15 - 11 - 2022
تاکیدایران بر غنیسازی اورانیوم
دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در هتل ریکسوس آلماتی، پایتخت قزاقستان روز گذشته انجام شد که اغلب تحلیلگران و همچنین مقامات غربی از نوعی «خوشبینی محتاطانه» نسبت به نتایج آن سخن میگویند. گروه ۱+۵ اعلام کرده منتظر است در این مذاکرات پاسخ ایران به پیشنهادهای ارایه شده را دریافت کند و در مقابل ایران نیز خواستار به رسمیت شناخته شدن حق خود برای غنیسازی اورانیوم است.
در همین رابطه سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست تیم مذاکرهکننده هستهای ایران اشاره کرد، برای حصول هرگونه پیشرفتی در مذاکرات جاری حق غنیسازی اورانیوم ایران باید به رسمیت شناخته شود. وی همچنین با اشاره به موضعگیریهای اخیر مقامات آمریکایی گفت، این مذاکرات زمان آزمون ادعاهای مقامات آمریکایی است و مشخصکننده ماهیت رفتار آنها خواهد بود. دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: به غربیها این هشدار را میدهم که از ۳۴ سال گذشته درس بگیرند و دچار اشتباه محاسباتی نشوند.
وی افزود: ما فکر میکنیم گفتوگوهای ما با ۱+۵ میتواند با گفتن یک کلمه راه خود را بسیار باز کند و آن هم پذیرش حقوق ملت ایران به ویژه حق غنیسازی اورانیوم است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: کسانی که قطعه هواپیمای مسافربری را از ما دریغ میکردند مشاهده کردند که ایران توانست ماهواره با موجود زنده به فضا پرتاب کند. جلیلی با طرح چند سوال گفت: چه کسی میپذیرد که امروز باید عدهای از کشورها حق استفاده از بدترین سلاحها و نامشروعترین آنها، یعنی سلاح هستهای را داشته باشند و اصلا چه کسی به آنها حق داده است که زرادخانههای هستهای خود را حفظ کنند و به تولید و آزمایش این سلاحها نیز ادامه دهند.
وی با اشاره به سفر چند سال پیش خود به هیروشیما گفت: در دفتر یادبود قربانیان آن شهر نوشتم که آمریکا مجرم اصلی استفاده از سلاح هستهای علیه انسانهای بیگناه است و هماکنون هم بیشترین سلاح هستهای را دارد و نمیتواند امروزه مدعی امنیت در موضوع هستهای باشد. دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه دفاع امروز جمهوری اسلامی ایران از حقوق صلحآمیز کشورمان دفاع از همه کشورهای مستقل است که نمیخواهند مناسبات غلط را بپذیرند، افزود: آنچه امروز ما از آن دفاع میکنیم تنها دفاع از حق هستهای ملتها نیست بلکه دفاع از همه حقوق ملتها، یعنی دفاع در مقابل سازوکارهای غلطی است که میخواهد خودش را بر حقوق ملتها تحمیل کند و این تنها حق برخورداری از انرژی صلحآمیز هستهای نیست.
جلیلی در پاسخ به پرسش یکی از حاضران افزود: تاثیر این اجماع این خواهد بود که ملت ما پس از انتخابات هم با شور بیشتری از حقوق خود دفاع خواهد کرد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری به فتوای مهم مقام معظم رهبری درباره سلاح هستهای اشاره و اضافه کرد: ایشان اعلام کردند که تهیه و ساخت سلاحهای هستهای به لحاظ دینی و شرعی حرام است. دبیر شورای عالی امنیت ملی با طرح این پرسش که کسی که میخواهد گفتوگو کند آیا باید با سلاح منطق گفتوگو کند یا با سلاح و فشارهای نظامی افزود: آنچه ملت ما امروز انتظار دارد و آن را مطالبه میکند تصحیح رفتار و نه گفتار آمریکاست.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان در دانشگاه فارابی آلماتی قزاقستان گفت: در گفتوگوهای آلماتی۱ احساس کردیم که غربیها در حال فاصله گرفتن از رفتارهای غلط خود هستند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص نگاه ایران به مسایل سوریه نیز گفت: سوریه یک میدان آزمایش واقعی برای سنجش رفتار قدرتهای مدعی و در عین حال مداخلهگر است چراکه برخی قدرتهای مداخلهگر کاملا برخلاف شعار ادعایی خود عمل میکنند.
وی تصریح کرد: از ابتدای مسایل سوریه بارها اعلام کردیم که ملت سوریه باید با گفتوگوهای ملی و سپس برگزاری انتخابات آزاد درباره سرنوشت خود تصمیم بگیرد اما مدعیان دموکراسی و مبارزه با تروریسم با ارسال انواع سلاح و بمب به این کشور دست به اقداماتی زدند که حاصل آن کشته شدن دهها هزار انسان بیگناه بود بنابراین نمیتوان رفتار آنان را دموکراسیخواهی نامید.
جلیلی تاکید کرد: دموکراسی در سوریه تنها با گفتوگوهای ملی و سپس انتخابات آزاد و نیز توقف ورود سلاح به این کشور حاصل خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال دیگری افزود: ما همیشه مخالفت خود را با سلاحهای کشتارجمعی اعلام کرده بودیم و معتقدیم سلاحهای کشتارجمعی نمیتواند برای هیچ کجا امنیت آورد.
جلیلی گفت: در موضوع شبهجزیره کره هم این موضوع صادق است و فکر میکنیم در آنجا هم باید با گفتوگو مسایل حل شود. سعید جلیلی که در دانشکده شرقشناسی دانشگاه فارابی شهر آلماتی قزاقستان سخن میگفت با طرح این سوال که دنیای کنونی و آنچه امروز بر مناسبات بشری حاکم است چه فاصلهای با مدینه فاضله مورد نظر فارابی دارد، افزود: برای اینکه بتوانیم به این سوال پاسخ دقیقتری دهیم لازم است فهم صحیح از وضع موجود جهان و مناسبات بینالمللی داشته باشیم.
جزییات پیشنهاد ۱+۵ به ایران
در همین رابطه باید اضافه کرد که روزنامه آمریکایی «کریستین ساینس مانیتور» جزییات جدیدی از پیشنهادهای ۱+۵ به ایران که در مذاکرات امروز مورد بحث قرار خواهد گرفت را منتشر کرده است. این روزنامه به نقل از یک مقام آمریکایی نوشته پیشنهادهای ۱+۵ بر مبنای رویکرد گام به گام و متقابل تنظیم شده است.
در این بسته پیشنهادی از ایران خواسته شده تمامی فعالیتهای غنیسازی بالای پنج درصدی خود که برای سوخترسانی به رآکتورهای تولید برق لازم هستند را تعلیق کند ضمن اینکه ایران باید اورانیوم غنی شده ۲۰ درصدی فعلی خود را به سوخت رآکتورهای تحقیقاتی تبدیل کند و مابقی آنها را هم صادر یا رقیق کند. ایران همچنین باید تاسیسات فردو را بدون اینکه تعطیل کند، در وضعیت پایینتری از لحاظ آمادگی قرار دهد.
در این بسته پیشنهادی به برخی از اقدامات فنی که باید در سایت فردو انجام گیرند هم اشاره شده است. طبق این بسته ایران باید برخی از سامانههایی که تاکنون این کشور را قادر کردهاند اورانیوم با غنای ۲۰ درصد تولید کنند را متوقف کند.
ایران همچنین باید افزایش نظارت آژانس بر تاسیسات هستهایاش را بپذیرد. تهران باید اجازه دهد دوربینهایی در سایت فردو نصب شود تا مقر بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بتوانند بر انتقال مداوم جریان در این سایت نظارت دایمی داشته باشند.
در مقابل این اقدامات، در صورتی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی تایید کند ایران تمامی این اقدامات را انجام داده است آمریکا و اتحادیه اروپا تحریمهای وضع شده علیه طلا ، فلزات گرانبها و صادرات محصولات پتروشیمی ایران را لغو خواهند کرد.
کشورهای ۱+۵ هم با ایران در زمینههای صلحآمیز هستهای همکاریهایی خواهند داشت که از جمله آنها میتوان به فراهم کردن سوخت برای یکی از رآکتورهای تحقیقاتی تهران- که برای تامین سوخت به اورانیوم ۲۰ درصد نیاز دارد- و همچنین ارایه کمکهای فنی از سوی آژانس برای داشتن یک رآکتور تحقیقاتی مدرن اشاره کرد.
امتیاز دیگری که در این بسته برای ایران در نظر گرفته شده به هواپیماهای تجاری مربوط میشود آمریکا مجوز بازرسیهای امنیتی و انجام اقدامات تعمیراتی هواپیماهای مسافربری که ایران سالها پیش از آمریکا خریداری کرده را صادر خواهد کرد. مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون نیز در جمع خبرنگاران حاضر در محل استقرار رسانهها در هتل اینترکنتیننتال با اشاره به مذاکرات ایران و ۱+۵ گفت: ما منتظر شنیدن نظرات و پاسخ ایران به پیشنهادهایی که در مذاکرات قبلی به ایران ارایه کردیم، هستیم.
وی گفت که قرار نیست حرف جدیدی از سوی ۱+۵ در این مذاکرات مطرح شود. مان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ۱+۵ از سوی اسراییل تحت فشار است یا نه؟ گفت که من اینجا درباره مواضع اتحادیه اروپا و ۳+۳ (آمریکا، روسیه، چین + انگلیس، فرانسه و آلمان) صحبت میکنم. وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه اگر ایران آنچه مدنظر شماست را پاسخ ندهد مذاکرات ادامه مییابد، گفت: ادامه مذاکرات و زمان آن به محتوای مذاکرات بستگی دارد ما روی اینکه مذاکرات دو روزه باشد از قبل توافق کردیم اما این مساله اجباری نیست اگر مسایل بحث شود ممکن است یکروزه مذاکرات تمام شود.
سخنگوی اشتون درباره تهدیدات اخیر کرهشمالی و احتمال اینکه این مساله روی موضوع ایران تاثیر بگذارد، گفت: مساله کره تمرکز ما را روی موضوع ایران از بین نمیبرد. این دو، موضوعهای جدا از هم هستند و مواضع اتحادیه اروپا درباره کرهشمالی اعلام شده است.
اما بان کیمون، دبیر کل سازمان ملل نسبت به پیشرفت معنادار در این دور از مذاکرات ابراز خوشبینی کرد. وی بعد از دیدار با نخستوزیر اسپانیا در مادرید به خبرنگاران گفت که من قلبا امیدوارم که در این مذاکرات پیشرفت واقعی حاصل شود.
وی اضافه کرد: مذاکره با مقامات ایرانی درباره مساله هستهای و به منظور تاکید بر این نکته است که ایران ثابت کند برنامه هستهایاش به منظور مقاصد صلحآمیز است.
بان کیمون همچنین به سوال یک خبرنگار ایرانی گفت: من با کاترین اشتون، رییس دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز مذاکره کردم و وی نسبت به مذاکرات خوشبین است.
در رابطه با این سخنان بان کیمون، محمداسماعیل کوثری، نماینده تهران در گفت وگویی با ایسنا اظهار کرد که معتقدم این سیاست دقیقا سیاست صهیونیستها و استکبار، یعنی آمریکاست که هر زمانی مذاکرات ایران با ۱+۵ آغاز میشود، میخواهند با بیان چنین اظهارنظرهایی ذهنیت اعضای ۱+۵ را از نظر رسانهای بهگونهای تحت تاثیر قرار دهند تا مذاکره به نتیجه نرسد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین نه تنها این مذاکرات بلکه در مذاکرات قبلی نیز بر همین اساس بوده و آنها سندی نداشتند که بخواهند ارایه کنند بلکه بر اساس احتمالات مباحثی را بیان میکنند.
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: در واقع مسوولی در این سطح و به عنوان رییس آژانس بینالمللی انرژی اتمی وقتی صحبت میکند نباید براساس احتمالات باشد؛ در نتیجه اینگونه اظهارنظر نشاندهنده این است که میخواهند غیرمنطقی برخورد کنند چون سندی ندارند که ارایه کنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: در نتیجه از طریق جنگ روانی، فشار سیاسی و فشار روحی و روانی میخواهند بگویند که در این مساله ایران مقصر است در حالی که ما بارها اعلام کردهایم که به هیچوجه به دنبال سلاح اتمی نیستیم و نخواهیم بود چون اصلا قبول نداریم به ویژه اینکه مقام معظم رهبری نیز روی این موضوع تاکید کردهاند.
کوثری در بخش دیگری از این گفتوگو اظهار کرد: این مذاکرات نتیجهای دربرنخواهد داشت چون اگر میخواست نتیجه داشته باشد تا الان این موضوع اتفاق افتاده بود در حالی که آنها خودشان در درجه اول به قانونی که خود نوشتهاند، یعنی ان. پی. تی باید احترام میگذاشتند.
وی ادامه داد: این در حالی است که بدون توجه به قانون مورد نظر از طریق فشار و بیان مباحث غیرمنطقی میخواهند این مذاکرات به همین منوال ادامه داشته باشد البته ما نیز در چارچوب قانون کار خود را دنبال کرده و به هیچوجه کوتاه نمیآییم.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اینکه بیان اینگونه اظهارنظرها تا چه اندازه اعتبار آژانس را خدشهدار میکند، ابراز عقیده کرد: آژانس اعتباری ندارد که بخواهد خدشهدار شود زیرا زمانی که تشکیلاتی بینالمللی اینگونه تابع محور خواستههای صهیونیستها و استکبار جهانی است هیچگونه اعتباری ندارد. کوثری گفت: یک تشکیلات بینالمللی مانند آژانس زمانی اعتبار پیدا میکند که مستقل بوده و حقیقت را اعلام کند.
نماینده مردم تهران در مجلس همچنین در خصوص ادعاهای بدون اساس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در برابر ایران اظهار کرد: اسناد و مدارکی نمیتوانند ارایه کنند و تنها بر اساس احتمالات مسالهای را مطرح میکنند که بیاساس و بیبنیاد است.
عکسالعمل رسانههای جهان به مذاکرات اخیر
گفتنی است بخش مهمی از اخبار مطبوعات جهان در روزهای اخیر به موضعگیریهای مختلف در زمینه مذاکرات آلماتی ۲ اختصاص یافته است، در این رابطه رویترز از ابراز امیدواری محتاطانه کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به این مذاکرات خبر داده است. به نوشته این خبرگزاری، اشتون در جمع خبرنگاران گفته است «من همیشه بهطور محتاطانهای خوشبین هستم اما این موضوع را هم به روشنی بیان میکنم که گرفتن پاسخی از سوی ایران برای ما بسیار مهم است». به گفته وی، برای حصول موفقیت در این مذاکرات لازم است ایران پاسخ خود به پیشنهادهای گروه ۱+۵ را ارایه کند.
دولت چین یکی از اعضای گروه ۱+۵ نیز نسبت به حصول توافق در مذاکرات پیش رو در آلماتی ابراز امیدواری کرده است. به نوشته روزنامه «چاینا دیلی»، سخنگوی وزارت خارجه چین از همه طرفهای حاضر در مذاکرات آلماتی خواسته به منظور ایجاد اعتماد متقابل اقدامات عملی انجام دهند. به گفته وی، دور پیشین مذاکرات که در اواخر ماه فوریه برگزار شد، نمایانگر اولین گام در آغاز مذاکرات بنیادین و محتوایی بود. وی افزود: «چین امیدوار است همه طرفها برپایه دو دور پیشین مذاکرات بهگونهای فعالانه در پی توافق برآمده و نگرانیهای یکدیگر را به طول کامل در نظر بگیرند». به گفته وی، دولت چین به تلاشهای مشترک خود با همه طرفهای دخیل در مذاکرات به منظور تسهیل روند پیشرفت در دور جدید گفتوگوها ادامه میدهد.
اما با وجود این ابراز خوشبینیها، رژیم صهیونیستی همچون همیشه نسبت به روند مذاکرات هستهای ایران ابراز نگرانی کرده است. به نوشته خبرگزاری فرانسه، وی با تکرار این ادعا که ایران در پی ساخت سلاح هستهای است، گفته: «این مدل که بر اساس آن یک کشور مشغول مذاکره باشد اما در عین حال به توسعه سلاح هستهای اقدام کرده و تهدید کند و در همان حال مشغول توسعه سلاح هستهای و تهدید به استفاده از آن باشد، ما نمیتوانیم اجازه دهیم چنین امری در مورد ایران اتفاق بیفتد». وی همچنین گفته است که مسایل گوناگونی از جمله مساله رژیم اسراییل و فلسطین در منطقه خاورمیانه وجود دارد اما همه آنها تحتالشعاع مساله هستهای ایران قرار دارد. به گفته وی باید این اطمینان حاصل شود که ایران به سلاح هستهای دسترسی پیدا نخواهد کرد.
در میان دیگر اخبار، روزنامه «تایمز هند» از اقدام دولت این کشور در تهیه صندوقی برای تامین حق بیمه کشتیهای واردکننده نفت ایران خبر داده است. به نوشته این روزنامه، دولت هند در حال تاسیس «شرکت سرمایهگذاری بیمه انرژی هند» است که بتواند با استفاده از آن برای شرکتهای پالایش داخلی که به واسطه خودداری شرکتهای بیمهای اروپا از بیمه کشتیهای ایرانی دچار مشکل شدهاند، تسهیلات بیمه فراهم کند. تاسیس این شرکت بر اساس تصمیمی صورت میگیرد که در ملاقات ماه گذشته میان مشاور امنیت ملی دولت هند، وزارت نفت این کشور و هیات توسعه صنعت نفت هند اتخاذ شده بود. در نهایت روزنامه «ایجپت ایندیپندنت» بخش انگلیسی روزنامه «المصری الیوم» از تجمعات و تظاهراتهای گروههای سلفی مصر علیه توسعه روابط این کشور با ایران خبر داده است. به نوشته این روزنامه این تجمعات به دعوت حزب «دعوه» و حزب «نور» از احزاب سلفی مصر انجام میگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد