17 - 12 - 2022
بورس ۹۱ از ۹۰ عقب افتاد
ستاره شهریاری- شاخص کل بورس کشور چند سالی است اولین ماه سال را با رکوردشکنیهای چشمگیر در ارقام خود آغاز میکند؛ فتح قله جدید برای نماگر بورس در اولین ماه امسال نیز با عبور از کانال ۲۷ هزار واحد همراه شد.
بررسی آمار عملکرد بورس تهران در یک ماه گذشته هرچند نشان از رشد برخی شاخصها دارد اما مقایسه آن با عملکرد مدت مشابه سال قبل از کاهش اقبال سرمایهگذاران به بازار سهام حکایت میکند. همانطور که کاهش نزدیک به ۲۴ درصدی خریداران در بازار سهام (کاهش ۳۶ هزارو ۶۶۲ نفری خریداران امسال در مقایسه با سال گذشته) گویای این مدعاست.
بورس تهران در ۱۸ روز کاری فروردینماه ۹۱، شاهد دادوستد ۱۱۷ هزار و ۶۲۳ خریدار بود درحالی که در ۱۹ روز کاری فروردینماه سال گذشته، آمار خریداران در بورس به ۱۵۴ هزار و ۲۸۵ نفر رسیده بود.
همینطور، شاخص کل بازار سهام که در اولین ماه سال گذشته رشد بیش از سه هزار واحدی را تجربه کرده بود، امسال تنها یکهزار و ۳۵۴ واحد بالا رفت.
کاهش چشمگیر بازدهی شاخص کل، افت حجم و ارزش معاملات بازار سهام در آغاز سالجاری در مقایسه با سال گذشته در حالی به ثبت رسیده است که بورس تهران با آن رشد انفجاری و رکوردشکنیهای خیرهکنندهاش در ابتدای سال گذشته، بازدهی ۹ درصدی در پایان سال برای سهامداران داشت و از این نظر ریزش ۷۶ درصدی در مقایسه با سال ۸۹ ثبت کرد.
حال آنکه سال گذشته خبری از اجرای فاز دوم هدفمندشدن یارانهها نبود و از سوی دیگر نگاه سرمایهگذاران به بورس امیدوارانهتر بود؛ برای اثبات این ادعا آمار فروردینماه سال گذشته را بررسی میکنیم که براساس آن تعداد خریداران در آن ماه در مقایسه با اسفندماه ۸۹، رشد ۸۹/۳۳ درصدی داشته است درحالی که در ماه آغازین سالجاری در مقایسه با اسفندماه سال ۹۰، این متغیر افت ۷۷/۲۱ درصدی داشته است.
به هر ترتیب آنچه از اوضاع بازار سرمایه کشور و تحولات آتی آن میتوان متصور بود یک چشمانداز مبهم است. هرچند وضعیت بحران تورمی در اقتصاد کشور هر روز بدحالتر میشود و به گفته کارشناسان، اجرای فاز دوم هدفمندییارانهها نیز بر تنور تورم خواهد دمید اما نزدیک شدن به فصل مجامع را میتوان به عنوان نقطه امیدی برای رشد بازار سهام و افزایش تمایل سرمایهگذاران به این بازار به جای بازار طلا و ارز دانست.
همچنین افزایش عرضههای سازمان خصوصیسازی در بورس را نیز میتوان به عنوان عامل دیگری برای بهبود اوضاع بورس دانست. تاثیرگذاری نتایج مثبت مذاکرات سیاسی کشور بر روند روزهای آخر ماه و تغییر جهت مثبت شاخصها نقطه امید دیگری است اما آنچه مسلم است، آنکه اگر دولت برنامههای حمایتی مشخص از بازار سرمایه نداشته باشد، فعالیتهای بورس و معاملهگران بیشتر از قبل در سرازیری و سقوط فرو خواهد رفت.
آمار ماهانه فروردین
در جریان داوستدهای ماه گذشته بازار سهام بیش از ۷/۳ میلیارد سهم و حق تقدم به ارزش ۱/۱ هزار میلیارد تومان از سوی ۱۱۷ هزار و ۶۲۳ خریدار معامله شد که در مقایسه با ۲۰ روز کاری بازار در اسفندماه ۹۰، با کاهش شدید ۶۳ و ۶۱ درصدی تعداد و ارزش سهام معامله شده و همچنین افت ۸/۲۱ درصدی تعداد خریداران همراه شده است.
در ماه گذشته شاخص کل هزار و ۳۵۴ واحد رشد کرد و در آخرین روز کاری این ماه در رقم ۲۷ هزار و ۲۵۹ واحد متوقف شد.
همچنین براساس گزارش فارس، در میان شرکتهای حاضر در ۳۶ صنعت بورس هم وضعیت شرکتهای مرتبط با صنایع فلزات اساسی، پتروشیمی، سنگآهنیها، روی و سهامداران عمده آنها بهتر از سایر گروهها و صنایع بود، چراکه این دسته از شرکتها ضمن جذب سهامداران موفق به بازدهی معقول و مناسبی آن هم با وجود پابرجا بودن مسایل متعدد شدند.
به طور مثال سهام شرکتهای آلومینیوم ایران، پتروشیمی شیراز، فرآوری مواد معدنی، پتروشیمیهای کرمانشاه و زاگرس و فناوران، سرمایهگذاری سپه و توسعه معادن و فلزات، فولاد خوزستان بین ۶۰ تا ۲۱ درصد بازدهی سهام آن هم در ۱۸ روزکاری داشتند.
با این اوصاف و در شرایطی میانگین سرمایهگذاری ۱۲ ماه سال گذشته حداکثر ۱۰ درصد بود که در اولین ماه سال جدید این نسبت به ۲/۵ درصد رسید و در صورت روشن شدن مسایل اقتصادی داخلی و با در نظر گرفتن تمایل دو طرف ایران و غرب برای حل مساله هستهای، میتوان در هفتهها و ماههای آتی شاهد رونق قابل توجه بورس بود به شرطی که حداقل دو موضوع مهم برای بازار سرمایه یعنی زمان و ابعاد اجرای مرحله دوم قانون هدفمندسازی یارانهها و نرخ دلار روشن و نهایی شود تا سرمایهگذاران با چشماندازی مشخص قادر به تصمیمگیری باشند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد