1 - 02 - 2017
تاکید پاریس به اجرای توافق هستهای
گروه سیاسی- وزیر خارجه فرانسه زمانی را برای به تهران آمدن انتخاب کرد که توافق هسته ای ایران و غرب (برجام) پس از روی کارآمدن دونالد ترامپ در آمریکا روزهای نگرانکنندهای را سپری میکند. هر چند اتحادیه اروپا تمام قد از برجام حمایت کرده است اما رفتار اخیر ترامپ برای ممنوعیت ورود ایرانیها به آمریکا منجر به دلواپسی رهبران اروپایی شده است؛ از این سو به نظر میرسد سفر دیروز وزیر خارجه فرانسه نیز در راستای اجرای بهتر توافق هستهای و تاکیدی بر هشدار اولاند به ترامپ برای بر هم زدن توافق است.
در جریان سفر وزیر خارجه فرانسه اولین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور که بعد از ١٧ سال به ریاست وزرای امور خارجه دو کشور برگزار میشود. مارک ایرو در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما در پاریس با تاکید بر اهمیت توافق هستهای با جمهوری اسلامی ایران گفت: با احترام به توافق برجام در وین، امیدواریم همه تحریمها ضد ایران برداشته شود. این تاکید وزیر خارجه فرانسه نشان میدهد که موضع شرکای ۱+۵ درباره برجام همچنان بر پایبندی و ادامه این معاهده بینالمللی استوار است. همانطور که میدانیم ترامپ در اولین روزهای تکیه زدن بر کرسی ریاست آمریکا ورود ایرانیها را به آمریکا را ممنوع کرد و این نگرانی را درباره پاره کردن برجام به وجود آورد اما مهمترین منتقدان این رفتار ترامپ در کنار کشورهای مسلمان، دولتهای اروپایی هستند. وزیر خارجه فرانسه در انتقاد از رفتار ترامپ در توئیت خود نوشت: پذیرش مهاجران یک وظیفه برای همبستگی است. تروریسم ملیت نمیشناسد. تبعیض قائل شدن واکنش نیست. از طرفی این سفر همزمان شد با تماس تلفنی اولاند با دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا، در آن تماس تلفنی اولاند بر لزوم پایبندی به توافق هستهای تاکید کرد و هشدار داد ترامپ باید توافق هستهای با ایران را محترم بشمارد. به نظر میرسد اروپاییها به دنبال داشتن جهانی آرام هستند و این رفتارهای ترامپ سردمداران اروپا را نگران کرده است. اکنون آمدن وزیر خارجه فرانسه به عنوان عضوی از مذاکرهکنندگان برنامه هستهای نشان میدهد که اروپاییها دوست ندارند بعد از سالها مذاکره با ایران بر سر برنامه هستهای و رسیدن به توافق، فردی تازه رسیده از راه مانند ترامپ بیاید و برجام را ملغی کند.
بهبود روابط ایران و فرانسه به بعد از توافق هستهای برمی گردد و این مساله به روان شدن سیاست خارجی دو کشور کمک کرد، البته سفر چندی بیش روحانی به فرانسه و انعقاد ۳۲ معاهده و توافقنامه میان دو کشور نیز یخ روابط این دو کشور را آب کرد. هرچند یک سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تا ورود امام به میهن، شاهد روابط دوستانه دو کشور ایران و فرانسه بودیم اما بعد از آن به دلیل جهتگیریهای سیاست خارجی دو کشور، روابط دو جانبه رو به تیرگی نهاد تا این اواخر که توافق هستهای بهانهای برای همصدایی فرانسه و ایران شد.
مجید تختروانچی نیز در ارتباط با آمدن وزیر امور خارجه فرانسه به تهران، گفته بود: این سفر در ادامه بحثها و گفتوگوهایی است که پیش از این با فرانسه داشتیم. این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به سفر چندی پیش رییسجمهور کشورمان به پاریس و دیدارش با تعدادی از مقامات ارشد این کشور اروپای غربی گفت: در آنجا توافقات زیادی بین دو کشور در حوزههای مختلف انجام شد که آثار آن را به مرور در حال مشاهده هستیم. وی به برخی از همکاریهای اقتصادی بین ایران و فرانسه اشاره کرد و گفت: به طور مثال بین پژو فرانسه و ایران خودرو توافقی صورت گرفت و در آینده نزدیک محصول مشترک دو شرکت بیرون خواهد آمد. وی همچنین با بیان اینکه سفر چندماه پیش بنده به فرانسه در چارچوب مشورتهای سیاسی منظم بین دو کشور انجام شد، افزود: سفر وزیر امور خارجه فرانسه به تهران نیز علاوه بر بحث برگزاری کمسیسون مشترک دو کشور در همین چارچوب انجام میشود. تحت روانچی با بیان اینکه کمیسیون مشترک دو کشور ایران و فرانسه در طول این سفر به ریاست وزرای خارجه دو کشور برگزار میشود، توضیح داد: این کمیسیون شامل موضوعات متعددی است و ما در حال حاضر روی سند مشترکی که در پایان سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران منتشر خواهد شد، در حال فعالیت هستیم. وی با بیان اینکه در جریان برگزاری این کمیسیون، توافقهایی که بین دو کشور در حوزههای مختلف اقصادی، فرهنگی و سیاسی در مدت اخیر انجام شده، بار دیگر مرور میشود، ادامه داد: علاوه بر مسایل دوجانبه در مورد مسایل منطقهای و جهانی نیز دو کشور رایزنی و گفتوگو میکنند تا با دیدگاههای یکدیگر درارتباط با این موضوعات بیشتر آشنا شوند.
روسای جمهور ایران و فرانسه چندی پیش، پس از امضای اسناد همکاریهای دو کشور، در جمع خبرنگاران گفتند که امضای این اسناد بیانگر اراده جدی و مصمم تهران – پاریس برای همکاریهای مشترک است بنابراین انتظار میرود با سفر وزیر محترم خارجه فرانسه به تهران مسیر وعدههای دو رییسجمهور محقق شود فارغ از برآورده شدن وعدهها، این گمانه نیز تقویت میشود که با سفر وزیر خارجه فرانسه، روابط ایران و اتحادیه اروپا بهبود خواهد یافت، البته این موضوع همراه با شکاف اتحادیه اروپا و آمریکاست. اکنون ایران باید فرانسه را به سرمایهگذاری در داخل تقویت کند تا دیگر سردمداران اتحادیه اروپا نیز این راه را ادامه دهند. ایران تاکنون با توافق هستهای حسن نیت خود را به جهانیان نشان داد و این موضوع نیز به اروپا ثابت شده است بنابراین میتوان گفت زمینه برای سرمایهگذاری اقتصادی اروپا در ایران آماده است و اینگونه ایران میتواند تهدید ترامپ را تبدیل به یک فرصت بزرگ کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد