11 - 01 - 2023
ترکش ادغام به فرش خورد
با ادغام وزارت صنعت، معدن و تجارت جابهجایی سیاستگذاری فرش دستباف از این وزارتخانه به وزارتخانه دیگری باعث صدمه زدن به این هنر- صنعت
خواهد شد.
محمدصادق مفتح، قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در مراسم آغاز به کار بیستمین نمایشگاه بینالمللی فرش دستباف با بیان این مطلب گفت: فرش دستباف حامل فرهنگ ایرانی است که اگر حتی به عنوان یک کالای صادراتی مثل فولاد به آن نگاه کنیم، متوجه میشویم که این کالا در عین حالی که کالای صادراتی است ولی این دیدگاه، نگاه به فرش دستباف در قالب محدودی است چراکه اگر فرش دستباف حامل فرهنگ ایرانی است و اگر به عنوان تنها یک کالا به آن نگاه شود، خطاست.
قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: فرش دستباف ایرانی عاملی برای توسعه فرهنگ ایرانی در سایر فرهنگهاست این در حالی است که بیش از آنکه انتقال فرهنگ به دوش سیاستمداران و نظامیان و اسلحه آنها باشد در محموله کالاهای صادراتی تجار نهفته است و اگر کالایی صادراتی شود، قبل از آنکه کالا مورد توجه قرار گیرد، فرهنگ آن به کشور هدف صادر شده است.
وی تصریح کرد: در این راستا مسوولیت توسعه فرهنگی بیش از آنکه به عهده مبلغان و مدیران سیاسی و سایر سربازان این صف باشد، تجار میتوانند این مسوولیت را به عهده گیرند و در این میان، فرش دستباف ایرانی نیز گامی برای انتقال فرهنگ ایرانی به سایر کشورهای ایرانی به شمار میرود.
به گفته مفتح، فرش دستباف ایرانی انفجاری از رنگ، زیبایی و گلهاست و وجه قالب آن نیز در مقایسه با سایر کالاها، به کار رفتن گل است و با صادرات خود این پیام بزرگ را به دنیا میرساند که ملت ایران، مهرورز و فرهنگدوست است.
این مقام مسوول در وزارت صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: در این میان یکی از محورهایی که مورد بغض دشمن قرار گرفته، فرش دستباف است و آمریکا از مهرماه سال گذشته واردات فرش دستباف ایرانی را تحریم کرده این درحالی است که با وجود این تحریم، فرش دستباف ایرانی قدرتمندانه در بازارهای هدف پیش میرود و در سال ۸۹ نسبت به سال ۸۸، رشد صادرات فرش دستباف ایرانی دو رقمی و بالاتر از ۱۲ درصد بوده است.
آمار صادرات
مفتح گفت: آمار صادرات فرش دستباف ایرانی در پنج ماهه ابتدای سالجاری نشانگر این است که هدفگذاری ۶۰۰ میلیون دلاری صادرات در سال ۹۰، غیرقابل دسترسی نیست. البته در زمینه فرش دستباف با وجود تمام کارهای صورت گرفته، یک عنصر جای خالی دارد و آن این است که میتوان با حفظ اصالت نقشههای فرش دستباف ایرانی، این کالا را با ذائقه کشورهای مقصد و خریداران در برخی کشورها نزدیک کرد.
وی اظهار داشت: وزارت صنعت، معدن و تجارت آمادگی دارد تا از نظر بودجه، فضا و تمامی امکانات مورد درخواست قالیبافان و صادرکنندگان فرش به یاری فعالان عرصه هنر- صنعت فرش دستباف بشتابد.
مفتح گفت: اشتغالزایی در صنعت فرش با کمترین هزینه قابلیت انجام دارد و در این راستا باید مجتمعهای قالیبافی را توسعه داد. این درحالی است که هر طرحی برای حمایت از اشتغالزایی در صنعت فرش به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارایه شود، مورد پشتیبانی قرار میگیرد.
وی افزود: سالیان سال وزارت بازرگانی تولیت تولید فرش دستباف را به عهده داشت و حال که امر ادغام صورت گرفته تولید و تجارت در یک نقطه متمرکز شده و این درحالی است که ضرورت حضور صنعت فرش در وزارت صنعت، معدن و تجارت که هم تولیت تولید و هم تولیت تجارت را دارد،مضاعف شده است.
مفتح گفت: با این ادغام، جابهجایی سیاستگذاری فرش دستباف از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارتخانه دیگری باعث صدمه زدن به این هنر- صنعت خواهد شد.
وی اظهار داشت: زمانی رسیدن به صادرات ۵۰۰ میلیون دلاری فرش دستباف یک آرزو بود ولی اکنون هدفگذاری برای صادرات ۶۰۰ میلیون دلاری صورت گرفته است بنابراین بر اساس این آمارها، انتزاع مرکز ملی فرش ایران و از وزارت صنعت، معدن و تجارت باعث ایجاد مشکل در مورد این کالا خواهد شد.
تخلف از دستور رییسجمهور
در ادامه رییس اتحادیه صادرکنندگان فرش دستباف از عدم اجرای کامل قانون حمایت از قالیبافان و تخلف از دستور رییسجمهور برای پرداخت به روز جوایز صادراتی خبر داد و گفت: باید از واردکنندگان کالاهای لوکس به نفع صادرکنندگان فرش عوارض دریافت شود.
اکبر هریسچیان با اشاره به اینکه باید از واردکنندگان کالاهای لوکس به نفع صادرکنندگان فرش عوارض دریافت شود، اظهار داشت: شورای عالی فرش دستباف باید تشکیل شود و این شورا باید مجمعی از متخصصان باشد نه اینکه تنها کارکرد اداری داشته باشد تا با جایگاه قانونی مشخص به ارایه نظرات کارشناسی به سیاستگذاران فرش بپردازد.
هریسچیان گفت: افزایش جوایز صادراتی با وجود دستور رییسجمهور برای پرداخت به روز، عملی نشده و این در حالی است که جوایز صادراتی سال ۸۸ به صورت کامل پرداخت نشده و حتی مدارک صادرکنندگان فرش برای پرداخت جوایز صادراتی سالهای ۸۹ و ۹۰ دریافت نشده است.
هریسچیان گفت: قانون حمایت از مجتمعهای قالیبافی اگرچه در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است اما به دلیل برخی مشکلات چندان مورد استقبال قرار نگرفت در حالی که از این طریق میتوان علاوه بر ایجاد اشتغال زیر نظر افراد با تجربه و کارشناسان به تولید فرشهای با کیفیت و با رنگهای ثابت گیاهی اقدام کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد