13 - 05 - 2018
تجربه خودتحریمی تکرار نشود
گروه بازرگانی- در حالی که آمریکا به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و هر روز به دنبال وضع تحریمهای جدیدی علیه ایران است تا اوضاع تجارت خارجی ما را با مشکل مواجه کند، کشورهای همسایه و همچنین کشورهای اروپایی چندان موافق تصمیمات دونالد ترامپ نیستند. از این رو بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا مبنی بر بازگشت تحریمهای یکجانبه این کشور علیه ایران، اصلا به مذاق شرکتهای بزرگ اروپایی که در دو سال اخیر قراردادهایی به ارزش چندین میلیارد دلار با ایران منعقد کردهاند، خوش نیامده است.
از این رو پس از اعلام تصمیم رییسجمهور آمریکا در مورد برجام، همچنان واکنش کشورهای اروپایی به ادامه همکاریهای تجاری با ایران مثبت است اگرچه به گفته مقام معظم رهبری، ایران در صورتی با پنج کشور دیگر در قرارداد برجام ادامه فعالیت میدهد که اروپاییها تضمین کامل بدهند.
از سوی دیگر کارشناسان اقتصادی بر این عقیده هستند که علاوه بر تضمین اروپاییها برای حفظ منافع ایران در صورت ماندن در برجام، باید پیششرطهای حفظ تجارت خارجی نیز با توجه به شرایط پیشآمده حفظ شود که برای این منظور نه تنها دولت باید از مشورتهای بخش خصوصی بهره گیرد بلکه باید در شرایط جدید برجام از خودتحریمی
جلوگیری شود.
در همین خصوص رییس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: در شرایط جدید برجام باید از خودتحریمی جلوگیری شود و نظرات بخش خصوصی که قابلیت اجرا دارد در تصمیمات لحاظ شود.
محمد لاهوتی درخصوص تاثیر خروج آمریکا از برجام بر روابط اقتصادی و اقداماتی که باید دولت در راستای جلوگیری از آسیب به روابط تجاری کشورمان انجام دهد، گفت: درباره شرایط پیشآمده برای برجام، با وجود پیشبینیها باورپذیر نبود که کشوری با وجود تعهد و توافقی که در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسیده با تصمیم فردی رییسجمهور یک کشور از توافق خارج شود.
وی افزود: اما باید این را در نظر گرفت که کشورهای طرف قرارداد ایران در برجام کشورهای بزرگی هستند که از نظر اقتصادی در دنیا تاثیرگذارند و حتی میتوان گفت که این کشورها اقتصاد دنیا را اداره میکنند.
اصرار کشورهای بزرگ به حفظ برجام
رییس کنفدراسیون صادرات ایران تصریح کرد: گرچه خروج آمریکا میتواند مزاحمتها و مشکلاتی را در بحثهای سرمایهگذاری خارجی، مراودات بانکی و حتی خرید هواپیما و خریدهایی که تولیدات آمریکایی در آن استفاده شده ایجاد کند، اما فارغ از این مساله میتوان در نظر گرفت که کشورهای بزرگی مثل فرانسه، آلمان، چین، انگلیس و حتی روسیه نقش کمی در تجارت جهانی و روابط سیاسی ندارند و اینها به صورت متفق بر پایبندی برجام اصرار دارند.
لاهوتی اظهار داشت: کشورهای مذکور اعلام کردهاند که شرایط را به نوعی ادامه خواهند داد تا لطمهای بر توافق برجام وارد نشود و به دنبال راهحلهایی هستند تا بتوانند مشکلات را برطرف کنند و مزاحمتهایی که آمریکاییها احیانا ایجاد میکنند را برطرف سازند.
وی افزود: حتی اعلام کردهاند که در صورت مزاحمت آمریکا به سازمان تجارت جهانی شکایت میکنند.
رییس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: در داخل هم مقام معظم رهبری تاکید فرمودهاند و رییسجمهور هم گفته است که با ۵ کشور دیگر در قرارداد برجام ادامه فعالیت خواهیم داد و در برجام میمانیم مشروط بر اینکه اروپاییها تضمین کامل را بدهند.
لاهوتی افزود: بنابراین با تحرکات اخیر اروپا به نظر میرسد آنها موافق این قضیه هستند که به نوعی اعتماد ایران را حفظ کنند تا بتوانند برجام را حفظ کنند.
تصمیمگیریها باید براساس واقعیتها باشد
رییس کنفدراسیون صادرات ایران اظهار داشت: اما باید به این نکته توجه داشت که آیا با ضمانتها و تعهدات که قرار است ظرف سه هفته آینده بین ایران و کشورهای اروپایی برای ادامه برجام مطرح شود امکان ادامه وجود خواهد داشت و آنها اعتماد لازم برای ادامه برجام را به ایران میدهند.
وی گفت: در داخل کشور هم در شرایط جدید باید به دو نکته توجه کرد که یکی این است که دولت و حاکمیت باید شرایط شکست برجام را پیشبینی کند تا در صورت وقوع بتوانند با پیشبینیهای لازم شرایط را مدیریت کنند. لاهوتی بیان داشت: همچنین تصمیمگیریها باید براساس واقعیتها باشد و تصمیمگیریها نباید تبدیل به خودتحریمی شود.
وی افزود: ما تجربه تلخ خودتحریمیها را در دولت گذشته داشتیم به طوری که وقتی به ایران شرایط سخت تحریمها تحمیل شد یکسری تصمیمات در داخل از جمله ممنوعیتهای صادراتی و عوارض صادراتی منجر به خودتحریمی شد.
رییس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: پس از مشکلاتی که به دنبال وضع تحریمها در گذشته به وجود آمد برای نقلوانتقال پول مشکلاتی ایجاد شد که دولت آن را با موضوع پیمانسپاری شدیدتر کرد و بعد نتوانست ادامه دهد. بنابراین مشکلاتی را در حوزه ارز و پولی کشور به وجود آورد.
لاهوتی اظهار داشت: بنابراین به نظر میرسد شرایط کنونی باید به شکلی مدیریت شود تا شرایط سخت گذشته تکرار نشود. همچنین تصمیمگیریها نباید به صورت انفرادی و پشت دربهای بسته باشد بلکه قبل از هرگونه تصمیمی نظرات بخش خصوصی هم اخذ و بررسی شود.
وی ادامه داد: علاوه بر این، در صورتی که پیشنهادات این بخش قابلیت اجرا داشته باشد دولت آن را در تصمیمگیریها لحاظ کند. وی افزود: بنابراین تصمیمات باید براساس نظرات کارشناسی و دور از هرگونه هیجانی باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد