31 - 07 - 2017
تالار شیشه ای تحت تاثیر تحولات مثبت
سود نقدی شرکتها در سال ۹۶ بیش از ۲۷۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال بوده که از این میزان در تیرماه تقریبا بیش از ۱۴۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال سود نقدی تصویب شده که این عدد در تیرماه سال گذشته ۸۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال بوده است. رضا غفوری، تحلیلگر کارگزاری اردیبهشت ایرانیان با بیان مطلب فوق این میزان از افزایش تصویب سود نقدی را نشانگر وضعیت بهتر شرکتها نسبت به سال گذشته در سودآوری و نقدینگی خواند و در گفتوگو با سنا، گفت: سودهای تصویبی باید به سهامداران پرداخت شود و این نیازمند نقدینگی کافی است بنابراین این امر میتواند یکی از نشانههای ایجاد رونق در بازار به واسطه بهتر شدن شرایط بنیادی شرکتها باشد. وی در ادامه افزود: در کنار برگزاری مجامع، شرکتها اقدام به ارائه گزارشات فصلی و تعدیل پیشبینی سود بر مبنای آن کردند که از نظر بازار این گزارشها بسیار مطلوب و مورد توجه بوده و چشمانداز مثبتی برای روزهای پیشرو برای فعالان بازار ایجاد کرده است.
دلایل رشد قیمت نمادها
این کارشناس بازار سرمایه به تشریح صنایع پربازده پرداخت و اظهار داشت: از حیث گزارشها و همراهی بازارهای جهانی، گروه فلزات اساسی و کانههای فلزی بهترین گروه در تیرماه بودند. از این گروه ۱۸ نماد گزارشهای دورهای خود را منتشر کردند که از این بین هشت نماد با تعدیل مثبت همراه بودند و تنها یک نماد تعدیل منفی داد. غفوری در ادامه توضیح داد: در کنار این موضوع تصمیم فدرال رزرو مبنی بر ادامه روند موجود و عدم افزایش نرخ بهره در آمریکا، چالشهای پیش آمده برای ترامپ به دلیل اتهاماتی مبنی بر رابطه تیم او با روسیه و تحقیقات نهادهای نظارتی در این باره شاخص دلار کاهش پیدا کرد که این امر باعث تقویت حرکت رو به بالای فلزات شد. وی ادامه داد: آمارهای اقتصادی چین نشان می دهد که این کشور رشدی بیشتر از پیشبینیها داشته که این امر نیز نوید افزایش تقاضای کشور چین را داد و همه این مسایل باعث قوت گرفتن روند رو به رشد فلزات از جمله افزایش قیمت سنگ آهن و فولاد شد. غفوری درباره شرایط گروه سیمانی گفت: فعالان گروه سیمانی عموما توجه ویژهای به رویدادهای کشور عراق دارند و شاید مهمترین خبر سیاسی منطقه برای این گروه، آزادسازی موصل بود چراکه فعالان این صنعت عقیده دارند پس از ایجاد امنیت در عراق نوبت بازسازی این کشور است و در این رهاورد شرکتهای سیمانی ایران نیز سهم قابل توجهی خواهند داشت.
ارزیابی صورتهای مالی
وی با اشاره به صورتهای مالی دوره سه ماهه گفت: در این مدت ۱۹ شرکت سیمانی گزارش فصلی دادند که هشت مورد تعدیل مثبت و دو مورد تعدیل منفی داشتند. در بین گزارشات مهم این صنعت، سنیر و سشرق با تعدیل ۴۳ و ۴۱ درصدی آمدند. در این گروه سکرما، سخزر، ساروم و سبجنو نیز تعدیل مثبت حدود ۱۰ درصدی داشتند. این فعال بازار سرمایه تشریح کرد: برای سودآوری شرکتها دو مولفه میزان فروش و نرخ فروش اهمیت ویژه دارد که شرکتهای سیمانی در بعد اول مشکل دارند که برخی فعالان امید دارند با آرام شدن منطقه سهم صادراتی این شرکتها بیشتر شود. غفوری درباره گروه خودرویی به گزارش خوب ایران خودرو اشاره کرد و اظهار داشت: ایران خودرو ۱۰۹ ریال پیشبینی سود هر سهم برای سال ۹۶ ارائه کرد که نشانگر تعدیل مثبت پنج درصدی است. البته در این گروه خگستر و خموتور با تعدیل مثبت ۱۴۷ و ۸۷ درصدی مواجه شدند.
سایپا هم در سال ۹۵ مبلغ ۲۵۹ ریال سود به ازای هر سهم محقق کرد که هشت درصد کاهش نسبت به گزارش حسابرسینشده را نشان میدهد. تحلیلگر کارگزاری اردیبهشت ایرانیان درباره دو گروه پالایشی و گروه پتروشیمی به اهمیت بحث قرارداد نفتی با توتال اشاره کرد و گفت: در گروه پالایشی گزارشهای فوقالعادهای از عملکرد سال ۹۵ منتشر شد که بر این اساس شبندر، ۴۸ درصد، شپنا، ۱۹ درصد، شبریز، ۱۸۱ درصد، شتران ۶۶ درصد و شاوان، ۲۰۰ درصد تعدیل مثبت برای عملکرد سال ۹۵ خود دارند که دلیل آن رشد بیشتر قیمت محصولات نسبت به قیمت خوراک این شرکتها بود.
تاثیر مجامع
کارشناس بازار سرمایه در ادامه به گروه شیمیایی که پتروشیمیها بخشی از آن هستند، اشاره کرد و گفت: حدود ۲۰ شرکت گزارش دادند که از این بین سه شرکت تعدیل مثبت و دو شرکت تعدیل منفی دادند و بقیه شرکتها تغییری در سود پیشبینی خود ندادند. غفوری در ادامه به اختلاف میان بورس و بانک مرکزی بر سر صورتهای مالی بانکها اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی با عدم تایید صورتهای مالی بانکها مانع برگزاری مجامع بانکها در زمان مقرر شد که مهمترین نمونه آن لغو مجمع بانک صادرات بود. وی با بیان اینکه با به تعویق افتادن زمان برگزاری مجامع بانکها ابهامات در گروه بانکی به اوج رسیده است، اظهار داشت: خبر مهم دیگر این گروه در تیرماه، مربوط به نرخ سود بانکی بود؛ سیاستگذاران بانکی تصمیم به تغییر مدل پرداخت سود بانکی گرفتهاند که بر اساس آن پرداخت بر اساس نرخ سود علیالحساب به سپردهگذاران انجام شود. این امر مقابلهای سیستماتیک با شناسایی سودهای غیرعملیاتی و موهومی برای پرداخت به سپردهگذاران است.
گروههای خوشاقبال
غفوری تصریح کرد: به عقیده کارشناسان این تصمیم گامی برای مقابله با پرداخت سودهای موهومی است و با این روش دیگر نیازی نیست بانکها بیش از درآمد مشاع خود به سپردهگذاران سود بپردازند که در نهایت این عمل به سود سهامداران بانکها نیز هست. به گفته این فعال بازار سرمایه گروه رایانه نیز تیرماه با اقبال از سوی اهالی بازار مواجه بود، به طوری که این گروه به استقبال عرضه اولیه پرداخت رفت، سهمی که با قیمت مناسبی نسبت به گروه خود عرضه شد و همچنان مورد توجه بازار است. تحلیلگر کارگزاری اردیبهشت ایرانیان با بیان اینکه گروه قندی نیز یکی از پراقبالترین گروههای ماه اخیر بازار بود، اظهار داشت: شاخص این گروه در این ماه ۲۰ درصد رشد داشت که رقم چشمگیری است. در بین شرکتهای قندی تاکنون هفت نماد گزارش دادند که از این بین، سه شرکت تعدیل مثبت و دو شرکت تعدیل منفی دادند و دو شرکت دیگر هم تغییری در سود پیشبینی شده خود ندادند. وی افزود: در این گروه در گزارشهای ۹ماهه، قشکر بالای ۲۵۰ درصد و قهکمت و قشهد و قنیشا بالای صددرصد پوشش سود داشتند. این فعال بازار سرمایه درباره گروه دارویی گفت: در گروه دارویی نیز ۲۶ شرکت عملکرد سه ماهه و پیشبینیهای جدید خود را منتشر کردند که بر این اساس، سه شرکت تعدیل مثبت دادند، یک شرکت تعدیل منفی داد و بقیه شرکتها تغییری در پیشبینی سود خود ندادند.
تحول در صنایع
این فعال بازار سرمایه در جمعبندی شرایط حاضر گفت: عمده مجامع بورسی در تیرماه برگزار شد و تقریبا میتوان گفت خبرهای خوبی از مجامع صنایع مهم و اثرگذار بازار به گوش رسید. لذا با بازگشایی نمادهای متوقف نقدشوندگی بازار بهبود و نقدینگی موجود مجددا در بازار گردش خواهد یافت. وی افزود: گزارشهای سه ماهه خوب و تعدیلات مثبت صنایع بزرگ و اثرگذار بورسی نیز نوید روزهای بهتری را میدهند که البته این مساله با روند رو به رشد قیمتهای جهانی فلزات همراه شد و پتانسیل استقبال بیشتری از بازار را فراهم کرد. غفوری با بیان اینکه بازار سرمایه ایران بسیار کوچکتر از بازار پول است و سوق حتی بخش کوچکی از سرمایههای بانکی باعث حرکت بازار خواهد شد، خاطرنشان کرد: چنانچه نرخ سود بانکی در کنار سیاستهای پولی و مالی کارآمدی کاهش یابد، اولا باعث سوق یافتن بخشی از سرمایههای موجود در بانکها به سمت تولید و رونق اقتصاد خواهد شد که این امر در نهایت در بلندمدت باعث رونق بازار سرمایه خواهد شد، ثانیا در همین ابتدا بخشی از نقدینگی موجود در بانکها به سمت بازار سرمایه خواهد رفت و این امر در کوتاهمدت میتواند باعث رشد بازار شود. وی تصریح کرد: از منظر تکنیکال هم شاخص بورس با عبور از کانال ۸۰ هزار واحدی امید دوچندانی در دل اهالی بازار ایجاد کرده است. بنابراین به نظر میرسد بستر بنیادی و تکنیکال رشد کمی و کیفی بازار سرمایه مهیاست و به دلیل چشمانداز مثبت ایجاد شده، فعالان به استقبال ورود نقدینگی تازه نفس به بازار نشستهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد