23 - 09 - 2020
تاکید بر چندجانبهگرایی
مراسم افتتاحیه هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل دربحبوحه بحرانهای روزافزون جهانی از جمله همه گیری کرونا ، فقر، تبعیض نژادی و انحصارگرایی برگزار شد. در اعلامیه مشترک هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل آمده است: در میان چالشهای جهانی از بیماری همهگیر ویروس کرونا گرفته تا تغییرات آب و هوایی و افراطگرایی خشونتآمیز، فوریت برای جمع شدن همه کشورها به ندرت بیشتر از اکنون بوده است.
در این اعلامیه مورد تایید ۱۹۳ کشور عضو که به صورت مجازی در این مراسم حضور یافتند، سازمان ملل به عنوان تنها سازمان جهانی دارای قدرت برای کنار هم قرار دادن کشورها و امید دادن به مردم برای یک جهان بهتر و ایجاد آیندهای که خواهانش هستند، مورد ستایش قرار گرفته است.
سازمان ملل برخاسته از جنگ دوم جهانی با هدف نجات نسلهای باقی مانده از وحشت جنگ تشکیل شده و این واژههایی است که در منشور آن ذکر شده است. این اعلامیه به موفقیتها و شکستهای این نهاد بینالمللی در بیش از هفت دهه و وعده ایجاد یک جهان پساپاندمی که برابرتر باشد و همچنین همکاری و حفاظت از کره خاکی اشاره دارد.
در ادامه این اعلامیه همچنین آمده: در دوران تنشهای بزرگ، سازمان ملل به دنبال استعمارزدایی، آزادی، توسعه، حقوق بشر و برابری و همکاری برای از بین بردن بیماریهاست و در عین حال به میانجیگری دهها درگیری، نجات جان صدها هزار تن از طریق اقدامات بشردوستانه و ارائه خدمات آموزشی برای کودکان پرداخته است.
همچنین در بخشی از این اعلامیه آمده است: جهان با افزایش نابرابری، فقر، قحطی، تروریسم، درگیریهای مسلحانه، ناامنی، تغییرات آب و هوایی و پاندمیها روبهرو است که این مایه تاسف است. فقیرترین و کمتوسعهیافتهترین کشورهای جهان رو به فراموشی رفته، استعمارزدایی کامل نشده و مردم مجبورند با سفرهای خطرناک به کشورهای دیگر مهاجرت کنند و به پناهدگی روی بیاورند. چالشهای ما با یکدیگر در ارتباط است و میتوان آن را فقط از طریق چندجانبهگرایی تجدید شده حل و فصل کرد و مورد رسیدگی قرار داد.
این اعلامیه بر این مساله تاکید دارد که «بزرگداشت تاسیس سازمان ملل در حالی صورت گرفته که جهان با پاندمی کرونا روبهرو است که نه تنها باعث مرگ و بیماری جدی شده بلکه اقتصاد جهان را به رکود کشانده و فقر و تنگدستی و ترس و هراس را تشدید کرده است. پاندمی کووید۱۹ به ما قدرتمندترین روشی را یادآوری میکند که ما باید از نزدیک با یکدیگر در ارتباط باشیم.»
در ادامه این اعلامیه مشترک آمده است: تنها با همکاری نزدیک میتوان به این پاندمی پایان داد و تنها میتوانیم با تابآوری در مقابل پاندمیهای آتی و سایر چالشهای جهانی مقابله کنیم و بایستیم. چندجانبهگرایی تنها یک گزینه نیست بلکه یک ضرورت است که ما باید آن را برای یک جهان برابرتر، قابل تحملتر و پایدارتر در نظر داشته باشیم. سازمان ملل باید به عنوان مرکز تمامی اقدامات و تلاشهای ما مدنظر باشد.
صدراعظم آلمان خواستار اتحاد و اصلاحات در سازمان ملل شد
آنگلا مرکل در جریان برگزاری جشن هفتادوپنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل، این سازمان و اعضای آن را فراخواند تا آمادگی بیشتری از خود برای همبستگی و اصلاحات نشان دهند. صدراعظم آلمان همچنین خواستار گسترش شورای امنیت شد. سازمان ملل متحد شامگاه دوشنبه گذشته با برگزاری مراسمی ویژه، هفتاد و پنجمین سالگرد بنیانگذاری خود را جشن گرفت.
دونالد ترامپ از چهرههای غایب در این مراسم بود. نخست قرار بود او با یک پیام ویدئویی از پیش ضبط شده، به عنوان اولین سخنران حضور یابد. به جای او اما چریت نورمن چلت، معاون سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، سخنرانی کرد. مراسم جشن ۷۵سالگی سازمان ملل با توجه به محدودیتهای ناشی از پاندمی کرونا کمشکوهتر از برنامهریزیهای قبلی برگزار شد.
با توجه به محدودیتهای ناشی از کرونا، از هر کشور تنها یک نماینده در تالار سازمان ملل حضور یافت. سران و رهبران کشورها پیشاپیش نطق و پیام ویدئویی خود را فرستاده بودند. آنگلا مرکل با پیام ویدئویی خود یکی از سخنرانان این مراسم بود. او در نطق خود از سازمان ملل و اعضای آن خواست تا اتحاد و آمادگی بیشتری از خود برای اصلاحات نشان دهند. به گفته او کارایی و توانایی سازمان ملل در نهایت بستگی به این دارد که اعضای آن تا چه اندازه اتفاق نظر داشته باشند. مرکل تصریح کرد: شورای امنیت سازمان ملل در مواردی که باید تصمیمهایی روشن گرفته شود، بیش از اندازه بلوکه شده است. ما به اصلاحات نیاز داریم.
به باور صدراعظم آلمان، سازمان ملل باید رشد و توسعه یابد تا بتواند از پس چالشهای قرن ۲۱ برآید. آنگلا مرکل افزود: آلمان آمادگی آن را دارد که همچنان مسوولیت برعهده بگیرد و با کمال میل در شورای امنیتی گسترشیافته، باشد.آلمان خواهان آن است که به عضویت دائمی شورای امنیت درآید. این کشور در حال حاضر به مدت دو سال به عنوان عضو غیردائمی در این شورا حضور دارد. صدراعظم آلمان در سخنرانی خود همچنین بر اهمیت همکاریهای بینالمللی تاکید ورزید و گفت که این همکاریها در بسیاری از موارد تحتالشعاع مصالح و منافع یکایک اعضا قرار میگیرد. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در آغاز مراسم سالگرد بنیانگذاری این نهاد فراملی، کشورهای عضو را به همکاریهای بینالمللی فراخواند. به گفته او امروزه چالشهای چندجانبه زیادی وجود دارد، در حالی که شمار راهحلهای چندجانبه به مراتب کمتر است. گوترش تصریح کرد: برای مبارزه با مشکلاتی چون تغییرات اقلیمی، نابرابری و تبعیض علیه زنان و یا نفرتپراکنی و فقر به یک همکاری کارآمد نیاز است که تلاش و دوراندیشی از ویژگیهای آن باشد.
طعنه ماکرون به ترامپ
امانوئل ماکرون در پیام ویدئویی به اجلاس مجازی سازمان ملل متحد به طور تلویحی از سیاست دونالد ترامپ در قبال این سازمان انتقاد کرد.
رییسجمهوری فرانسه وضعیت کنونی سازمان ملل متحد را مانند دنیای کنونی آشفته توصیف کرد و گفت: پایههای سازمان ملل متحد فرسوده شده و دیوارهای آن ترک برداشته است. اتفاقی که در برخی موارد ناشی از ضربههایی است که پایهگذاران سازمان ملل متحد به آن وارد کردهاند. امانوئل ماکرون در حالی از ضربههای پایهگذاران سازمان ملل متحد به این نهاد سخن گفت که آمریکا از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ از سازمان ملل متحد فاصله گرفته است. واشنگتن همچنین طی سه سال گذشته از چند نهاد وابسته به سازمان ملل متحد خارج شده است.
انتقاد از شکسته شدن قبح اقداماتی مانند الحاق بخشهایی از یک کشور به کشور دیگر، استفاده از سلاحهای شیمیایی و بازداشتهای گسترده یکی دیگر از محورهای سخنرانی رییسجمهوری فرانسه بود. وی اظهار کرد: «قبح تابوهایی که تصور میشد گزندناپذیر هستند شکسته شده است.
جنگ الحاق سازی، استفاده از سلاحهای شیمیایی و بازداشتهای گسترده بدون هیچ مجازاتی صورت میگیرد. حقوقی که جاافتاده تصور میشد زیر پا گذاشته میشود. نظام بینالمللی ما اکنون اسیر رقابتهای ما با یکدیگر شده و دیگر توان مجازات این تعدیها را ندارد. رییسجمهوری فرانسه در بخش دیگری از سخنانش از تغییرات آب و هوایی و همهگیری ویروس جدید کرونا به عنوان چالشهایی نام برد که همه کشورها برای مقابله با آنها باید با یکدیگر همکاری کنند.
دونالد ترامپ نه به صورت حضوری و نه به صورت مجازی در نشست گرامیداشت هفتاد و پنجمین سالگرد تشکیل سازمان ملل شرکت نکرد. پیش از این گزارش شده بود که رییسجمهوری آمریکا تنها رهبر یکی از کشورهای جهان خواهد بود که با حضور در مقر سازمان ملل در نشست امسال سخنرانی خواهد کرد. با این حال دولت او تنها نورمان شاله، معاون موقت سفیر آمریکا در سازمان ملل را مامور سخنرانی برای گرامیداشت هفتاد و پنجمین سالگرد تشکیل این سازمان کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد