18 - 12 - 2022
ترکیه مهمترین پل ارتباطی صادرات و واردات
گروه بازرگانی توسعه روابط تجاری با ترکیه یکی از مسایلی است که مورد توجه گمرک قرار گرفته و پس از آنکه در هفته گذشته معاون برنامهریزی و امور بینالملل گمرک در این رابطه گفته بود که توسعه تجارت با ترکیه در اولویت برنامههای گمرک ایران است و مقامات گمرکی دو کشور به صورت ادواری، نشستهایی در دو کشور برگزار میکنند. روز گذشته رییس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: هدف نهایی گمرک جمهوری اسلامی ایران از مذاکرات دوجانبه و همکاری با گمرک ترکیه، ایجاد دروازههای مشترک گمرکی در مرزهای دوکشور است.
عباس معمارنژاد در این زمینه اظهارداشت: در سیستم دروازه مشترک مرزی تشریفات گمرکی ترخیص کالا بهطور همزمان در دو گمرک مقابل هم انجام میشود. افزایش سرعت، دقت و صحت انجام تشریفات گمرکی مربوط به ترخیص کالا از مهمترین مزایای سیستم دروازه مشترک مرزی است و تفاهمنامه ایجاد اینگونه دروازهها پیشتر از سوی وزاری دو کشور به امضا رسیده و مشکلی از این جهت وجود ندارد.
معمارنژاد اظهارداشت: این اقدام سالها قبل در کشورهای صنعتی انجام شده و نتایج مثبت زیادی به همراه داشته است.
سه مرز گمرکی با ترکیه
ایران و ترکیه دارای سه مرز گمرکی در مناطق بازرگان- گوربلاغ، سرو- اسندره و رازی-کاپیکوی هستند که هر سه در استان آذربایجان غربی واقع شدهاند.
مشاور عالی اتاق بازرگانی ایران و ترکیه در این خصوص به «جهانصنعت» گفت: بیش از ۷۰ سال است کالاهای ترانزیتی اروپا و ترکیه و سایر مناطق دنیا که از طریق حمل ریلی صورت میگیرد از طریق مرز رازی و از مسیر قطور وارد کشور میشود. در ایستگاه گمرک تبریز امور مربوط به ترانزیت انجام میگیرد و امکانات بالقوه و بالفعل راهآهن شمالغرب در ایستگاههای تبریز و سبلان در حد بسیار بالایی است و تجربیات ارزشمند مدیریتی در امور حمل ترانزیت و انجام تشریفات ترانزیتی ریلی را نیز داراست.
دکتر ابراهیمی ادامه داد: اخیرا گمرک ایران از طریق گمرکات آذربایجان غربی از راهآهن شمالغرب یعنی راهآهن آذربایجان خواسته که تشریفات گمرکی ریلی جهت ترانزیت داخلی و خارجی باید در نقطه صفر مرزی و در اولین مبادی ورودی یعنی در منطقه رازی صورت پذیرد. در این دستورالعمل تکلیفی آمده است که در منطقه رازی تمامی زیرساختها برای انجام تشریفات ترانزیت خارجی آماده است و تاکید بر موکد شده که از تاریخ اول آبانماه این مهم که مستلزم آمادگی قبلی در زمینه اداری، ساختمانی، رفاهی، جادهای، بانکی و … عملیاتی شود.
یعنی تشریفات ترانزیت کالاهای ورودی ریلی در گمرک رازی انجام گیرد. این دستورالعمل در حالی صادر شده که نهتنها تکریم ارباب رجوع و تسهیل در انجام امور لحاظ نشده بلکه امکانات مورد نیاز حتی برای انجام مقدمات گمرکی در مرز رازی فراهم نیست، حتی عامل ایجاد مشکلات عدیده از جمله تاخیر در انجام امور و فراهم نبودن حداقل زیرساختها موجب ایجاد مشکلات فراوان برای واردکنندگان کالا و عاملین حملونقل خواهد شد.
مشکلات در مرز رازی
وی در ادامه چندی از مشکلات و موانعی که در مرز رازی یا نقطه صفر مرزی وجود دارد را به این شرح برشمرد: مرز رازی راه مناسب زمینی ندارد، جاده صعبالعبور است، در مواقع بارندگی بالاخص فصل سرد به علت برفگیر بودن و کولاکی بودن مسیر، امکان حضور صاحبان کالا را غیرممکن میسازد، به دلایل یادشده امکان حملونقل کالا از ریل به جاده تقریبا در شرایط فعلی بدون بهبود و تعمیر و تعویض جاده وجود ندارد،ساختمانهای اداری برای استقرار نیروی انسانی متخصص، ناظرین، کارشناسان، ارزیابان گمرکی و مدیران ستادی هماهنگ نیست، هنوز هیچ دفتر اداری شرکتهای حملونقل بینالمللی در محل مستقر نشده است یا حداقل در شرایط فعلی امکان استقرار دفاتر، با توجه به عدم آمادگی سایت ممکن نیست. ضرورتا باید تمامی زیرساختهای مربوط به آب و برق، محل اسکان، امکانات ارتباط پستی، تلفن و ابتداییترین ضروریات ستادی فراهم شود. هنوز پاسگاههای حفاظتی برای تامین امنیت جاده، کامیونها، اموال و… ایجاد نشده است. بیش از ۱۴ شرکت حملونقل بینالمللی طی شکواییهای به سرپرست ستاد و نظارت گمرکات آذربایجانشرقی اعلام کردهاند که گمرک رازی فاقد هرگونه امکانات اداری، اقامتی، انبارهای تخلیه و حتی حداقل امکانات برای حضور مراجعان و حداقلهای لازم است.
مشکل تازه نسازیم
در همین رابطه رضا کامی، نایب رییس کمیسیون حملونقل و ترانزیت گمرک اتاق بازرگانی ایران- ترکیه به «جهانصنعت» گفت: مرز رازی میتواند در شرایط فعلی به عنوان گمرک عبوری عمل کند. در شرایط اقتصادی فعلی که فشار تحریمها را بازرگانان و صاحبان صنایع با صبوری تحمل میکنند نباید مشکل جدیدی را در امر ترانزیت ریلی ایجاد کرد. هماکنون در ایستگاه گمرک راهآهن تبریز تشریفات ترانزیت به نحو احسن انجام میگیرد و تاکنون هیچ مشکلی پیش نیامده است. اجرای تشریفات ترانزیت در شرایط فعلی در مرز رازی سبب ناهماهنگیهای ویژه بین ارگانهای مرتبط با موضوع مشکلساز خواهد شد.
وی افزود: در رابطه با ترانزیت داخلی واگنهای ورودی از مرز رازی که هماکنون مستقیما از طریق مرز مزبور برای گمرکات داخلی کشور انجام میشود با توجه به شرایط روز، بهترین گزینه بوده و هر گونه تغییر در آن میتواند مشکلات و معضلات و عواقب خاصی را سبب شود اما در مورد منطقه ارس و جلفا، گمرک ایران میتواند با تعیین ردیف مرزی خاص که در مورد گمرک سهلان هماکنون عمل میشود برای جلفا و ارس نیز عملیاتی کند.
محمد مرتضوی که سالهاست به عنوان مدیر مسوول و ناظر گمرکات، مدیریت گمرکی منطقه را عهده دار بوده نیز در این رابطه میگوید: اجرای این امر در شرایط فعلی نه عملی است و نه عقلانی و نباید گره کوری شود در ترانزیت کالا قبل از اینکه تمامی شرایط آماده و فراهم شود.
وی افزود: کالای ترانزیتی شبیه کالاهای بازارچههای مرزی نیست، بار و کالای تمامی کشور است. لزوما باید گفت در سهلان عظیمترین گمرک کشور وجود دارد با میلیاردها ریال هزینهای که انجام شده و انبارهای مدرن منطبق بر استانداردهای بازرگانی. این گمرک روزانه تا ۳۰۰ واگن ورودی را نیز پذیرا بوده است و اخیرا به منطقه ویژه تجاری تبدیل شده و دارای تمامی امکانات تجاری و اقتصادی روز اعم از ستادی، اجرایی، حفاظتی، فضای کافی با جادههای ارتباطی و نیروی انسانی کافی و وافی.
مدیر گمرک منطقه خاطرنشان کرد: در شرایط اقتصادی فعلی در حالی که اتاق بازرگانی و صنایع و معادن آذربایجانشرقی – تبریز و راهآهن آذربایجانشرقی، شرکتهای حملونقل بینالمللی عامل، همه و همه به این امر معترضند و چشمانداز مثبتی را در این مشاهده نمیکنند نباید به این مهم پرداخت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد