30 - 01 - 2024
تشدید تنشها؛ پای آمریکا به جنگ باز نمیشود
نادر کریمیجونی- تنشها در منطقه در حال شدت یافتن است و برخلاف حملات گذشته به آمریکاییها که فقط تجهیزات و اماکن مورد هدف واقع میشد، حال دامنه این حملات گسترش پیدا کرده و سربازان آمریکایی نیز کشته و مجروح شدهاند. در وهله اول چنین به نظر میآید که گروه یا گروههایی که این حمله را انجام دادهاند، دقیقا و با هدف کشتن سربازان آمریکایی، عملیات را اجرا کردهاند.
آنان با هدف و برنامه از پیش تعیینشده، پایگاهی در مرز اردن را انتخاب و به آن حمله کردند و پس از حمله، با نامی ناشناخته مسوولیت حمله را به عهده گرفتند. این اقدام به آن معنی است که حملهکننده یا حملهکنندگان دقیقا متوجه بودند که کشتن سربازان آمریکایی تا چه حد خطرناک است و میتواند چه تبعاتی را دربر داشته باشد، بنابراین به کار بردن یک نام شناختهشده به عنوان عامل ترتیبدهنده این حمله، احتمالا میتواند باعث نابودی یا دستکم وارد شدن ضربههای مهلک به این گروه شود، اما در حال حاضر تمامی گروههای شیعی، پای خود را از این ماجرا کنار کشیدهاند و میگویند که در انجام این حمله نقشی نداشتهاند.
نکته جالب توجه در اینباره آن است که حتی هویت مذهبی گروه حملهکننده نیز آشکار نیست و هرچند مقامات آمریکایی معتقدند که این حمله توسط شیعیان هوادار ایران انجام گرفته، اما مدرک قابلقبولی برای اثبات آن وجود ندارد و تنها آمریکاییها هستند که میگویند حزبالله عراق مسوول انجام این حمله بوده است. این ادعا، البته از جانب سایر بازیگران منطقه و حتی متحدان ایالات متحده نیز تایید نشده، لذا چندان مورد توجه واقع نشده است. با این حال، متهم کردن حزبالله عراق به تدارک و اجرای این عملیات احتمالا به آن معنی است که کاخ سفید برای خونهای ریختهشده سربازانش به دنبال مقصر میگردد و با معرفی حزبالله عراق احتمال دارد در آیندهای نزدیک به نفرها و مواضع این گروه شیعی حمله کند. در عین حال مقامات واشنگتن با متهم ساختن این گروه شیعی، به صورتی دوفاکتو ایران را نیز به حمایت از اینگونه اقدامات متهم کردهاند و اگرچه مقامات ایرانی با صدای بلند اظهار کردهاند که در کشته شدن سربازان آمریکایی هیچ اطلاع یا نقشی نداشتهاند، اما روشن است که وقتی نام یک گروه شیعی در این خصوص مطرح و متهم میشود، به صورت تلویحی ایران نیز متهم میشود، چنانکه نمایندگان کنگره ایالاتمتحده درخواست کردهاند تا ایران به خاطر کشته شدن سربازان مذکور مجازات شود. اظهارات مقامات ایرانی در اینباره که مسوولیتی در قبال کشته شدن سربازان مذکور متوجه تهران نیست و ایالاتمتحده باید خود انگیزههای حمله به پایگاههای نظامیاش را کشف و برطرف سازد، کاخ سفید را قانع نکرده و هر چند بایدن و اطرافیانش تصریح کردهاند که خواهان جنگ با ایران نیستند، اما دستکم اعضای جمهوریخواه کنگره و سنا، خواستار مقابله و مجازات کشورمان هستند و این خواسته خود را با صدای بلند بیان میکنند. نکته نگرانکنندهتر برای آمریکاییها آن است که اکنون گروههای مقاومت عراقی جرات کشتن سربازان ایالاتمتحده را پیدا کردهاند و هیچ عجیب نیست اگر از این به بعد کشتن سربازان آمریکایی به امری عادی برای این گروهها تبدیل شود، بهویژه آنکه تقریبا همه شیعیان عراق آمریکا را مسوول آنچه در غزه رخ میدهد، میدانند و معتقدند که در مقابل حملات خونین اسرائیلیها علیه فلسطینیها، مجازات کردن سربازان آمریکایی به عنوان متحد اسرائیل امری قابل قبول و مباح است.
در مقابل، مهمترین کاری که ایالاتمتحده میتواند انجام دهد حمله به مواضع برخی گروههای شیعی عراق است. ایالاتمتحده اکنون در موقعیتی نیست که بتواند جنگ جدیدی را در منطقه آغاز کند و نیروهای کافی به آن منطقه گسیل دارد. این بدان معنی است که حملههای بیشتری علیه پایگاهها و نیروهای ایالاتمتحده در منطقه و حتی کشورهای ثابت مانند اردن، شیخنشینهای خلیجفارس و… انجام خواهد شد؛ حملههایی که ممکن است شمار کشتهشدگان آمریکاییها در این منازعه را افزایش دهد، اما با این همه گمان نمیرود واشنگتن در این موقعیت از جنگ یا آغاز جنگ با ایران استقبال کند، چراکه چنین جنگی فقط بر افزایش تنش بیاندازه در منطقه خلیجفارس خواهد انجامید و منفعت دیگری نخواهد داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد