3 - 12 - 2019
تروریست برازنده ترامپ است
گروه سیاسی- چابهار به عنوان یک بازیگر جدید منطقهای در خاورمیانه نه فقط در بحث اقتصادی بلکه در بعد دیپلماسی منطقهای نقش ویژهای ایفا میکند چرا که تقویت حضور ایران در خلیج عمان میتواند «عقبه استراتژیک» کشور برای اعمال کنترل بر خلیج فارس و تنگه هرمز را افزایش دهد، بدین معنی که به واسطه ارتقای عملکرد نیروی دریایی ایران در دریای عمان، فعالیتها و مانورهای نظامی تهران برای مقابله با حضور بازیگران رقیب در خلیج فارس نیز با پشتیبانی موثرتر و مطمئنتری صورت میگیرد. از این رو ایران تلاش میکند که حوزه خود را در آبهای مشرف به اقیانوس هند و به طور کلی در جنوب آسیا گسترده کند.
اما اهمیت استراتژیک چابهار وزیر امور خارجه کشورمان را مجاب کرد که قبل از سفر به پاکستان سری به این منطقه بزند. ظریف در این سفر از فرصتهای تجاری، اقتصادی و ترانزیتی این بندر دیدن کرد و در نشست با استاندار سیستان و بلوچستان و مدیران بندر و منطقه آزاد به بررسی وضعیت و موقعیت منطقه و فرصتهای سرمایهگذاری، اقتصادی و تجاری پرداخت. ظریف همچنین از واحدهای پتروشیمی، فولاد و بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری چابهار، ترمینال مسافری و طرحهای در دست ساخت منطقه آزاد دیدن کرد.
ظریف در بدو ورود به چابهار اظهار داشت: چابهار میتواند به توسعه منطقه و کشورهای همجوار، پاکستان و افغانستان کمک کند. وی افزود: پیش از سفر به پاکستان فرصت کردم از فرصتها و ظرفیتهای تجاری و اقتصادی چابهار بازدید کنم تا بتوانم اطلاعات بیشتری از این منطقه داشته باشم.
وزیر امور خارجه گفت: توسعه شرق کشور و چابهار میتواند در ترانزیت و حملونقل نقش مهمی داشته باشد. وی ادامه داد: ظرفیتهای چابهار به توسعه و ثبات و امنیت منطقه کمک میکند و منطقه آزاد چابهار نیز میتواند برای کشور موثر باشد. وی تصریح کرد: توسعه چابهار میتواند در شبکه حمل و نقل ایران و پاکستان و افغانستان نقش مهم داشته باشد و موجب نزدیکی شرکای ما شود و وزارت امور خارجه نیز تلاش میکند از فرصتهای چابهار بیشتر استفاده کند. محمدجواد ظریف در نشست بررسی راهبردهای منطقهای در بندر چابهار اظهار داشت: چابهار تنها مسیر امن و مطمئن برای توسعه افغانستان است و میتواند کالاهای این کشور را به دنیا صادر کند. وی گفت: چابهار به عنوان یک بندر و منطقه راهبردی میتواند برای جمهوری اسلامی ایران بندر ثبات، آرامش و توسعه باشد. وزیر امور خارجه بیان کرد: بیش از چهار دهه میزبان افغانستانیها هستیم و این مهمانان خدمات لازم را همچون ایرانیان دریافت کردهاند و از اینکه به آنان به عنوان یک همسایه خدمت کردهایم خوشحال هستیم. وی با اشاره به ورود نخستین محموله کانتینری کشور افغانستان به چابهار اظهار داشت: افغانستان میتواند به راحتی صادرات و واردات را از چابهار انجام دهد. ظریف گفت: همافزایی مسوولان ارشد سیستان و بلوچستان و مسوولان محلی چابهار قابل توجه است و این دیدگاه میتواند به توسعه منطقه کمک کند و مسائل و مشکلات پیش رو را بهتر و سریعتر مرتفع سازد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: بنادر چابهار ایران و گوادر پاکستان دو بندر رقیب نیستند بلکه مکمل یکدیگرند و چنانچه در مقابل همدیگر باشند به ضرر هر دو بندر خواهد بود. ظریف اظهار داشت: جای خوشحالی است که استاندار سیستان و بلوچستان، مسوولان محلی و مدیران بنادر و دریانوردی و منطقه آزاد چابهار برای همافزایی و توسعه همدیگر تلاش میکنند. وی بیان کرد: چابهار برای آینده کشور نقش مهمی دارد و میتواند برای ترانزیت کالا نقش موثری ایفا کند. وزیر امور خارجه افزود: چابهار در زمان جنگ تحمیلی نقش مهمی را ایفا کرده است و باید به صورت ویژه به زیرساختهای آن توجه شود. وی ادامه داد: ایران اسلامی به مردم غیور و مرزدار سیستان و بلوچستان افتخار میکند. ظریف گفت: بازدید از طرحهای مختلف منطقه آزاد، پتروشیمی، فولاد، ترمینال مسافری و بندر شهید بهشتی برایم خیلی امیدوار کننده بود و به خوبی نشان میدهد که دولت برای زیرساختهای چابهار هزینههای زیادی داده است. وی گفت: توسعه روابط بین ایران، پاکستان و افغانستان ضروری است و ما همیشه برای توسعه روابط تجاری، سیاسی و اقتصادی تلاش میکنیم. وزیر امور خارجه برای بررسی و پیگیری مسائل مطرح شده در این نشست قول مساعد داد.
اما ظریف بعد از سفر به چابهار به اسلامآباد رفت. او از زمان آغاز دولت تدبیر و امید تاکنون ۹ بار در مقام وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به پاکستان سفر کرده و این سفر نیز دهمین دیدار وی از همسایه شرقی محسوب میشود. این سومین سفر ظریف به پاکستان از زمان آغاز دولت فعلی این کشور به نخست وزیری «عمران خان» است. محمدجواد ظریف نخستین مقام بلندپایه یک کشور خارجی بود که با آغاز دولت عمران خان شهریور ماه سال گذشته به اسلامآباد سفر کرد و تشکیل دولت جدید پاکستان را تبریک گفت.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در بدو ورود به اسلامآباد، مشورت با پاکستان درباره تحولات منطقهای را یکی از اهداف مهم سفر خود عنوان کرد و افزود: بسیار خوشحالم که یک بار دیگر فرصت سفر به پاکستان را به دست آوردم، ما با پاکستان روابط بسیار محکم و دیرینهای داریم و همواره اعلام کردهایم که ارتباط با همسایگان در اولویت سیاست خارجی قرار دارد.
اما محمدجواد ظریف، با چند تن از مقامهای این کشور رایزنی کرد. او ابتدا با شاه محمود قریشی همتای پاکستانی خود دیدار داشت. وزرای امور خارجه ایران و پاکستان در این مذاکرات، با ابراز اطمینان از روابط خوب و سازنده دو کشور و اهمیت تداوم مشورتهای سیاسی در آینده، در خصوص آخرین موضوعات و تحولات منطقهای بحث و تبادلنظر کردند. در ادامه نیز وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه دیدارهای خود با مقامات عالی پاکستان با ژنرال باجوا، فرمانده ارتش این کشور، دیدار و گفتوگو کرد. طرفین در این دیدار بر روابط دوستانه و مبتنی بر همکاری و تفاهم میان دو کشور، اهمیت امنیت مرزهای دو کشور و تشدید تلاشها علیه تروریسم تاکید و در خصوص موضوعات منطقهای تبادلنظر کردند.
اما محمدجواد ظریف در ادامه دیدار با مقامات عالی پاکستان، با عمرانخان، نخستوزیر این کشور ملاقات و در خصوص مهمترین مسائل روابط بین دو کشور و تحولات منطقهای گفتوگو کرد. ظریف در این دیدار، بر اهمیت گسترش همکاریها، به ویژه برقراری ارتباط میان بنادر چابهار و گوادر و استفاده از ظرفیتهای بالقوه آنها به عنوان بنادر مکمل در جهت منافع دو کشور اشاره کرد.
نخستوزیر پاکستان نیز در این ملاقات، با اشاره به دیدار ماه گذشته خود از جمهوری اسلامی ایران، بر علاقهمندی پاکستان به گسترش روابط با کشورمان و همکاریها در مرزهای مشترک و نیز اهمیت صلح و همکاری میان کشورهای منطقه و اسلامی تاکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان درباره اظهارات سخیف دونالد ترامپ که ملت ایران را تروریست خطاب کرده است، گفت: آقای ترامپ با اظهارات خودش نشان داده اولا تاریخ نمیداند و ثانیا مردم ایران را نمیشناسد و ثالثا ثابت کرده است که ادعاهای او و همکارانش در حمایت از مردم ایران چقدر دروغ است.
به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف در حاشیه سفرش به اسلامآباد و دیدار با مقامات مختلف سیاسی و نظامی این کشور در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ما در این دیدارها درباره اقدامات آمریکا علیه ایران و جنگ اقتصادی و تلاش آن برای ایجاد فشار اقتصادی که در واقع تروریسم اقتصادی است صحبت کردیم و اینکه چگونه کشورها باید در برابر زیادهطلبیها و قلدری آمریکا ایستادگی کنند.
وی همچنین گفت که در این دیدارها، درباره ضرورت همکاری کشورهای اسلامی در مقابله با طرحهایی که ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی برای منطقه و فلسطین دارند از جمله طرح «معامله قرن» که تلاشی برای نابودی آرمان فلسطین است صحبت کردیم.
وزیر امور خارجه کشورمان درباره مواضع رهبران سیاسی و نظامی پاکستان نسبت به تحولات منطقهای تصریح کرد: پاکستان دوست و همسایه ماست. ملاحظاتی درباره روابطش با سایر کشورها در منطقه وجود دارد اما خوشحالیم که دولت پاکستان کاملا دیدگاههای ایران را درک میکند و فشار آمریکا بر ایران را غیرقابل قبول میداند.
ظریف درباره اظهارات سخیف دونالد ترامپ که ملت ایران را تروریست خطاب کرده است، گفت: آقای ترامپ با اظهارات خودش نشان داده اولا تاریخ نمیداند و ثانیا مردم ایران را نمیشناسد و ثالثا ثابت کرده است که ادعاهای او و همکارانش در حمایت از مردم ایران چقدر دروغ است. چند روز قبل اعلام کرد که پایان ایران خواهد بود که ایران پایان او را خواهد دید اما او هیچگاه پایان ایران را نخواهد دید. ایران هزاران سال بوده و خواهد بود و یک کشور تازه به دوران رسیده نمیتواند این گونه درباره ایران صحبت کند. این مساله نشان میدهد ترامپ حتی در ظاهرسازی نمیتواند خوب عمل کند و نیات واقعی و درونی خود را درباره مردم ایران بروز میدهد.
وی ادامه داد: او بارها مردم ایران را با لقبی که فقط برازنده خودش است یعنی «تروریست» متهم کرده است. او اعلام کرده که علیه مردم ایران جنگ اقتصادی میکند و این جنگ یعنی ترور و تلاش برای تهدید یک دیدگاه سیاسی از طریق فشار اقتصادی و جلوگیری از فروش غذا و دارو و مواد اولیه آن هم برخلاف دستور دیوان بینالمللی دادگستری. اگر کسی تروریست است شخص ترامپ است نه جمهوری اسلامی ایران که همواره در منطقه در صف اول مبارزه با تروریسم بوده است و حمایت ما از مردم عراق و سوریه توسط مردم این کشورها بارها مورد قدردانی قرار گرفته و این مسالهای است که همه به آن اذعان دارند.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: درباره مسائل مرزی ما و پاکستان توافقهایی داریم که در زمینه مرز همکاری بیشتری داشته باشیم تا در آینده اینگونه اتفاقات نیفتد. پاکستانیها قول دادند برای بازگرداندن مرزبانان باقی مانده ما که هنوز آزاد نشدهاند تلاش حداکثری خود را به کار گیرند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد