9 - 10 - 2017
تداوم عملیات روانی
گروه سیاسی- در روزها و هفتههای اخیر رییسجمهور آمریکا از خروج از برجام سخن گفته است. هرچند این ادعا در نهادهای حاکمیتی آمریکا مانند کنگره و وزارت خارجه مخالفان سرسختی دارد اما شواهدی وجود دارد که خروج از برجام به عنوان گزینه جدی در بررسی تیم مشاوران ترامپ گنجانده شده است.
گرچه انتظار میرود دونالد ترامپ هفته آینده پایبندی ایران به برجام را مورد تایید قرار ندهد و تصمیمگیری در خصوص اعمال مجدد تحریمهای فلجکننده را به کنگره ارجاع دهد، ولی هیچیک از اینها صرفا به معنای خروج یکجانبه آمریکا از برجام نیست. رییسجمهور آمریکا در اظهارات اخیر خود ایران را به نقض روح برجام متهم کرده است تا با این شیوه بتواند راهبرد جدید ایالات متحده علیه کشورمان را پیش ببرد. در آستانه این راهبرد جدید خبرگزاریهای انگلیسی و آمریکایی اقدام به جوسازی علیه ایران کردهاند. بر همین اساس خبرگزاری رویترز مدعی شده است که تهران احتمالا برای کاهش تنشها با کشورهای غربی با مذاکره در خصوص برخی ابعاد برنامههای موشکی بالستیک خود موافقت کرده است. اما سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با انتشار بیانیهای اعلام کرده که ایران بارها در مواضع خود بر غیرقابل مذاکره بودن برنامههای دفاعی خود تاکید کرده است. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه گفته است خبر رویترز مبنی بر مذاکره درباره برنامه موشکی از اساس کذب است و چنین موضوعی در دستور کار مقامات جمهوری اسلامی ایران نیست.اولین راهکار آمریکا جهت خروج از برجام، فشار و ایجاد محدودیتهای جدید غیر برجامی جهت تحریک ایران به نقض برجام بوده است. در این خصوص ایالات متحده با تصویب تحریمهای مختلف و غیر هستهای سعی در تحریک ایران به نقض برجام داشت. این روش با هوشمندی ایران خنثی شد و مقامات کشورمان بارها تاکید کردهاند که نقضکننده برجام نخواهند بود.اکنون طبق برخی گزارشها به نظر میرسد ترامپ قصد دارد پایبندی ایران به برجام را تایید کند ولی در عین حال اعلام کند که توافقنامه هستهای ایران به نفع امنیت ملی آمریکا نیست. ترامپ بارها از توافقنامه هستهای به عنوان یک توافقنامه ضعیف و غیرمنصفانه برای آمریکا، انتقاد کرده است و اکنون نیز پیشبینی میشود طی یک سخنرانی که فعلا تاریخ آن برای دوازدهم اکتبر تنظیم شده است، اقدام به تشریح یک راهبرد کلان برای مقابله با ایران کند. به هرحال ترامپ این روزها قصد دارد افکار عمومی را آماده کند که یا برجام را تایید نکند یا آن را در کنار فاکتوری دیگر بپذیرد که تایید برجام در کنار به خطر افتادن امنیت ملی آمریکا است. به هرحال مواضع دولت ترامپ در بسیاری از موارد چندپهلو است، ولی در خصوص لزوم اتخاذ رویکردی شدیدتر علیه ایران، موضع واحدی اتخاذ کرده و سخنانش در این زمینه با عمل نیز همراه بوده است.
به هرحال با وجود اینکه ترامپ اعلام کرده پایبندی ایران به برجام را رد خواهد کرد، وزرای خارجه، دفاع، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا و نیز مشاور امنیت ملی ترامپ تاکید دارند که ماندن در برجام در راستای منافع ملی آمریکاست. دیروز دیوید سولیوان سفیر اتحادیه اروپا در آمریکا نیز در گفتوگو با آتلانتیک از توافق هستهای دفاع کرد. بر اساس گزارش آتلانتیک، اتحادیه اروپا، آلمان، بریتانیا، چین و روسیه که از طرفهای توافق هستهای هستند، با این توافق موافقند. اتحادیه اروپا به طور خاص به طور گستردهای با دولت ترامپ و کنگره آمریکا برای حفظ توافق هستهای رایزنی کرده است. دیوید سولیوان سفیر اتحادیه اروپا در واشنگتن و همتایان آلمانی، فرانسوی و بریتانیایی وی هفته گذشته با نمایندگان کنگره دیداری داشتند و در این دیدار اهمیت توافق هستهای و چرایی کارساز بودن این توافق از نظر اروپا را برای آنها شرح دادند. از نظر آنها حفظ برجام برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای واجب است. سولیوان درباره زمان اعمال نظر رییسجمهور آمریکا درخصوص پایبندی ایران به برجام در هفته آینده و اینکه چرا باید این توافق حفظ شود، گفت: واژه «عدم تایید پایبندی ایران» شاید واژه درستی نباشد. تا جایی که میدانیم او میخواهد از تایید پایبندی ایران به برجام «اجتناب» کند. این دو چیزهای مشابهی نیست. فکر میکنم مساله تایید پایبندی و نقش کنگره در این خصوص همگی بخشی از قواعد داخلی آمریکاست. در نتیجه در وهله نخست این یک مساله داخلی است. وی افزود: تصمیم رییسجمهور در این خصوص تاثیر فوری بر توافق هستهای نخواهد داشت. اگر ترامپ تصمیم بگیرد و به کنگره ابلاغ کند، ما مدت زمانی تردید خواهیم داشت که آمریکا در نهایت چه تصمیمی خواهد گرفت. اینکه آنها تصمیمی برای تخریب توافق خواهند گرفت یا خیر؟ اما صادقانه باید بگویم نمیدانیم. این به گفتههای رییسجمهور و استراتژیهای او زمانی که نظرش را اعلام میکند، بستگی دارد.
سفیر اتحادیه اروپا در آمریکا در خصوص اینکه اگر آمریکا از توافق خارج شود آیا اروپا هم پیروی خواهد کرد یا خیر، گفت: واقعا فکر میکنم یک شکاف بزرگ میان اینکه بگویم رییسجمهور شاید پایبندی ایران را تایید نکند و بگوییم آمریکا از توافق خارج میشود، وجود دارد. میخواهم تاکید کنم که ما فکر نمیکنیم به آنجا رسیده باشیم. حتی اگر رییسجمهور آمریکا از تایید پایبندی ایران سرباز بزند، این بر فرآیندهای داخلی آمریکا در قبال توافق تاثیر خواهد داشت و تاثیر فوری بر خود توافق نخواهد داشت. در نتیجه ما امیدواریم آمریکا از توافق خارج نشود.سولیوان تاکید کرد: قطعا اتحادیه اروپا و ۲۸ کشور عضو این اتحادیه به تعهداتشان در توافق قویا پایبند خواهند بود و بر این باوریم تا زمانی که ایران به تعهداتش تحت توافق احترام میگذارد، این توافق باید به قوت خود باقی بماند و ما در این مسیر گام برمیداریم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد