16 - 04 - 2020
ترامپ باید برجام را ترکمانچای بخواند نه شما
گروه سیاسی- جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به ریاست مسعود پزشکیان برگزار شد و سوال از وزیر امور خارجه و ارائه گزارش رییس دیوان محاسبات در خصوص تفریغ بودجه ۹۶ در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.
ظریف دیروز مهمان بهارستاننشینها بود تا برای اولین بار به سه سوال وکلای ملت در یک جلسه پاسخ دهد سوالاتی که محور کلیاش برجام بود و پاسخهای ظریف نیز حمایت از توافق هستهای. علت عدم اجرای کامل شرایط ۹گانه رهبری و مصوبه مجلس در خصوص برجام، بلاتکلیفی اقتصادی با برجام، بیتوجهی به حقوق بازرگانان و صرافان ایرانی و سوال درمورد مجموعه اقدامات دیپلماتیک جهت رفع تهدید بینالمللی در منطقه و سطح جهانی از موضوعاتی بود که نمایندگان بازگو کردند. ظریف نیز در پاسخ به این سوالات هیات نظارت بر برجام را مسوول رسیدگی مفاد نامه رهبری و نقش وزارت خارجه را صرفا گزارشدهی به هیات نظارت بر برجام بوده دانست.
اما نماینده مردم قائمشهر اولین کسی بود که سوالش را از وزیر مطرح کرد. او با مقایسه توافقنامه برجام با قرارداد ترکمانچای گفت: این الاغ برجامی که تحویل ما دادند چموش است و لگد میزند. نه بار میبرد و نه سواری میدهد. این غایب هدف ملت و دولتهای متعدد ما نبود. سید علی ادیانی در جریان طرح سوال خود از وزیر خارجه در مورد علت عدم اجرای کامل شرایط ۹گانه رهبری و مصوبه مجلس در خصوص برجام گفت: آورده اقتصادی برجام چه شد؟
محمدجواد ظریف نیز در پاسخ به سوال سید علی ادیانی نماینده مردم قائمشهر در پاسخ به سوال ملی با عنوان «عدم اجرای شروط ۹ گانه در خصوص برجام» گفت: چرا افتخارات ملی را با نام ترکمانچای مینامید؟ وی افزود: ایراد گرفتن به دستاوردهای جمهوری اسلامی کار راحتی است، اما نیاز کشور نگاه کردن به شرایط واقعی است و اینکه وزارت خارجه مجری تصمیمات نظام است.
ظریف تاکید کرد: در نامه مقام معظم رهبری هیاتی به اسم هیات نظارت بر برجام تشکیل شد که این هیات مسوول رسیدگی مفاد نامه است. وی افزود: وزارت امور خارجه گزارشهای خود را به هیات نظارت بر برجام به صورت مستمر ارائه میکند و این هیات بر اساس مصالح کشور تصمیمگیری کرده و خواهد کرد. وزیر امور خارجه تصریح کرد: کار هیات نظارت و همچنین جمهوری اسلامی ایران آن است که در نامههای مستمر که در نامههای متعدد از ابتدای برجام تاکنون موارد بدعهدی و نقض برجام توسط آمریکا و ناقضین را به این هیات رسانده و اقداماتی که میتوانستیم انجام دهیم و تصمیمگیری در این خصوص صورت گیرد. وی تصریح کرد: نقش وزارت خارجه فقط گزارشدهی به هیات نظارت بر برجام بوده است.
وی گفت هر سه ماه یکبار گزارشها را هم به مجلس ارائه و در خانه ملت این گزارشها بررسی و مجلس در این خصوص تصمیمات مقتضی را اتخاذ کرده و خواهد کرد. ظریف تاکید کرد: برجام از نظر منافع ملی جمهوری اسلامی ایران با در نظر گرفتن بهترین شرایط انجام شده است. وی گفت: بدعهدی آمریکا به برجام را به نام ایران تمام نکنید.
در ادامه نمایندگان مجلس از توضیحات وزیر خارجه درباره اجرای شروط ۹گانه رهبری در برجام قانع شدند.
محمدجواد ظریف همچنین در جریان سوال جمشید جعفرپور نماینده لارستان درباره علت بیتوجهی به حقوق بازرگانان و صرافان ایرانی در پاسخ به این سوال اظهار داشت: متاسفانه دولت امارات متحده عربی علیرغم روابط گسترده اقتصادی با جمهوری اسلامی به دلیل اشتباهات سیاسی و راهبردی مسوولان آن در جنگهای مختلف به ویژه جنگ علیه مردم مظلوم یمن، وارد یک مرحله برخورد غیرقابل قبول با جمهوری اسلامی شده است.
در نهایت نماینده مردم لارستان هم در پی توضیحات وزیر خارجه قانع شد. در ادامه جلسه علنی مجلس جهانبخش محبینیا در توضیح سوالش از وزیر امور خارجه درباره مجموعه اقدامات دیپلماتیک جهت رفع تهدید بینالمللی در منطقه و سطح جهانی، اظهار کرد: آقای ظریف! شاید کسانی از شما نفرت داشته باشند، اما زمانی پیروز خواهید شد که آنها بتوانند در شما نفرت ایجاد کنند. پس صبور باشید. البته جای تأسف است که اوضاع و احوال ما این است که این جهان گهواره حیات ماست. وی افزود: چرا در جامعه انقلابی ایران و یادگار امام که با سکانداری رهبری اداره میشود دلواپس و برانداز به هدف واحد و یکسان رسیدهاند؟ این خطای بزرگ و استراتژیک است که جامعه ما را تهدید میکند.
وزیر امور خارجه هم در بخشی از صحبتهایش در پاسخ به محبینیا با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در مسائل اقتصادی چشم به اروپا ندوخته است، گفت: در دو سال گذشته ترامپ تمام تلاش خود را کرده تا اروپا را با خود همراه کند. ما در مسائل اقتصادی چشم به اروپا نداریم، بلکه به دنبال منزوی کردن آمریکا هستیم که در این سیاست اروپا، چین و هر یک از کشورهای دنیا میتوانند نقشی داشته باشند. در پایان نماینده میاندوآب نیز از پاسخهای وزیر امور خارجه قانع شد.
اما عادل آذر در جلسه علنی مجلس ضمن قرائت گزارش تفریغ بودجه ۹۶ گفت: گزارش تفریغ بودجه ۹۶ بیست و نهمین گزارش تفریغ بعد از انقلاب اسلامی مستند به اصل ۵۵ قانون اساسی و ماده ۲۱۹ آییننامه داخلی است. به گفته وی گزارش تفریغ بودجه ۹۶، شامل ۴۴۶ صفحه در ۵ بخش منابع و مصارف، بودجه شرکتها، حسابرسی عملکرد دستگاهها و سازمانها، پیشنهادات برای اصلاح ساختار بودجه و تبصره ماده واحده است.
وی گفت که ویژگی بارز گزارش تفریغ بودجه ۹۶، بررسی بودجه شرکتها و حسابرسی عملکرد است. نمایندگان مدام درخواست بررسی بودجه شرکتها را داشتهاند که ما در این گزارش برای تحقق به آن ورود کردیم. رییس دیوان محاسبات با اشاره به منابع بودجه ۹۶ گفت: ۱۱۳ درصد از منابع بودجه ۹۶ محقق شده است. همچنین ۱۱۰ درصد از مصارف پیشبینی شده اجرایی شده است. در این بین نمایندگان مجلس بر اساس دغدغههای مطرح شده در سال ۹۶ احکام لازم را برای اسناد و اوراق اسلامی لحاظ کردند که این باعث انضباط بیشتری شد. به طوری که دولت از مجوزهای داده شده برای انتشار اوراق و اسناد خزانه اسلامی ۸۷ درصد آن را منتشر کرد که این حدود ۱۴ درصد از منابع را تشکیل میدهد. همچنین ۹۷ درصد از اسناد اسلامی به طلبکاران واگذار شده است. وی گفت که انتشار اسناد خزانه یا اوراق مشارکت نوعی آیندهفروشی است اما در سال ۹۶ با تدبیر مجلس و همت دولت وضعیت بهتر شد. رییس دیوان محاسبات با اشاره به احکام ماده واحده بودجه گفت: برخی از این احکام شامل فروش، صادرات و تولید نفت بوده که بررسیها نشان میدهد که سال ۹۶ سال موفقی در این حوزه بوده است.
آذر با بیان اینکه عملکرد دولت در تبصره ۱۹ مربوط به موضوع مشارکت عمومی در پروژههای خصوصی صفر بوده و دولت عملکردی نداشته است، گفت: لازم است مجلس از دولت بخواهد در این باره گزارشی ارائه دهد.
وی با بیان اینکه دیوان محاسبات در گزارش تفریغ ۹۶ به بررسی بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت پرداخته است، گفت: این گزارش مربوط به ۳۵۹ شرکت سودده، ۱۰ شرکت زیانده، دو مؤسسه انتفاعی و ۹ بانک دولتی است که بودجه آنها بیش از ۸۰۰ هزار میلیارد تومان بوده اما عملکردشان رشد ۲۳ درصدی داشته که بودجهشان به بیش از ۹۸۲ میلیارد تومان میرسید. درخواست ما این است که قوانین محکمتری در موضوع شرکتها وجود داشته باشد. اکنون دست شرکتها بسیار باز است و قانون هم به آنها اجازه میدهد.
وی با بیان اینکه بودجه ۱۷ شرکت دولتی در سال ۹۶ نیامده است، گفت: همان طور که مجلس ملزم کرد بودجه مناطق آزاد شفاف شود به دنبال آن در بودجه سال ۹۸ آمده است باید در موضوع شرکتها نیز الزامات قویتری وجود داشته باشد. آذر با اشاره به وضعیت واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی گفت: سازمان خصوصیسازی از سال ۸۰ تا ۹۶، ۱۳۵ شرکت با سهام دولتی به مبلغ ۱۴۴ هزار میلیارد تومان را به بخشهای غیردولتی واگذار کرد که از این میزان ۹۳ هزار میلیارد تومان مربوط به ۱۰۰ شرکت است. البته بررسیها در سال ۹۶ نشان میدهد که نحوه واگذاری برخی از شرکتهای دولتی مغایر با قوانین است که در این موارد دیوان محاسبات ورود کرده و پرونده این شرکتها در دادسرا و یا هیات مستشاری است یا اینکه دیوان اجازه واگذاری را به دلایل فنی ندارد.
به گفته آذر شرکتهایی همچون نیشکر هفتتپه، ماشینسازی تبریز و پالایش و پخش کرمانشاه به دلیل فقدان اهلیت توسط خریدار ضررها و زیانهای زیادی به بیتالمال وارد کردهاند. رییس دیوان محاسبات همچنین در بخش دیگری از ارائه گزارش تفریغ بودجه ۹۶ به موضوع عدم پیشبینی صحیح بودجه شرکتهای دولتی اشاره و اظهار کرد: مجلس میتواند با یک حکم جلوی این موضوع را بگیرد. چون در سال ۹۶ بیش از ۶۲ درصد شرکتها اصلاحیه بودجه دارند که این نشاندهنده عدم پیشبینی صحیح منابع و مصارف بودجه شرکتهاست. به طور نمونه در بودجه برای ۱۰ شرکت دو هزار میلیارد تومان کمک زیانده گذاشته شد اما در عمل ۱۸۰ شرکت در سال ۹۶ زیانده بودند و به آنها ۱۱ هزار میلیارد تومان کمک زیانده داده شد. وی گفت که دیوان محاسبات در گزارش خود وضعیت صندوق بازنشستگی را بررسی کرد اما نتوانست این کار را در حوزه شستا انجام دهد چون سازمان تامین اجتماعی در این حوزه با ما همکاری نمیکند. اصلا شستا به ما اجازه ورود نمیدهد. لازم است مجلس یک حکم محکمی بیاورد تا این اتفاق رخ دهد.
وی همچنین از نمایندگان درخواست کرد که توجه لازم درباره اعمال معافیتها در بودجه ۹۸ را داشته باشند چون آنچه مجلس در بودجه میآورد با عملکرد متفاوت است.
آذر در پایان گفت که در مجلس وزرا برای پاسخ به سوالات میآیند و به دلیل قانع نشدن نمایندگان کارت زرد میگیرند اما هیچگاه این اتفاق رخ نداده که وزیری درباره تفریغ بودجه به مجلس بیاید و نمایندگان به او کارت زرد بدهند. ما از نمایندگان میخواهیم این موضوع را بررسی کنند.
مسعود پزشکیان، نایبرییس مجلس با اشاره به این گزارش گفت که کمیسیونهای مجلس در جلساتی به بررسی عملکرد دولت بر اساس گزارش تفریغ بودجه ۹۶ پرداخته و گزارش آن را ظرف یک ماه آینده به مجلس ارائه دهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد