29 - 12 - 2022
تاسیس بانک جهانی کوچک برای کشورهای نوظهور
هند با پیشنهاد تاسیس بانک مشترک کشورهای نوظهور راهی مکزیکوسیتی شد. این کشور نشست وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی G20 که طی روزهای شنبه و یکشنبه (امروز) در حال برگزاری است را فرصتی مناسب برای طرح پیشنهاد خود دانسته است.
بر اساس این طرح، کشورهای بلوک اقتصادی بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) تاسیس یک بانک جهانی کوچک را مورد بحث و بررسی قرار میدهند؛ بانکی که هدفش تامین مالی پروژههای عمرانی و اقتصادی کشورهای در حال توسعه و نوظهور خواهد بود.
براساس گزارش رویترز، از میان کشورهای بریکس، برزیل موافقت رسمی خود را با پیشنهاد هند ابراز داشته است. کشورهای بازارهای نوظهور طی سالهای اخیر نیرومحرکه رشد اقتصاد جهانی بودهاند و از آنجایی که سهمشان در اقتصاد جهان رو به افزایش است، خواستار حضور بیشتر در نهادهای بینالمللی از جمله بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول نیز هستند. تاسیس این بانک میتواند نقش مهمی در افزایش همکاریهای بینالمللی این بلوک داشته باشد.
یکی از مقامات رسمی دولت برزیل گفت:
در ایده اصلی پیشنهاد شده، کشورهای عضو بریکس سرمایه این بانک را تامین میکنند اما اگر این بانک اعطای وام به کشورهای بازارهای نوظهور را در برنامه خود داشته باشد، مذاکرات بیشتر در این زمینه ضروری است.
برزیل نیز مانند هند یکی از اقتصادهایی است که رشد سریعی را تجربه کرد و سالهای بسیاری به دنبال افزایش نفوذ خود در بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول بوده است. پس از آنکه رابرت زولیک، رییس بانک جهانی هفته گذشته از کنارهگیری خود در پایان دوره پنج ساله ریاستش خبر داد، گویدو مانتگا، وزیر دارایی برزیل خواستار برگزاری انتخاباتی شفاف برای تعیین جانشین زولیک شد، این در حالی است که تاکنون تمام تلاشهای کشورهای در حال توسعه برای پایان دادن به روند آمریکایی بودن رییس بانک جهانی و اروپایی بودن رییس صندوق بینالمللی پول بینتیجه مانده است.
جای شانکار، کارشناس ارشد اقتصادی در بمبئی تصریح کرد: با توجه به اینکه بریکس، بلوکی با سریعترین رشد اقتصادی در جهان است، راهاندازی چنین بانکی مورد استقبال قرار میگیرد. کشورهای بلوک بریکس تلاش بسیاری برای همکاری بیشتر داشتهاند اما از آنجایی که هیچ اشتراکی ندارند در این زمینه با ناکامی روبهرو شدهاند.
پیشنهاد راهاندازی بانک بریکس در نشست آوریل ۲۰۱۱ این پنج کشور که در چین برگزار شد مطرح شده بود؛ زمانی که کشورهای عضو در بیانیهای از تعهد به «تقویت همکاریهای مالی بانکهای توسعه بریکس» خبر داده بودند. مقامات هند دلیل بینتیجه ماندن جلسه ماه آوریل را عدم تامین مالی کشورهای در حال توسعه از سوی نهادهای بینالمللی عنوان کردند. به گفته این مقامات، پیشنهاد بانک جهانی کوچک ماه آینده در نشست بریکس در دهلی نو بار دیگر مورد بررسی قرار میگیرد.
براساس پیشبینیهای صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی سال ۲۰۱۲ در برزیل سه درصد، در روسیه ۳/۳ درصد، در هند هفت درصد، در چین ۲/۸ درصد و در آفریقای جنوبی ۵/۲ درصد خواهد بود، این در حالی است که رشد اقتصادی آمریکا طی سال جاری میلادی ۸/۱ درصد پیشبینی شده است. نکته قابل توجه در گزارش پیشبینی این صندوق افت ۵/۰ درصدی رشد اقتصادی ناحیه یورو است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد