24 - 09 - 2024
تجدد ایرانی، همزاد با آموزش نوین
«جهانصنعت»- شامگاه 31شهریور به همت بنیاد کارآفرینی و نوابغ سعیدی آیین تجلیلی از نوابغ علمی، مدالآورندگان المپیاد جهانی و رتبههای برتر کنکور سراسری در تالار امیران هتل اسپیناس پالاس برگزار شد. در این آیین سیماییصراف وزیر علوم، افشین معاون علمی و فناوری رییسجمهور و مهاجرانی سخنگوی دولت، فرهادی و فرجی دانا وزرای سابق علوم، تحقیقات و فناوری، عادل فردوسیپور استاد دانشگاه صنعتی شریف، جمعی از استادان و فرهیختگان برجسته علمی کشور نیز حضور داشتند. در این مراسم آروین رسولزاده، آریا فاتح کرداری، حنانه خرمدشتی، علی نادری لردجانی و محمدمهدی کشاورزی به عنوان مدالآوران طلای المپیاد نجوم مورد تجلیل قرار گرفتند. در رشته فیزیک نیز محمدامین حقجو دارنده مدال طلا، سیدمحمد حسینی، سارا موسیایی، بهراد محمدیان و ابوالفضل شیری نیز دارنده مدال نقره المپیاد تجلیل شدند.
در المپیاد زیست نیز آرش محمدی و پوریا نوری دارنده مدال طلا و سپهر چاچی و محمدرضا یزدخواستی دارنده مدال نقره معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتند. در رشته ریاضی نیز رادین زاهدی گلپایگانی دارنده مدال طلا، سپهر علیپور، ایلیا یزدانی، امیرحسین محمدزاده نیز هر سه دارنده مدال نقره و پارسا صابری و پرنیا دباغ دارنده دیپلم افتخار این رشته نیز مورد تقدیر قرار گرفتند.
در المپیاد شیمی نیز رامتین مرادی دارنده مدال طلا، امیرکیا سلیمی، محمدیاسین صالحی و البرز رضایی هر سه دارنده مدال نقره لوح تقدیر خود را دریافت کردند. در المپیاد کامپیوتر نیز از امیرعلی عسگری دارنده مدال طلا، امیررضا درستی و امیرحسین فرخندهفر دارنده مدال نقره و پارسا فرجپور دارنده مدال برنز مورد تقدیر قرار گرفتند.
در این مراسم برترینهای المپیاد جهانی سال گذشته نیز معرفی و تجلیل شدند.
بنیاد سعیدی سالها پیش محور فعالیت خود را حفظ و ارتقای ارزش واقعی ذخایر خیرین و واقفان قرار داده و بر مدار فلسفه مدیریتی «بهکارگیری اندیشههای نو براساس سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت خیرین و واقفان» حرکت میکند. این بنیاد با شناسایی نوابغ و نخبگان بهمنظور ارتقای تولید علم، به جذب و پرورش استعدادها میپردازد و ضمن پشتیبانی از شخصیتهای جامعالشرایط علمی، از نخبگان برای انجام فعالیتهای پژوهشی و کارآفرینی حمایت کرده و تسهیلات و امکانات لازم را برای حضور نخبگان در همایشهای علمی فراهم میآورد. بنیاد حمایتها و منابع مالی خیرین و واقفان و حامیان علم وفناوری را برای انجام مطلوب فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، کارآفرینی، نوآوری و مهارتآموزی و تقویت و گسترش زیرساختهای عمرانی و تجهیزاتی در حوزههای مختلف علمی تامین میکند. ماموریت بنیاد، همگرایی و هماهنگی خیرین و واقفان با نیازهای علمی، پژوهشی، کارآفرینی، نوآوری و فناوری برای پاسخگویی به نیازهای علمی، پژوهشی، کارآفرینی و نوآوری جامعه است. علی سعیدی، بنیانگذار این بنیان هدف از برگزاری این نوع آیینها و حمایتهای تمام و کمال خود را برقراری عدالت آموزشی در ایران میداند چراکه به عقیده او در دانشگاههای بزرگ آمریکا شاهد حضور دانشجویان زیادی از کشورهای چین و آسیا هستیم. دانشجویانی از کشورهای ما هم در آنجا حضور دارند اما ما خودمان قدر آنها را نمیدانیم. به همین دلیل دولت باید از آنها حمایت و مسیر را باز کند تا مردم و خیرین نیز به وظیفه خود در قبال آنها عمل کنند. در چنین شرایطی میتوان از مهاجرت نخبگان به کشورهای دیگر جلوگیری کرد.
دولت دست مردم را در حمایت از نخبگان باز بگذارد
دکتر سعیدی رییس بنیاد کارآفرینان و نوابغ در این نشست با اشاره به اینکه تقاضا، محور علم و توسعه است، گفت: اگر تقاضا برای کالا و خدمات وجود دارد قطعا باید خدمتی باشد که در شأن عرضه باشد. در دنیا به ازای هر تقاضا پنج عرضه وجود دارد اما تعداد عرضه نخبگان و عالمان کمتر از تقاضاست و هر روز تعداشان کمتر از روز قبل میشود.
وی با بیان اینکه دانشگاههای ما فرقی بین نخبگان و سایر دانشجویان واقع نمیشوند، گفت: این قهرمانان تنها ثروت کشورند و همه در قبال آنها مسوول هستیم. این جوانان غیور فرزند ایرانند و همه دوستشان داریم بنابراین باید زمینه ارتقای آنها را فراهم کرد. حاکمیت باید از آنها حمایت و مسیر را باز کند تا مردم و خیرین نیز به وظیفه خود در قبال آنها عمل کنند.
سعیدی با اشاره به اینکه کشورهای قدرتمند برای جذب ثروتمندان محدودیتهایی ایجاد میکنند اما برای پذیرش نخبگان محدودیت ندارند، گفت: در دانشگاههای بزرگ آمریکا شاهد حضور دانشجویان زیادی از کشورهای چین و آسیا هستیم. دانشجویانی از کشورهای ما هم در آنجا حضور دارند اما ما خودمان قدر آنها را نمیدانیم.
درخواست وزیر علوم از خیرین آموزش عالی
حسین سیماییصراف، وزیر علوم نیز در این مراسم با تاکید بر اهمیت همکاری همگان برای دستیابی به آیندهای بهتر برای شهروندان ایران تجدد ایرانی را همزاد با آموزش نوین در ایران خواند و گفت: تاسیس دارالفنون و تلاشهای میرزا حسن رشدیه در تاسیس مدارس جدید با وجود مخالفتهای زیاد در ایجاد یک نظام آموزشی جدید موثر بود و نسل تحصیلکردهای که از این آموزشها برخاست، به مفاهیمی چون مشروطه، قانون، حاکمیت قانون، حقوق بشر و پارلمان دست یافت. این نسل عمدتا محصول نهادهایی مانند دارالفنون است که به دست خیرین تاسیس شدند.
وی بر نقش نهادهای آموزشی بخش خصوصی در پرداختن به مسائل ملی و اجتماعی تاکید کرد و گفت:این نهادها به مسائل اجتماعی و مشکلات روز کشور متعهد بوده و درصدد حل آنها هستند. وقف واقعیتی است که پیامبر اکرم(ص) با وضع قواعدی برای حمایت از این سنت، امکان حراست و صیانت از اموال را برای انسانها فراهم کرده است.
سیماییصراف ادامه داد: آموزههای دینی بر این نکته تاکید دارند که موقوفات باید در مسیر وقف باقی بماند بنابراین وقف نباید تحت تاثیر تغییرات زمانه و حکومتها قرار گیرد و این امر انگیزهای قوی برای واقفان به وجود میآورد.
وزیر علوم با بیان اینکه نهادهای فقهی و حقوقی حافظ نیات واقفان هستند، خاطرنشان کرد: مال تا ابد در مدیریت واقف باقی میماند و این خیری است که همیشگی خواهد بود.
وی از خیرین آموزش عالی خواست به مشکلات و کاستیهای موجود در این حوزه بیشتر توجه کنند و گفت: ما توانایی کامل برای پوشش همه نیازها نداریم و بسیاری از دانشآموزان مستعد و نخبگانی هستند که به دلیل محرومیتهای مختلف امکان تحصیل ندارند.
سیماییصراف در پایان با اشاره به میلاد پیامبر اسلام، بر اهمیت اخلاق در جامعه تاکید کرد و گفت: ارزش ذاتی اخلاق نشان میدهد که وقف ناشی از یک خصلت آزادگی انسان است. ایران عزیز نیازمند همکاری، همفکری و همدلی همه است.
حمایت از نخبگان در مسیر تبدیل شکستها به موفقیت
حسین افشین، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در ادامه این مراسم قدرت و دویدن را لازمه بقای زیستبوم نوآوری و فناوری خواند و از مدالآوران المپیادها و رتبههای برتر کنکور خواست با قدرت و پیوسته حرکت پرشتاب خود را ادامه دهند. همچنین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در این مسیر همراه آنان خواهد بود و راه را برای نخبگان هموار خواهد ساخت.
وی با مروری بر زندگی کارآفرینان بزرگ دنیا افزود: اگر شکستی نباشد پیروزی پدید نخواهد آمد و نخبگان نیز باید بدانند که همیشه قرار نیست در قاب طلایی قرار بگیرند. معاونت علمی حامی تمام قد نخبگان است. ما روی شکستهای جامعه نخبگانی سرمایهگذاری و شکستها را به پیروزی تبدیل خواهیم کرد. افشین ضرورت این امر را حفظ روحیه نخبگان دانست و گفت: گاه دیده شده است، نفرهای دوم و سوم به علت چشیدن طعم شکست با قدرت بیشتر گام برمیدارند و موفقیتهای بیشتری را رقم خواهند زد. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور در پایان سخنان خود، نخبگان و رتبههای برتر کشور را مخاطب قرار داد و گفت: امروز نقطه آغاز مسیری پرفرازونشیب برای شما عزیزان است. از شما میخواهم این مسیر را با حفظ روحیه ادامه دهید، ما نیز همراه شما خواهیم بود.
علم بدون اخلاق، تمدنساز و قدرتآفرین نیست
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز در این نشست علم را در کنار اخلاق تمدنساز دانست و گفت: علم بدون اخلاق تمدن ساز نیست. علمالسلطان از منظر حضرت علی (ع) علمی است که با اخلاق ترکیب شده باشد.
وی افزود: علم بدون اخلاق برای بشر مطلوب نیست. بلاهایی که سر بشر آمده ماحصل علم بدون اخلاق است و علم بدون اخلاق قدرتآفرین نیست. موفقیت به معنای اثرگذاری در اجتماع است و شما در آغاز موفقیت هستید. مهاجرانی در ادامه سخنان خود خوشبختی را امری جمعی دانست و گفت: موفقیت و خوشبختی امری فردی نیست بلکه در بستر اجتماع حاصل میشود و این ما انسانها هستیم که به محبت نیاز داریم. موفقیت زنان در کشور ما سختتر است از مردان است. موفقیت خانم دکتر ایردجیزاد از فرهیختگان زن و از اساتید دانشگاه شریف همواره مایه مباهات ما زنان است. او در ادامه به دانشجویان نخبه کشور گفت: قول دهید آنچه از دنیا گرفتید را به دنیا برگردانید. این کشور وامدار کسانی است که برایش از جان گذشتن در آغاز هفته دفاع مقدس باید یادی کنیم از شهدایی که از پا افتادن تا ما بمانیم. این کشور وامدار تک تک این افراد است که برای ما ارزش عزت ملی را فراهم کردند و ما باید آن را پاس بداریم.
اقدامات مجلس در راستای حمایت از نخبگان
علیرضا منادی، رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با اشاره به اقدامات خوبی که در کشور درباره نخبگان صورت گرفته است، گفت: در کمیسیون آموزش مجلس همتی شد و قانونی با عنوان قانون جهش تولید و دانشبنیان به تصویب رسید که خروجی این قانون حضور بیش از 2هزار شرکت دانشبنیان است. وی افزود: قانونهای حمایتی دیگر برای حمایت از نخبگان و دانشآموختگان وجود دارد و در برنامه هفتم توسعه پیشبینیهای خوبی در این زمینه شده است. این نماینده مجلس تلاش کمیسیون آموزش مجلس را توجه به نخبگان دانست و خطاب به حاضران تصریح کرد: هر جا احساس کردید به کمک نیاز دارید مجلس و کمیسیون آموزش در خدمت شماست. گفتنی است این مراسم که به همت بنیاد نخبگان سعیدی برگزار شد با تقدیر و اهدای هدیه به مدالآورندگان المیپادهای جهانی نجوم، فیزیک، زیست، ریاضی، شیمی، کامپیوتر و رتبههای برتر کنکور همراه بود.
نخبگان باید برای حرکت در مسیر پر از سنگلاخ آماده شوند
گفتنی است، در این مراسم عادل فردوسیپور طی سخنانی بر ضرورت اتخاذ تمهیدات لازم برای ممانعت از خروج نخبگان در کشور تاکید کرد و گفت: متاسفانه نرخ مهاجرت در کشور افزایش یافته است بنابراین نخبگان ما باید خودشان را برای حرکت در مسیر پر از سنگلاخ آماده کنند.
وی در ادامه تصریح کرد: من درخواست همه دانشجویان از مسئولان را مطرح میکنم و آن این است که فضای دانشگاهها را پرنشاط کنند و نخبگان ما را هم از جنبههای مادی و هم اقتصادی مورد حمایت قرار بدهند تا دانشجویان ما بمانند و وطن را بسازند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد