11 - 09 - 2024
تایید تخریب «سینما نادر» لالهزار
ایسنا-کمیته پیگیری حفاظت از خانههای تاریخی، تخریب سینما نادر در خیابان لالهزار تهران را با مجوز اداره کل میراث فرهنگی استان تهران و مصوبه کمیسیون ماده5 تایید کرد.
خبر تخریب سینمای نادر (رویال) با مجوز اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در آستانه روز سینما در فضای مجازی منتشر شده است و پیگیریها تایید میکند که کمیسیون ماده5 شهرداری تهران، مصوبه تخریب و ساخت یک مجتمع تجاری ـ فرهنگی به جای این سینما را در خرداد ماه ۱۴۰۳ صادر کرده است.
مسوولان میراث فرهنگی هنوز نسبت به خبر تخریب سینما نادر در مجاورت «گراندهتل» و «تئاتر نصر» در خیابان لالهزار که جزو نخستین خیابانهای تهران است، واکنشی نشان ندادهاند.
سینما نادر با نام «رویال» سال ۱۳۱۲ خورشیدی در خیابان لالهزار ساخته شد. سال ۱۳۴۲ زندهیاد «ناصر مجدبیگدلی» این سینما را خرید و تا اوایل دهه ۹۰ مالک آن بود. استودیو فیلمسازی سینما نادر از قدیمیترین استودیوهای فیلم در دهههای۴۰ و ۵۰ ایران است. این سینما محل نمایش آثار پرفروشی چون «عروس دهکده»، «چهارراه حوادث»، «گنج قارون» و «عقابها»، «گاو» و «قیصر» بود و دفتر گروه سینماهای متحد تهران در طبقه دوم آن فعال بود و نطفه آثاری چون «شبح کژدم»، «شکار خاموش»، «لنگرگاه»، «ویزا» و «حادثه» در همین دفتر بسته شد.
ناصر مجدبیگدلی، مالک پیشین سینما نادر اوایل دهه ۹۰ و تقریبا دو سال بعد از اینکه وزارت ارشاد در نامهای نوشت به این سینما دیگر فیلم ندهند، به فکر نجات سینما نادر افتاده بود. او گفته بود: «صحبت شده بود تا شهرداری لالهزار را بازسازی کند تا به جاذبهای برای گردشگری تبدیل شود اما یکدفعه منصرف شدند.»
اکنون به جای آنکه سینما نادر، از آخرین بازماندگان سینماهای لالهزار به جاذبه گردشگری تبدیل شود، تایید شده است که براساس مصوبه کمیسیون ماده ۵ و به درخواست شهرداری منطقه ۱۲ تهران و با مجوز اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان تهران، قرار است این سینما تخریب شود و یک مجتمع تجاری ـ فرهنگی جای آن را بگیرد.
این تخریب و جایگزینی آنچنان که در مصوبه کمیسیون ماده۵ آمده است، به درخواست شهرداری منطقه ۱۲ اتفاق میافتد که طی نامهای به تاریخ ۱۷دیماه ۱۴۰۲ در گزارشی امکانسنجی احداث بنای تجاری ـ فرهنگی به صورت دوطبقه روی همکف تجاری و سهطبقه زیرزمین و با تراکم ۲۴۰درصد را به این شرح درخواست کرده بود: «زیرزمینهای اول تا سوم برای استفاده از پارکینگ و انباری در سطح اشغال ۸۰ تا ۱۰۰درصد، همکف برای استفاده ۶۲واحد تجاری و در سطح اشغال ۸۰درصد و طبقه دوم برای استفاده ۴۹واحد تجاری و ۳واحد فرهنگی و در سطح اشغال ۸۰درصد (۴۰درصد تجاری و ۴۰درصد فرهنگی).»
سینما نادر ثبت ملی نشده است اما از آنجا که در مجاورت دو اثر تاریخی «گراند هتل» و «تئاتر نصر» است، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تهران در نامهای که تاریخ آن در مصوبه کمیسیون ماده5، ۲۸آذرماه ۱۴۰۲ ذکر شده، نظر داده است: نقشههای معماری ممهور به مهر آن اداره کل و با تاکید بر ایجاد مرکز فرهنگی در پروژه مذکور تا حداکثر ارتفاع ۹متر از سطح معبر مجاور را مجاز دانسته و با عنایت به تعهدنامه شماره ۵۱۹۰۷ مورخ ۱۳اسفندماه ۱۴۰۱ دفترخانه اسناد رسمی ۱۰۲۲ تهران مالک مکلف به رعایت کلیه تمهیدات فنی و ایمنی جهت احداث زیرزمین شامل احداث دیوار حائل در حدفاصل شرقی ملک مشرف به بنای ثبتی گراند هتل، قبل از هرگونه اقدام اجرایی و احداث زیرزمین با روش فنی تاپ ـ داون، وفق پروپوزال فنی ارائه شده است. شایان ذکر است نقشههای نما پس از تایید در کمیته نمای شهرداری جهت تایید نهایی به این اداره کل ارسال شود.»
تخریب سینما نادر (رویال) در حالی قرار است رخ دهد که در سال ۱۳۹۷ طرح ساماندهی و بهسازی خیابان لالهزار با هدف شناسایی و احیای بناهای واجد ارزش در محدوده این طرح همچون خانه اتحادیه، خانه پیرنیا، موزه سینما متروپل، هتل لاله و کافه پارس و تئاتر نصر مطرح شده و قرار بود از سوی شهرداری منطقه۱۲ اجرا شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد