30 - 11 - 2022
تراز تجارت نفت ایران مثبت شد
ایران در سال ۸۵ روزانه حدود ۲۸ میلیون لیتر واردات بنزین داشت اما بر اساس ادعای مقامات نفتی، این میزان اکنون به صفر رسیده است. این ادعا در حالی مطرح میشود که پیشتر نیز مسوولان وزارت نفت جشن خودکفایی در تولید بنزین را در دستور کار داشتند. اما آمارهای گمرک باعث شد تا صحت ادعای آنان زیر سوال برود. حال بار دیگر معاون وزیر نفت بر خودکفایی بنزینی تاکید میکند و میگوید که واردات بنزین، گازوییل و گاز مایع به صفر رسیده است.
معاون وزیر نفت با تشریح آخرین وضعیت واردات و صادرات سوخت از صدور روزانه ۲۰ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی توسط ایران خبر داد و اعلام کرد: امسال ظرفیت ذخایر استراتژیک سوخت بهویژه بنزین و گازوییل بیش از ۳/۱ میلیارد لیتر افزایش مییابد.
علیرضا ضیغمی در تشریح عملکرد شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از ابتدای آغاز برنامه پنجم توسعه تاکنون گفت: در یکسال اخیر ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی کشور بیش از ۳۳۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته به طوری که هماکنون ظرفیت پالایش نفت به یک میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
معاون وزیر نفت با اشاره به افزایش سهم میعانات گازی در سبد خوراکی ورودی پالایشگاههای نفت تصریح کرد: سهم این محصول از صفر در دهه ۷۰ هماکنون به ۳۷ هزار بشکه رسیده است ضمن آنکه امسال با بهره بر دایر از پالایشگاه ستاره خلیجفارس ظرفیت پالایش میعانات گازی حدود ۳۶۰ هزار بشکه در روز افزایش مییابد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی همچنین در خصوص تولید انواع فرآوردههای نفتی اظهار داشت: پس از ظرفیت پالایش، ظرفیت تولید فرآوردههای نفتی دومین شاخص میزان توسعه صنعت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی کشور است.
جزییات ظهور پالایشگاههای بنزینساز در ایران
این عضو هیات مدیره شرکت ملی نفت با یادآوری اینکه هماکنون ظرفیت تولید انواع محصولات نفتی کشور به مرز ۲۶۰ میلیون لیتر در روز رسیده است، بیان کرد: ظرفیت تولید فرآوردههای نفتی نسبت به دهه ۷۰ تاکنون از رشد حدود ۶۰ میلیون لیتری در روز برخوردار بوده است.
این مقام مسوول با بیان اینکه ظرفیت تولید بنزین به عنوان یکی از فرآوردههای استراتژیک نفتی از ۴/۲۵ میلیون لیتر در دهه ۷۰ به ۶۰ میلیون لیتر در سال ۱۳۹۲ افزایش یافته است، تبیین کرد: تا پایان سالجاری هم با راهاندازی چهار طرح جدید این ظرفیت از مرز ۷۰ میلیون لیتر در روز عبور میکند که شاهد رشد بیش از چهار برابری نسبت به دهه ۷۰ است.
وی ظرفیت فعلی تولید گازوییل کشور را ۹۲ میلیون لیتر در روز عنوان کرد و افزود: قطعا تولید این محصول پرطرفدار نفتی در ادامه سالجاری از مرز یکصد میلیون لیتر در روز عبور خواهد کرد.
ضیغمی همچنین با اشاره به برنامهریزی و اجرای طرحهای جدید بهینهسازی، بهبود کیفیت تولید در پالایشگاههای موجود نفت تاکید کرد: بر این اساس تولید محصولاتی با ارزش افزوده پایین اقتصادی همچون نفت سفید و نفت کوره به حداقل کاهش یافته است.
معاون وزیر نفت با اشاره به کاهش تولید نفت سفید از ۲۶ میلیون لیتر به ۱۵ میلیون لیتر در سالجاری گفت: ظرفیت تولید روزانه نفت کوره از ۸۴ میلیون لیتر به ۸۰ میلیون لیتر در سال ۹۲ کاهش یافته است که این روند کاهش تا سقف ۶۰ میلیون لیتر در روز ادامه مییابد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از افزایش تولید گازمایع در سال ۹۱ خبر داد و یادآور شد: هماکنون بیش از ۹ میلیون لیتر گاز مایع در پالایشگاههای نفت کشور تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود.
تراز تجارت نفت ایران مثبت شد
به گزارش مهر، وی در ادامه با یادآوری اینکه همزمان با افزایش ظرفیت تولید، مدیریت مصرف انواع فرآوردههای نفتی هم در دستور کار قرار داشته است، گفت: با وجود واردات روزانه ۳۵ میلیون لیتر انواع فرآوردههای نفتی در برنامه چهارم توسعه، هماکنون نه تنها هیچگونه واردات بنزین، گاز مایع و گازوییلی توسط ایران انجام نمیشود بلکه به یکی از کشورهای صادرکننده فرآوردههای نفتی تبدیل شدهایم.
ضیغمی با اشاره به واردات روزانه ۲۸ میلیون لیتر بنزین در سال ۱۳۸۵ تصریح کرد: با اجرای سهمیهبندی بنزین میزان واردات این محصول نفتی به ۱۹ میلیون لیتر و هماکنون به صفر رسیده است.
این عضو هیات مدیره شرکت ملی نفت همچنین با اشاره به توقف کامل واردات گازوییل در سال ۱۳۹۰ بیان کرد: علاوه بر این سال گذشته با بهرهبرداری از طرح توسعه فاز دوم پالایشگاه نفت شازند علاوه بر توقف واردات گازمایع ایران به جرگه یکی از کشورهای صادرکننده این محصول نفتی پیوسته است.
وی با بیان اینکه سال گذشته حجم صادرات فرآوردههای نفتی (به استثنای میزان فروش به مراکز بانکرینگ) به ۲۰ میلیون لیتر در روز رسیده است، اظهارداشت: پیشبینی میشود میزان صادرات در ادامه سالجاری با امضای چندین قرارداد جدید افزایش بیشتری یابد.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، هماکنون محصولاتی همچون نفتا (بنزین پایه)، گوگرد، نفت کوره، گازوییل، نفت سفید و گازمایع در سبد صادراتی فرآوردههای نفتی کشور قرار دارند.
این مقام مسوول تاکید کرد: در شرایط فعلی عملا با صادرات انواع فرآوردههای نفتی و توقف واردات این محصولات عملا تراز تجارت سوخت کشور به طور کامل مثبت شده است.
افزایش ذخایر استراتژیک بنزین و گازوییل
ضیغمی در ادامه با اشاره به برنامهریزی و سرمایهگذاریهای کلان برای افزایش ظرفیت ذخیرهسازی فرآوردههای استراتژیک نفتی کشور گفت: هماکنون ظرفیت ذخیرهسازی سوخت مایع کشور به مرز ۱۲ میلیارد لیتر افزایش یافته است.
معاون وزیر نفت با یادآوری افتتاح و راهاندازی چندین طرح توسعه یا راهاندازی انبارهای جدید نفتی توضیح داد: در ادامه سالجاری شش انبار جدید نفتی ساخته شده و در مدار بهرهبرداری کامل قرار میگیرد.
به گفته این مقام مسوول، پیشبینی میشود در سالجاری انبارهای نفت کرمان با ظرفیت ٣۵٠ میلیون لیتر، انبار ماهشهر با ظرفیت ٣٠٠ میلیون لیتر، انبار شیراز با ظرفیت ١۶۶ میلیون لیتر، انبار ارومیه با ظرفیت ١٢٠ میلیون لیتر، انبار بیرجند با ظرفیت یکصد میلیون لیتر و انبار ملایر با ٧٠ میلیون لیتر ظرفیت ذخیرهسازی راهاندازی شوند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از راهاندازی هفت طرح جدید توسعهای در انبارهای موجود نفت کشور خبر داد و افزود: در سال ۹۲ طرح توسعه انبار نفت گرگان با ٢٠ میلیون لیتر افزایش ظرفیت، انبار نفت زاهدان با ۴٠ میلیون لیتر افزایش ظرفیت، انبار نفت اراک با ١۵٠ میلیون لیتر افزایش ظرفیت و توسعه انبارهای نفت قم، بجنورد، سمنان در مجموع با ٣٠ میلیون لیتر افزایش ظرفیت راهاندازی خواهند شد.
این مقام مسوول با بیان اینکه با بهرهبرداری از این ۱۳ طرح جدید در مجموع ظرفیت ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی به ویژه بنزین و گازوییل به ۲/۱۳ تا ۳/۱۳ میلیارد لیتر افزایش مییابد، تصریح کرد: در مجموع تا پایان برنامه پنجم توسعه هم ظرفیت ذخیرهسازی سوخت مایع کشور به ۵/۱۴ میلیارد لیتر افزایش مییابد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد