5 - 08 - 2023
بیش از یک میلیارد نفر گرفتار فقر چندبعدی
بیش از ۵۳۰ میلیون انسان ساکن صحرای بزرگ آفریقا گرفتار فقر چندبعدی هستند. بنا بر آخرین آمار نرخ فقر کودکان نیز دو برابر بزرگسالان است.
برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) و کمیته ابتکار عمل توسعه انسانی و فقر دانشگاه آکسفورد (OPHI) با همکاری یکدیگر گزارشی را منتشر کردهاند که در آن فقر چندبعدی بررسی شده است.
بر این اساس، ۲۵ کشور جهان موفق شدهاند که شاخص فقر چندبعدی (MPI) خود را در زمانبندی چهار تا ۱۲ سال به نصف کاهش دهند که این امر نشان میدهد درهم شکستن فقر بر اساس تعاریف هر کشور از این پدیده در مدت زمان تقریبی ۱۵ سال (مطابق با اهداف توسعه هزاره) امکانپذیر است. این گزارش با عنوان شاخصهای فقر چندوجهی جهانی در سال ۲۰۲۳ منتشر شده که هدف آن از بین بردن فقر جهانی عنوان شده است. در این گزارش پیشرفت در کاهش فقر و محرومیتهای مالی ۱۱۰ کشور جهان مورد بررسی قرار گرفته است.
به گزارش تجارت نیوز، بر اساس تحلیل اطلاعات گردآوریشده قابل قیاس از ۸۱ کشور جهان حدفاصل سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲، به این نتیجه میرسیم که در مدت ۱۵سال، ۲۵ کشور جهان توانستهاند شاخص جهانی فقر چندبعدی را به نصف کاهش دهند. در هندوستان ۴۱۵ میلیون نفر بین ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ و همچنین بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ از فقر رهایی یافتهاند.
از طرف دیگر ۶۹ میلیون شهروند چینی بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۰ از فقر نجات یافتهاند. اندونزی حدفاصل سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ کاهش هشت میلیونی افراد فقیر را به خود دیده است. از دیگر کشورهایی که در مدت ۲۲ سال اخیر توانستهاند فقر را به نصف کاهش دهند میتوان به کامبوج، کنگو، هندوراس، مراکش، صربستان و ویتنام اشاره کرد.
رسانه رسمی برنامه توسعه سازمان ملل مدعی است: با وجود فقدان اطلاعات دوران پساکرونا از این ۱۱۰ کشور مورد مطالعه، ارزیابی چشمانداز کنونی امر دشواری است، هرچند تعداد اندکی از کشورها با در نظرگیری اطلاعات سالهای ۲۰۲۱ یا ۲۰۲۲ بیان کردهاند که تکانههای کاهش فقر در دوران پاندمی از خود مقاومت نشان داده است.
به طور مثال شاخص فقر چندبعدی در نیجریه، پرو و کامبوج کاهش قابلتوجهی را نشان میدهند. در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲، وقوع پدیده فقر در کشور کامبوج از ۷/۳۶ درصد به ۶/۱۶ درصد تنزل پیدا کرده است. این پیشرفت در میان کودکان به مراتب چشمگیرتر بوده، تا جایی که شیوع فقر کودکان از ۷/۴۲ به ۵/۲۰ درصد رسیده است.
با وجود این دستاوردها همچنان ۱/۱ میلیارد نفر از جمعیت ۱/۶ میلیاردی کره زمین در شرایط فقر چندوجهی زندگی میکنند. از هر ۶ فقیر در جهان، یک نفر در صحرای بزرگ آفریقا زندگی میکند (۵۳۴ میلیون فقیر در صحرای آفریقا) و همچنین ۳۸۹ میلیون فقیر در شرق آسیا زندگی میکنند. از طرف دیگر، تقریبا دوسوم افراد فقیر جهان (۷۳۰میلیون نفر) ساکن کشورهای با درآمد متوسط بوده و همچنین ۳۵ درصد باقیمانده نیز در کشورهای کمدرآمد زندگی میکنند، در حالی که تنها ۱۰ درصد جمعیت کره زمین را در خود جای میدهند.
این گزارش همچنین اشاره میکند که نیمی از افراد مبتلا به فقر چندبعدی در جهان (۵۶۶ میلیون) کودکان و نوجوانان کمتر از ۱۸سال هستند. به طوری که نرخ فقر در میان کودکان (۷/۲۷ درصد) دو برابر این میزان در میان بزرگسالان (۴/۱۳ درصد) است. همچنین ۸۴ درصد افراد فقیر در مناطق روستایی زندگی میکنند که به مراتب از تمامی مناطق شهری در سرتاسر جهان بیشتر است.
مدیر دفتر توسعه انسانی ضمن تاکید بر تاثیر محسوس و بلندمدت پاندمی بر تحصیلات و آموزش معتقد است: تشدید تلاشها برای فهم ابعاد تاثیرات منفی کرونا، جمعآوری دادههای مستدل و قوی و همچنین سیاستگذاری مجدانه و تلاشگرانه برای کاهش فقر و بازگرداندن آن به شرایط پیش از وقوع پاندمی امری ضروری است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد