22 - 12 - 2021
تحریم؛ سرعتگیر رشد بورس
«جهان صنعت»- یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه از نگاه تئوری بازارهای مالی سرایتپذیر هستند و به سرعت از یکدیگر تاثیر میپذیرند،گفت: بنابراین تغییر قیمت در یک بازار مالی به بازارهای دیگر هم منتقل میگردد و با رشد یک بازار، سایر بازارها هم رشد میکنند؛ البته مشروط بر آن که بازارهای مالی هماهنگ با هم حرکت کنند و عاملی بازدارنده، مانع رشد یک بازار خاص نشود. مرتضی عزتی ادامه داد: نکته اینجاست که در چند ماه گذشته، تمامی بازارهای مالی در کشور ما رشد کرده اما بازار سرمایه به واسطه یک عامل بازدارنده مهم به نام «تحریم» رشد نداشته است. چنانچه تحریمی وجود نداشت، بازار سرمایه ما باید متناسب با بازار ارز رشد میکرد. وی افزود: به عبارتی اگر در حال حاضر تحریمی وجود نداشت، یا باید نرخ ارز سقوط میکرد و بازارهایی هم که به دلیل افزایش نرخ ارز، رشد کردهاند تعدیل میشدند، یا بازار سرمایه باید رشد میکرد و به حدود دو میلیون واحد میرسید. حتی با فرض پذیرش دلار ۲۳ هزار تومانی، شاخص بورس باید در محدوده ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی قرار داشت. اما با توجه به شرایط تحریم، وضعیت بازار سرمایه ما عادی نیست و از رشد بازار ارز به نوعی جامانده است.
وی افزود: نکته اینجاست که از منظر اقتصادی، اگر در شرایطی اضطراری، یک بازار دچار اخلال شد و متناسب با سایر بازارهای کشور حرکت نکرد، دولت باید اقداماتی به منظور به تعادل رسیدن آن بازار را انجام دهد. اقدامات متعادلکننده دولت در بازارها در شرایط اضطرار، لزوما به معنای ورود و مداخله دولت در روند آن بازار یا تزریق نقدینگی در آن بازار نیست. بلکه دولت باید تلاش کند که معاملات بازار سرمایه برای خریداران سودآور باشد تا اخلال ناشی از تحریم کم اثر شود و بازار سرمایه دچار مشکل نشود. عزتی در ادامه با اشاره به اختلاف نرخ ارز در سامانه نیما با نرخ ارز در بازار آزاد اظهار کرد: اگر انتظار داریم دولت با اقدامات مداخلهگرانه، تعادل را در بازار سرمایه ایجاد کند تا از شرایط اضطراری عبور کنیم، باید مداخله دولت در بازار ارز و این اختلاف نرخ بین سامانه نیما و بازار آزاد را هم بپذیریم تا تمامی بخشهای اقتصادی منتفع شوند. در شرایط کنونی، تکنرخی کردن ارز بسیار دشوار است؛ اما معتقدم در صورت رسیدن به ثبات اقتصادی و سیاسی و رفع تحریمها نرخ ارز حتما باید تکنرخی شود.
راهکار کمک به بهبود بازار سرمایه
این تحلیلگر مسائل اقتصادی در معرفی راهکارهای کمک به بهبود وضعیت بازار سرمایه به بورسنیوز گفت: دولت برای حمایت از بازار سرمایه و کمک به بهبود وضعیت این بازار نیاز به تزریق نقدینگی در بازار سرمایه ندارد بلکه کافی است با واگذاری سهام خود با قیمت پایینتر، شرایطی فراهم کند که فعالان بازار سرمایه از خرید این سهام بهره ببرند و بخشی از ضرر و زیانی که در این مدت به سرمایهگذاران تحمیل شده جبران شود. وی افزود: در ۲_۳ سال گذشته سهامی که توسط دولت در بازار سرمایه عرضه شد، با قیمتی بالاتر از قیمت واقعی و اصطلاحا قیمتهای بادکرده به مردم صورت گرفت و خریداران، زیان کردند. حال آنکه معتقدم دولت نباید نگاه کاسبکارانه داشته باشد و این معامله در شرایطی صورت بگیرد که خریداران سهام از دولت، سود کرده و از معامله با دولت پشیمان نشوند! در این صورت میتوان اعتماد از دست رفته را دوباره جلب کرد و بازار سرمایه رونق بگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد