالی صف خرید نیز پیش برود.با این همه اما کارشناسانی هستند که معتقدند کلیت بازار همچنان محرک قدرتمندی برای صعود ندارد.
چرا بازار در حالت انتظار است؟
محمود امیری کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: در وضعیت بازار عوامل بنیادی و دولت هر دو نقشآفرینی میکنند. از جمله این عوامل قیمت دلار یا همان ارزش پول ملی است که با توجه به اتفاقات سیاسی کشور روند صعودی برای آن متصور نیستیم.
وی میافزاید: به همین دلیل اکثر بازارها نه در حالت رکود که در وضعیت انتظاری به سر میبرند. هر چند در بازار سهام دلار ۴۸ هزار تومانی دیده نشده و همچنان ارزشمند است اما به دلیل کاهش انتظارات تورمی خریدار حاضر به خرید نیست.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه فعلا رشد خاصی در بازار دیده نمیشود، اظهار میکند: از سوی دیگر در سال ۹۹ اتفاق خاصی در بازار سرمایه رخ داد و عدهای از افراد دولتی سعی کردند که پولها به سمت بازار سرمایه سوق داده شود و ریزش بدی اتفاق افتاد. اما این دولت به محض اینکه بازار مثبت میشود همچنان نگران تکرار همان اتفاق سال ۹۹ میشود.
امیری تاکید میکند: در حالی که وضعیت با آن زمان متفاوت است و با چند روز مثبت شدن آن اتفاق تکرار نخواهد شد. چند وقت قبل که بازار چند روز متوالی مثبت شد از نهادهای بالادستی ابراز نگرانی شد و از سازمان بورس توصیه به سرکوب شد و بازار به مدت یک هفته در صف فروش قفل بود.
وی میافزاید: خواست دولت فعلا بر این نیست که پولهای سرگردان سمت بازار سرمایه حرکت کند و تمایل دولت بر این است که پول همان سمت بازار خودرو بلوکه شود و با موضوعاتی مانند قرعهکشی سرگرم باشد.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: فعلا دولت علاقهای به ورود پول به بازار بورس ندارد و اگر پولی هم وارد میشود بلافاصله سرکوب میشود.
بازار در چه صورتی روند صعودی به خود میگیرد؟
امیری با تحلیل وضعیت بازار خاطرنشان میکند: بازار تنها در صورتی که دارای محرک قویتری از خواست دولت ایجاد شود، میتواند به روند صعودی ادامه دهد. این محرک میتواند افت ارزش پول ملی باشد، چون بازار بورس در دو حالت رشد میکند؛ یکی ایجاد انتظارات تورمی و حالت دوم خواست دولت بر این باشد که بازار رشد کند، مانند همان اتفاقی که در سالهای ۹۸ و ۹۹ رخ داد.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید میکند: به نظر میرسد تا انتخابات مجلس دولت عزمی برای حرکت نقدینگی به سمت بازار سرمایه، از سوی دیگر به دلیل تنشزدایی در منطقه قیمت دلار چندان نوسان رو به بالایی نداشته باشد.
امیری یادآور میشود: بازار همچنان در یک وضعیت انتظاری و در عین حال یک صعود آرام تا اسفند ماه خواهد بود و مقاومت سقف سال ۹۹ را نیز نخواهد شکست.
چرا بورس رشد نمیکند؟
مانع اصلی رشد بورس چیست؟ محمد غفوری در این مورد به اقتصاد ۲۴ گفت: شرکتها از محل افزایش سرمایه، پذیرهنویسی، سلب حقتقدم و… میتوانند برای شرکت تامین مالی خوبی داشته باشند، اما این در حالی است که ما این سیاستها را کمتر در بورس میبینیم. مشکل اصلی بورس دستوری بودن است. بازار سرمایه یک بازار دستوری است و یک بازار شفاف و کارا به شمار نمیآید.
وی ادامه داد: ما زمانی میتوانیم بگوییم سرمایهگذار جدیدی در بازار داریم که شاهد ورود نقدینگی به بازار باشیم و ارزش معاملات بورس در شرایط فعلی رشد کند. بورس وارد فضای شیدایی شده و در حالت تعادلی خود قرار دارد که نه ارزان است و نه گران.
فصل شکوفایی بورس فرا میرسد؟
این کارشناس بازار سرمایه در مورد پیشبینی بورس در هفته اول تیر ماه ۱۴۰۲ به اقتصاد ۲۴ گفت: با توجه به افت ۱۵ تا ۲۰ درصدی سهام و افت شاخص کل بورس تهران، احتمالا بورس تیرماه متعادلتری نسبت به خرداد تجربه خواهد کرد، چون خیلی از سهمها از لحاظ قیمتی به محدودههای خوبی رسیدهاند.
غفوری ادامه داد: فصل مجامع شرکتهای بورسی در پیش است و بسیاری از شرکتها در مجامع تقسیم سودهای جذابی را دارند؛ بنابراین تیرماه احتمالا شرایط مساعدتری بر بورس حاکم خواهد شد.
بررسی تکنیکالی شاخص بورس تهران
شاخص بورس تهران در روز گذشته عملا تغییر خاصی را به خود ندید، بهطوری که در نیمه اول شاخص کل روند نزولی را به خود گرفته بود، اما رفتهرفته و با شروع نیمه دوم بازار شاخص بورس تهران به اعداد و ارقام بالاتری دست پیدا کرد تا در نهایت با رشد حدود ۲ هزار و ۷۰۰ واحدی کار را تمام کرده باشد.اما این تغییرات بازار دیروز در کنار ارزش کم معاملات باعث ایجاد تغییرات چشمگیر در مفروضات (از منظر تکنیکالی) نشد و همچنان باکسهای رنگی حمایتی مشخصشده در روی نمودار شاخص کل بورس تهران از درجه اعتبار برخوردار هستند.
محدوده قرمزرنگ که بهعنوان حمایت ازدسترفته ۲/۲ میلیون واحدی شناخته میشود در حال حاضر بهعنوان یک سطح مقاومتی قوی در مقابل رشد احتمالی شاخص بورس تهران عمل خواهد کرد. از سویی محدوده سبزرنگ نیز بهعنوان سطح حمایتی نزدیک در حال حمایت شاخص کل بهحساب میآید. درصورتیکه این سطح را نیز از دست بدهیم این احتمال وجود دارد که شاخص کل تا محدوده زردرنگ که افت است را تجربه کند.بااینوجود اوضاع و شرایط در شاخص هموزن کمی بهتر از شاخص کل در حال جریان است و شاخص هموزن بازار سرمایه در محدودههای میانگین ۵۵روزه متحرک خود قرار دارد. البته با کمی اغماض میتوان گفت که شاخص هموزن در این محدودهها در حال حمایت شدن است و ممکن است برای روزهای آینده مسیر صعودی را انتخاب کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد