29 - 05 - 2018
تجربیات قبلی خود را در مورد اروپا تکرار نمیکنیم
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در گفتوگو با شبکه الجزیره به بیان نظرات خود درباره ادعاهای آمریکا علیه ایران، سیاستهای کشورمان در منطقه و جهان پرداخت و به سوالات خبرنگار این شبکه قطری نیز پاسخ داد. به گزارش ایلنا، دریابان علی شمخانی درباره استراتژی جدید آمریکا در قبال ایران گفت: نامگذاری این طرح به عنوان استراتژی جدید درست نیست چراکه این نه استراتژی است و نه جدید است. این روزها گندهگویی و یاوهگویی مقامات آمریکایی کمی زیاد شده و فکر میکنند با این اظهارات و اقدامات میتوانند موانع زیادهخواهیشان را کنار بزنند و حرف ناحق خودشان را اعمال کنند. جمهوری اسلامی ایران در طول سالهای بعد از پیروزی انقلاب به کرات ثابت کرده که هرگز تسلیم این نوع یاوهگوییها و زیادهطلبیها نمیشود.
شمخانی درباره بعضی از شروطی که در استراتژی جدید آمریکا بوده مثل خروج ایران از سوریه اظهارداشت: حضور ایران در سوریه به دعوت دولت قانونی سوریه و صرفا برای مبارزه با تروریسم بوده است. شکست داعش هیچ ارتباطی با ائتلاف به اصطلاح ضدتروریسم با محوریت آمریکا ندارد بلکه همکاری ایران، روسیه و سوریه موجب شکست و نابودی مجموعه گروههای تروریستی از جمله داعش در سوریه شد. تا زمانی که تهدید تروریسم در سوریه وجود داشته باشد و دولت قانونی این کشور بر حضور مستشاری ایران در سوریه تاکید کند ما در سوریه حضور خواهیم داشت. این راهبرد غیرقابل تغییر جمهوری اسلامی است و صرفا مربوط به سوریه هم نیست. فقط در موضوع سوریه نیست. وی در پاسخ به این سوال که آمریکا از ایران میخواهد درباره برنامه موشکیاش و همینطور سیاستهای منطقهای خود مذاکره کند آیا ایران آماده مذاکره درباره این موارد با آمریکا و یا حتی بعضی از کشورهای اروپایی هست با نه بیان کرد: دلیلی عقلانی برای مذاکره با کشوری که به تعهدات خود پایبند نیست وجود ندارد. آمریکا با خروج از برجام عملا این توافقنامه بینالمللی را پاره کرد. البته این کشور از ابتدای شکلگیری برجام هم با نقضهای مکرر در مسیر بیتعهدی گام برداشت و در انتها نیز به صورت یکجانبه از آن خارج شد. آیا به این کشور میتوان اعتماد کرد؟ آمریکا به هیچوجه برای مذاکره قابل اعتماد نیست. توان موشکی ایران کاملا بومی و دفاعی است. ما برای توسعه توان دفاعی متعارف از هیچکس اجازه نمیگیریم و حاضر به مذاکره در این حوزه نیستیم. وی در ادامه گفت: در طول ۴۰ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی ما آغازگر هیچ تهاجمی نبودیم و به دنبال توسعه سرزمینی هم نیستیم. اما در مقابل رژیمصهیونیستی از سوی آمریکا به جنگندههای دورپرواز اف ۳۵ و انواع موشکها و سلاحهای پیشرفته مجهز میشود. علاوه بر این کشورهای منطقه به ویژه سعودی و امارات عربی متحده نیز با خریدهای تسلیحات به بزرگترین زرادخانه سلاحهای غربی تبدیل شدهاند. بر این اساس درخواست ایجاد محدودیت در توانمندیهای دفاعی ایران چه پیامی غیر از تلاش برای از میان بردن قدرت بازدارندگی ایران میتواند داشته باشد؟
شمخانی در پاسخ به این سوال که اکنون بین ایران و اروپا درباره توافق هستهای مذاکراتی در جریان است. ایران میگوید که ضمانت اجرایی میخواهد، ماهیت این ضمانتهایی که ایران میخواهد چیست و آیا به نظر شما اروپا در حال حاضر قادر است در مقابل آمریکا و تحریمهایش بایستد و از برجام دفاع کند گفت: ما قبلا تجربه کار با اروپاییها را داشتیم مذاکرات اولیه ایران در دهه ۸۰ شمسی با تروئیکای اروپایی انجام شد. ما معتقدیم اروپاییها باید در محکومسازی و متوقف کردن اقدامات اولیه آمریکا در نقض برجام جدیتر و قاطعتر عمل میکردند. اروپاییها قبل از خروج آمریکا از برجام سکوت کردند و این یک نوع پیام همراهی با آمریکا را تداعی میکرد. البته در آستانه خروج آمریکا از برجام اروپاییها خیلی تلاش کردند که آمریکا، یعنی ترامپ از برجام خارج نشود اما موفق نشدند بنابراین این عقبه را ما میبینیم. علاقهمند نیستیم تجربیات قبلی را تکرار کنیم. به نظر من آمریکا یعنی ترامپ در عدم اجرای تعهداتش در برجام نقضهای مکرر را تکرار کرده و با خروجش از برجام آن را دچار فروپاشی کرده است. اگر اروپا قصد دارد به برجام حیات تازه ببخشد باید تعهدات کاملی که در برجام به ایران داده شده تضمین کند. اما اگر نتواند یا نخواهد در این مسیر گام بردارد طبیعتا ما نیز سیاستهای مستقل خودمان را دنبال خواهیم کرد.
وی درباره رابطه ایران با عربستان و اینکه امکان ترمیم و بهبود وجود دارد یا نه پاسخ داد: این مساله متاثر از خواست آمریکا و رژیمصهیونیستی است. اگر ایران و عربستان با هم تصمیم میگرفتند این روند به سرعت ترمیم میشد ولی به دلیل دخالتهای دیگران شکل نگرفت. ایران همیشه دنبال عادی شدن روابط با عربستان بوده البته نه از موضع ضعف بلکه از موضع عزت و جلوگیری از اتلاف منابع مالی ملتهای منطقه. عربستان حجم انبوه سلاح غربی را بر اساس کدام تهدید میخرد؟ چرا این کشور منابع گسترده مالی و تجهیزات نظامی را در اختیار تروریستهای تکفیری قرار داد؟ چرا در قبال جنایتهای رژیم صهیونیستی سکوت میکند؟ اینها سوالات مهمی هستند که حکومت سعودی باید در برابر افکارعمومی جهان اسلام به آنها پاسخ دهد. چرا قطر را محاصره میکند؟ اساسا تعارض قطر و سعودی به چه دلیل است؟ قطعا تعارض قطر و سعودی مثل تعارض یمن و سعودی است. عربستان میگوید من باید بگویم چه کسی رییسجمهور یمن شود، میگوید من باید بگویم که در قطر چه کسی حاکم باشد. اینها منشأ تعارض عربستان در یمن و قطر است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد