15 - 12 - 2022
بیثباتی قیمت بازار را فلج میکند
| گروه بازرگانی| با گذشت ۲۰ روز از وعده مسوول کارگروه حل مشکل کاغذ مبنی بر اینکه به زودی قیمتها کاهش مییابد و ادامهدار بودن ماجرای نرخ تعرفه کاغذ، خبر از تعطیلی چاپخانهها در استانها شنیده میشود.
این روزها نوسان نرخ ارز و اینکه چه کسی ارز مرجع میگیرد یا نمیگیرد بر قیمت همه کالاها تاثیر دارد. در این میان کاغذ نیز همچون دیگر کالاهایی که ارز مرجع نمیگیرند با افزایش قیمت مواجه شد و حتی دبیر سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا با اشاره به اختصاصنیافتن ارز مرجع به واردات مواد اولیه تولیدکنندگان کاغذ هشدار داد که در صورت ادامه این روند احتمال توقف تولید کاغذ روزنامه وجود دارد.
حدود سه ماه پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت وعده داده بود که مشکل قیمت بالای کاغذ در بازار با راهاندازی دو کارخانه جدید و تسهیل واردات آن به زودی حل میشود در حالی که خبری از تحقق وعدههای رفع مشکلات و کاهش قیمت نیست، صنعت نشر در این چند ماه اخیر تحت فشار این افزایش قیمت است . وزارت ارشاد هم در پی این عدم کاهش قیمت وزارت صنایع و معادن را مسوول این امر میداند. اگرچه به تازگی کارگروه حل مشکل کاغذ از سوی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شد. چندی پیش داریوش رضوانی، مسوول کارگروه بررسی راههای تامین کاغذ مورد نیاز ناشران و چاپخانهداران درباره برنامههای کارگروهی که مسوول آن است، اظهار کرده بود: مسوولیت تامین، توزیع و قیمتگذاری کاغذ بر عهده وزارت ارشاد نیست به جهت اینکه مسوولیت این مهم بر عهده ستاد تنظیم بازار و وزارت صنعت است، اگر تخلفاتی هم در این حوزه رخ دهد مسوولیت برخورد با تعزیرات است اما به جهت اینکه حوزه چاپ و نشر فعالیتهایش را در وزارت ارشاد انجام میدهد این ماموریت داده شده تا با همفکری و مشارکت تشکلها دغدغهها، مشکلات نارساییهای این حوزه را شناسایی و راهکارهای آن را اخذ کنیم، تا بر اساس پیشنهادها با دستگاههای ذیربط وارد مذاکره شویم و کارگروه را تشکیل دهیم.
مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی متذکر شد: این کارگروه متشکل از بنده، دفتر مجامع وزارت ارشاد، دفتر چاپ و از سوی دیگر نماینده وزارت بازرگانی، بانک مرکزی و تشکلهای حوزه همانند اتحادیه توزیعکنندگان کاغذ، اتحادیه چاپخانهداران و اتحادیه لیتوگرافها و اتحادیه کتابفروشان است که با حضور نماینده آنها مشکلات را شناسایی و راهکارهایی ارایه خواهد شد؛ از جمله فعال کردن کارخانههای موجود کاغذ در کشور تا با توجه به مکاتبات وزیر ارشاد به رییسجمهور در جهت تامین ارز مرجع برای واردکنندگان کاغذ، بتوانیم این کار را انجام دهیم.
این مقام مسوول بیان کرد: در حوزه کاغذ هم اگر مشکلی بود سعی کنیم در این کارگروه به صورت جدی بررسی کنیم، اگر محدودیتی وجود دارد از طریق موسساتی که علاقهمند هستند و با توجه به سرمایههایی که دارند کاغذ وارد کنیم و در اختیار فعالان حوزه نشر قرار دهیم.
در همین حال سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با وجود افزایش قیمت مواد اولیه با افزایش قیمت کاغذ در سال جاری موافقت نکرده و این درحالی است که واردات کاغذهای بیکیفیت و غیراستاندارد تولیدکنندگان داخلی را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
واردات کاغذ
براساس آمارهای سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران، سالانه ۵/۱ تا دو میلیون تن کاغذ در کشور مصرف میشود. حدود ۷۵ کارخانه با ظرفیت تولید ۷۵۰ هزار تن کاغذ در کشور ایجاد شده که فقط ۵۰۰ هزار تن آن فعال است و سالانه یک میلیون تن کاغذ نیز وارد کشور میشود.
پیش از این رییس اتحادیه کاغذفروشان با ابراز نگرانی از روند افزایش قیمت کاغذ اعلام کرد: مدتهاست با وزارت صنعت و تجارت مکاتبه کردیم اما کسی پاسخگو نیست. ما هم وارد کنندگان کاغذ را نمیشناسیم که بتوانیم با آنها مذاکره داشته باشیم.
حاجی آخوندیان خاطر نشان کرد: ما اتحادیهها کار تجاری انجام نمیدهیم. تاجران کاغذ را وارد میکنند و ما آنها را نمیشناسیم و آنها هستند که قیمت را مشخص میکنند.
حاجی آخوندیان تصریح کرد: از وزارت بازرگانی درخواست کردهایم نام تاجرانی که کاغذها را وارد بنگاهها کردهاند به ما بدهند اما آنها این کار را نمیکنند و در این بین عدهای سودجو آن را به سه برابر قیمت واقعی به ما میفروشند. اگر مسوولان نمیتوانند در این خصوص کاری کنند، حداقل نام و نشان تاجرها را بدهند تا خودمان پیدایشان کنیم و جلو این مساله را بگیریم.
این روزها افزایش قیمت کاغذ موجبات نگرانی ناشران و نویسندگان را فراهم کرده است. افزایش قیمت کتاب که از اوایل امسال نمود زیادی پیدا کرده باعث کاهش شمارگان کتاب و از طرفی افزایش قیمت کتاب شده است. این افزایش قیمت موجب کاهش سرانه مطالعه میشود و ادامه این روند تهدیدی برای فرهنگ کتابخوانی و مطالعه در کشور محسوب میشود.
احمدرضا اعتماد مظاهری، مدیرعامل شرکت تعاونی صنف چاپخانهداران تهران اعلام کرده است: آذرماه سال گذشته ما در داخل با ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان، یک بند کاغذ میخریدیم اما در حال حاضر برای همان مقدار کاغذ باید بین ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان بدهیم.
در همین رابطه سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد اقدامات وزارت ارشاد، رفع مشکل گرانی کاغذ را در واردات دانست و اعلام کرد: حمایت از چاپخانههای تازه تاسیس را مدنظر قرار دادیم و معتقدیم واردات به موقع کاغذ نیز به کاهش قیمت کاغذ کمک خواهد کرد.به هر حال در شرایط کنونی در برنامه کوتاهمدت مجبوریم کاغذ وارد کنیم تا با افزایش بیشتر قیمت کاغذ مواجه نشویم.
تعطیلی چاپخانهها
تعطیلی چاپخانهها خبر ناخوشایندی است که در پی نوسانات نرخ کاغذ خیلی هم دور از ذهن نیست. رییس اتحادیه چاپخانهداران قم از تعطیلی ۳۰ درصد چاپخانههای این استان بر اثر نوسانات قیمت کاغذ و افزایش هزینههای انرژی طی ماههای اخیر خبر داد.
جهانگیر رضایی ضمن اشاره به وضعیت نامساعد کاغذ اظهار داشت: بسیاری از چاپخانهداران تیراژ کارهای خود را به ۳۰۰ تا ۴۰۰ کاهش دادهاند و بسیاری از افراد شاغل در چاپخانهها دچار بیکاری شدهاند.
وی ادامه داد: با توجه به هزینههای زیاد چاپخانهها مانند هزینههای انرژی، کارگران و بسیاری هزینههای جانبی دیگر، چاپخانهداران در شرایط بسیار سختی به سر میبرند و در حال حاضر حدود ۳۰ درصد چاپخانههای استان کار خود را تعطیل کردهاند و چاپخانههایی که هنوز مشغول به کار هستند نیز ساعات کاری خود را بسیار کاهش دادهاند.
رییس اتحادیه چاپخانهداران قم افزود: مشکل اصلی این است که قیمت کاغذ ثابت نیست، مسوولان باید در نظر بگیرند که قیمتها باید هرچه زودتر ثابت شود، اگر هم قرار است افزایش یابد و قیمت کاغذ گران شود حداقل این گرانی ثبات داشته باشد تا کسانی که در عرصه فعالیت میکنند اینگونه بلاتکلیف نمانند.
وی ادامه داد: در حال حاضر فعالان این عرصه در هر دورهای با یک قیمت مواجه میشوند که همین امر مهمترین ضربه را به آنها میزند.
رضایی با تاکید بر اینکه عدم مدیریت در واردات کاغذ دلیل دیگری برای ایجاد بیثباتی بازار کاغذ است، گفت: متولیان اصلی مانند شرکت تعاونی ناشران استان قم و دیگر استانها باید با همکاری یکدیگر تلاش کنند تا حداقل کاغذ را با همین ارز کنونی وارد کنند.
وی در این باره تاکید کرد: در واقع خود تعاونیها بهتر از هر سازمان دیگری میتوانند وارد صحنه شوند و نگذارند تا دیگران برایشان تصمیمگیری کنند.
رییس اتحادیه چاپخانهداران قم در ادامه اظهار داشت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در جایگاه مدیریت مصرفکنندگان است و برای کاهش قیمت کاغذ کار خاصی نمیتواند انجام دهد، تنها کسانی که در حال حاضر میتوانند نقش مهمی در ایجاد ثبات بازار کاغذ داشته باشند بخشخصوصی، شرکتهای تعاونی و البته نظارت دقیق وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
وی با بیان اینکه واردات کاغذ از کشورهایی مانند مالزی، ژاپن، اندونزی و چند کشور دیگر است، گفت: یکی از معضلات اصلی این است که کاغذ پس از وارد شدن به دست سرمایهداران و دلالان میافتد و این افراد اینگونه قیمت کاغذ را افزایش میدهند.
رضایی با انتقاد از عملکرد دولت در این زمینه گفت: دولت نسبت به وضعیت اقتصادی فرهنگ باید توجه بیشتری داشته باشد و صرفا تماشاکننده در بازی دادن اقتصاد فرهنگی نباشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد