13 - 03 - 2017
بورس کالا کانون اصلی کشف قیمت واقعی سنگآهن
قیمتگذاری کالا و محصولات همیشه یکی از مباحث مهم و اساسی در بورس کالاست که با این روش شفافیت بیشتری برای خریدار و فروشنده شکل میگیرد. برخی کالا برای عرضه در تالار نقرهای و روشن شدن شیوه خرید و فروش آن در برخی زمانها با چالشهایی مواجه میشوند. تعیین قیمت سنگآهن هم یکی از محصولاتی است که از گذشته تا امروز چگونگی قیمتگذاری آن ابهامهایی را به همراه داشته است. در این میان بورس کالا به عنوان نهادی که در قیمتگذاری بر همه کالاها از سیستم شفاف بورس استفاده میکند نقش اساسی در تعیین قیمتها دارد. در این ارتباط مدیرعامل بورس کالا درخصوص نقش این بورس در شفافسازی قیمت سنگآهن گفت: در پیش گرفتن اقدامات عملی به منظور تحقق این مساله منوط به حضور و پذیرش شرکتهای سنگآهنی در بورس کالاست. به گزارش تسنیم، حامد سلطانینژاد با اعلام این خبر که بورس کالا کانون اصلی کشف قیمت واقعی سنگآهن میشود، گفت: موفقیت بورس کالا در روند قیمتگذاری سنگآهن منوط به ورود شرکتهای بزرگ سنگآهنی در این بازار است. مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران افزود: با توجه به تقویت پروسه قیمتگذاری سنگآهن در بورس کالا طی دو، سه ماه گذشته به موجب ماده «۳۷» قانون رفع موانع تولید، درخواستهایی از سوی شرکتهای سنگآهنی برای پذیرش محصولات در بورس کالای ایران ارائه شده است. وی همچنین سهم شرکتهای متوسط و کوچک سنگآهنی از این بازار را تنها پنج درصد عنوان کرد و گفت: موفقیت بورس کالا در روند قیمتگذاری سنگآهن منوط به ورود شرکتهای بزرگ سنگآهنی در این بازار است. سلطانینژاد ادامه داد: با توجه به اهمیت این مساله، بورس کالا در مذاکره با شرکتها و تولیدکنندگان بزرگ سنگآهن تلاش دارد شرایط را برای پذیرش محصولات این شرکتها به منظور تمرکز قیمتگذاری سنگآهن در بورس کالای ایران تسهیل سازد.
تغییر روش قیمتگذاری
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران یادآور شد: دولتی بودن شرکتهای سنگآهنی و فولادی در گذشته سبب شده بود این شرکتها در خصوص قیمتگذاری سنگآهن مشکلی نداشته باشند اما اکنون با خصوصی شدن این شرکتها نیاز به تغییر روش قیمتگذاری ضروری شده است و تنها مکانی که میتوان قیمت سنگآهن را بر مبنای مکانیسم عرضه و تقاضا، کشف قیمت واقعی و معامله کرد، بورس کالای ایران است. این مقام مسوول با بیان اینکه قیمتگذاری سنگآهن به دلیل تنوع فرآوردههای سنگآهنی و تعدد معاملات آنها و همچنین محل تحویل محصول باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد، تاکید کرد: در جلساتی که با بزرگان صنعت سنگآهن در حال برگزاری است در خصوص انواع و اقسام محصولات و روشهای مختلف کشف قیمت آنها به گفتوگو میپردازیم و امیدواریم خروجی مناسبی از این جلسات بیرون بیاید.
هزینههای پیچیده
مدیرعامل بورس کالا از تفاوت در محاسبه هزینههای شرکتهای سنگآهنی و فولادی به عنوان یکی از گرههای موجود در اقتصاد کشور نام برد و گفت: در حال حاضر هزینه سنگآهنیها ریالی است و با تورم ریال هم مواجهاند اما محصول نهایی این زنجیره که فولاد است، همواره بر اساس قیمتهای واقعی به فروش میرسد. بر این اساس نوساناتی که ایجاد میشود همواره سبب شده حاشیه سود سنگآهنیها نزولی باشد. وی با تاکید بر اینکه باید ترتیبی داده شود که هر دو صنعت سنگآهن و فولاد از ارزش افزودهای که ایجاد میکنند به تناسب فعالیتشان بهرهمند شوند تصریح کرد: بر این اساس در پروسه قیمتگذاری سنگآهن ابتدا باید مشخص شود که در زنجیره تولید فولاد، کدام محصول با توجه به ترکیب سهامداری آنها، میتواند از سوی بورس کالا قیمتگذاری شود، همچنین باید تمام ذینفعان این زنجیره اعم از خریداران و فروشندگان و مناسبتهای آنها مشخص شود.
طراحی مکانیسم جدید
به گفته سلطانینژاد، اگر در خصوص سنگآهن مکانیسم بازار و قیمتگذاری آن به خوبی طراحی شود، در مورد دیگر اجزای زنجیره سنگآهن مانند کنسانتره و گندله این مشکل وجود نخواهد داشت. قیمت سنگآهن و فرآوردههای آن در حالی در جهان قیمتهای ۹۰ دلاری را پشت سر گذاشته که این ماده با اهمیت معدنی در کشور به دلیل قیمتگذاری دولتی به صورت یارانهای و با قیمت ۴۰ دلار در هر تن به فولادسازان فروخته میشود. این شرایط سبب شده تولیدکنندگان صنعت سنگآهن در مذاکراتی فشرده با وزارت صنعت، معدن و تجارت، پایان قیمتگذاری دولتی را دنبال کنند و در نهایت این مذاکرات تا اینجای کار به کشف قیمت واقعی این محصول در بورس کالا برای نزدیک شدن به قیمتهای جهانی منتهی شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد