15 - 01 - 2023
تاثیر افزایش نرخ سود بانکی بر صندوقهای درآمد ثابت
مدیرعامل یکی از شرکتهای تامین سرمایه گفت: به دلیل رشد نقدینگی، دولت سیاست افزایش نرخ سود بینبانکی را پیش گرفت که این مساله برای صندوقهای با درآمد ثابت مشکل ایجاد میکند.
به گزارش فارس، سلمان خادمالمله در سومین مجمع عمومی شرکت تامین سرمایه امین در گزارشی به هیاتمدیره و سهامداران اعلام کرد: چند عامل بازارهای سرمایه جهان را تحت تاثیر قرار داد که از جمله میتوان به جنگ روسیه و اوکراین، افزایش بهره فدرالرزرو، افت بازارهای مالی آمریکا و همهگیری کرونا در چین تحت تاثیر قرار گرفت بهگونهای که صندوق بینالمللی پول برای سال جدید میلادی کاهش نرخ رشد اقتصادی را پیشبینی کرده همچنین نرخ تورم از ۷/۴ درصد به ۸/۸ درصد در سطح جهان افزایش مییابد، قیمت کالاهای اساسی در دنیا رو به کاهش است و صنعت تامین مالی در دنیا از ۶۶ تریلیون دلار به ۱۱۲ تریلیون در سال ۲۰۲۱ افزایش یافت. وی همچنین تاکید کرد: در کشور ما به دلیل رشد شدید نقدینگی دولت سیاست افزایش نرخ سود بینبانکی را پیش گرفت که این مساله با صندوقهای برای درآمد ثابت مشکل ایجاد میکند.
به گفته خادمالمله صندوقهای با درآمد ثابت کار سختی پیشرو دارند. در سالهای گذشته اوراق با درآمد ثابت ۲۵ تا ۲۶ درصد منتشر کردهاند در حالی که اکنون نرخ موثر سود سپردههای بانکی بالای ۳۱ درصد شده و برای این صندوقها کار سخت شده است.
به گفته مدیرعامل تامین سرمایه امین، به خاطر ناترازی تجارت خارجی و شرایط تحریم کار ۱۵ صندوق تامین سرمایه در کشور با مشکل همراه شده و همچنین افزایش نرخ دلار، سودآوری شرکتها و ارزش جایگزینی شرایط را سخت کرده و تاکنون شرایط به نفع بازار سرمایه نبوده، بهگونهای که افزایش شدید نقدینگی منجر به افزایش سود بانکی شده است تا بخشی از رشد نقدینگی مهار شود.
وی با بیان اینکه شاخص کل بورس تهران در پایان شهریور سال گذشته یک میلیون و ۳۹۱ هزار واحد بود گفت: این رقم در پایان شهریور امسال به یک میلیون و ۵۰ هزار واحد رسید، در نتیجه بازار سرمایه از بازارهای دیگر عقب افتاده است.
خادمالمله گفت: در سال گذشته ۶۲ درصد تامین مالی ایران به صورت مشارکتی و ۳۸ درصد به صورت اوراق بدهی بوده در حالی که در کشورهای جهان این رقم حدود ۹۷ تا ۹۸ درصد از طریق اوراق بدهی در بازار سرمایه انجام شده است. در ایران بزرگترین تامینکننده مالی از طریق اوراق بدهی خود دولت است. حجم اوراق بدهی از کل بازار بدهی ۱۱ درصد و حجم تسهیلات بانکی ۸۹ درصد است. البته این را هم باید گفت که حجم اوراق از ۲ درصد در سالهای قبل به ۱۱ درصد کنونی رسیده اما هنوز نسبت به معیارهای جهانی عقب هستیم.
مدیرعامل تامین سرمایه امین گفت: نرخ بهره در ۳۰ آذر سال جاری بین بانکها بالا رفت و هزینه تامین مالی در کشور را به بالای ۳۰ درصد افزایش داد که این مساله روی سودآوری شرکتهای تامین سرمایه و صندوقهای با درآمد ثابت اثر میگذارد، بهگونهای که برخی از صندوقها قبلا اوراق با نرخ ۲۷ درصد خریده بودند که مجبور شدند آن را با نرخ ۲۵ درصد بفروشند با زیان همراه شدند.
وی ارزش ۳۲۱ صندوق بورسی را ۶۳۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: افزایش مکرر نرخ سود بینبانکی موجب کاهش درآمد این صندوقها میشود.
وی ادامه داد: در سه سال گذشته گزارشهای مجامع ما بدون بند حسابرسی ارائه شدهاند و فقط یک پرونده در مورد محکومیت بانک قوامین داریم که هنوز تعیینتکلیف نشده بنابراین بخشی از سود شرکت را به عنوان ذخیره برای این منظور نگه داشتهایم.
خادمالمله افزود: درآمد عملیاتی تامین سرمایه امین از ۱۰ هزار میلیارد تومان در سال گذشته به ۱۳ هزار میلیارد تومان، سود عملیاتی از ۸۰۰ میلیارد تومان به ۹۵۸ میلیارد تومان و سود خالص شرکت به ۸۰۰ میلیارد تومان رسیده است همچنین سرمایه ثبتشده از ۱۱ هزار میلیارد ریال به ۱۸ هزار میلیارد ریال و سود واقعی هر سهم به ۷۲۴ ریال رسیده است.
بنابراین گزارش در این مجمع همچنین در مورد واریز سود از طریق سجام تاکید شد که سود سهامداران به ویژه سهامداران خرد در اولین فرصت از طریق سجام واریز شود و پیامک واریزی مربوط به شرکت برای ذینفعان ارسال شود.
در حال حاضر ۱۵ تا ۱۶ درصد سهامداران شرکت افراد حقیقی و خرد هستند و بقیه سهام مربوط به ۷ شرکت عمده از جمله صندوق بیمه عشایر، بانک ملت، سرمایهگذاری تدبیر و صباتامین هستند.
در این مجمع ۶۹ تومان سود برای هر سهم تصویب شد که واریز شود و کل سود واریزی ۷۵۹ میلیارد تومان معادل ۹۰ درصد سود حاصل شده بوده و پاداش هیاتمدیره صفر در نظر گرفته شده است. همچنین قرار شده است هیاتمدیره شرکتها رتبهبندی شوند و طبق عملکرد خود پاداش دریافت کنند.
در این مجمع یکی از سهامداران سوالی در مورد ارزشگذاری این شرکت مطرح کرد که نماینده سازمان بورس تاکید کرد: سازمان بورس بر ارزشگذاری شرکتها برای ورود به بورس حساسیت زیادی به خرج میدهد بهگونهای که در حال حاضر دو سال متوالی است رخی شرکتها تقاضای حضور در بورس میدهند اما بر سر مساله ارزشگذاری هنوز به توافق نرسیدهاند. بنابراین شرکتهایی که تاییدیه میگیرند و به بورس عرضه اولیه میشوند الزاما از سوی سازمان بورس تایید شدهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد