13 - 04 - 2020
تشدید منازعه
«جهان صنعت»- در ادامه سیاستهای خصمانه علیه ایران، دولت آمریکا اعلام کرده که حداقل ۲۰ بانک و شرکت ایرانی را تحریم کرده است.
براساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، بانکها و شرکتهای تحریم شده با بنیاد تعاون بسیج ارتباط دارند.
آمریکا مدعی است که این بانکها و شرکتها به دست داشتن در نقض حقوق بشر در داخل ایران و آنچه جذب سربازان زیر سن قانونی برای جنگ سوریه خوانده، متهم هستند. بانکهای ملت، سینا، پارسیان، گروه مالی مهر اقتصاد، بانک مهر اقتصاد از جمله تحریم شدهها هستند. همچنین گروه صنعتی تراکتورسازی ایران، شرکت فولاد مبارکه، شرکت توسعه معادن روی نیز تحریم شدهاند. شرکتهای سرمایهگذاری مهر ایرانیان، تدبیرگران آتیه، نگین ساحل رویال، شرکت تکنوتار و شرکتهای وابسته و گروه بهمن نیز به فهرست تحریمهای واشنگتن اضافه شدهاند.
این تحریمها در حالی اعلام شده که آمریکا در پی تحریم صنعت نفت و نظام بانکی ایران است. موعد اعمال تحریمهای نفتی و بانکی روز ۱۳ آبان است. گفته میشود واشنگتن در پی به صفر رساندن صادرات نفت ایران است و انتظار ندارد این اقدام به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی منجر شود.
اما با نزدیک شدن موعد تحریم نفتی آمریکا، ایران به دنبال راههایی است که میزان صادرات خود را تا حد امکان حفظ یا از کاهش چشمگیر آن جلوگیری کند. اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهوری ایران از یافتن مشتریان جدید نفتی خبر داد و گفت این کشورها «شرکای سنتی» ایران نیستند. هرچند نباید توهم داشت که حفظ این مشتریان در رقابت با آمریکا آسان است چرا که دولت ترامپ ماههاست با فشار بر خریداران اصلی نفت ایران تلاش میکند، این کشورها را به نخریدن نفت ایران متقاعد کند.
از طرفی کارشناسان و دولتمردان معتقدند آمریکا از مدتها قبل تحریمهای جدی و اصلی علیه ایران را اعمال کرده و اتفاق خاصی قرار نیست در آبان رخ دهد. حسن روحانی و عباس عراقچی نیز در این خصوص اظهار داشتند که دور جدید تحریمها که ۱۳ آبان اعمال میشود، اتفاقات بزرگی را رقم نخواهد زد. روحانی نیز در سخنرانی اخیر خود تاکید کرد که مردم نگران تحریمهای آبانماه نباشند. طبق گفته این مقامات طی چند ماه اخیر تمام کشورها و شرکتهایی که قصد تبعیت از تحریمها را داشتهاند یا از ایران خارج شدهاند یا خرید نفت خود را متوقف کردهاند یا کاهش دادهاند لذا قرار نیست دیگر اتفاق جدیدی رخ دهد.
حالا هم که مجلس به پیوستن ایران به CFT در جهت اجرای قوانین کارگروه ویژه اقدام مالی FATF رای مثبت داده و با این لایحه شفافیت مالی در بانکها اجرایی خواهد شد و اصلیترین مانع تجاری بین ایران و اروپا رفع میشود. از سوی دیگر صحبت از یک وسیله جدید پرداخت مالی داغ شده است تا شرکتهای اروپایی بتوانند تحریمهای ایالات متحده علیه ایران را دور بزنند.
این امر موجب میشود کشورهایی که خواهان حفظ ارتباطات هستند جدا از سوئیفت با ایران مراوده داشته باشند. اما گفته میشود تا قبل از ۱۳ آبان سوئیفت اروپایی نیز راه میافتد. سوئیفت اروپایی قرار است در کنار سوئیفت جهانی که آمریکا در آن حضور دارد، فعال شود تا به واسطه این اتفاق، ایران که به برجام متعهد بوده بتواند تبادلات بانکی با کشورهای اروپایی را ادامه دهد.
اما سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اعلام لیست جدیدی از شرکتهای ایرانی تحریم شده از سوی وزارت خزانهداری آمریکا، آن را بخشی از جنگ و فشار روانی آمریکا دانست و گفت: این اقدام را توهین آشکار ایالات متحده آمریکا به سازوکارهای حقوقی و بینالمللی میدانیم که برخاسته از خودخواهی و کینهورزی کور دولت آمریکا با ملت ایران است.
وی افزود: دولت آمریکا برخلاف ادعاها و اظهارات ریاکارانه خود در حمایت از مردم ایران، با اینگونه اقدامات در راه بهرهمندی آنها از روابط اقتصادی خارجی و ارتباط اقتصادی و تجاری با جامعه بینالمللی سنگاندازی و مانعتراشی میکند و به صورتی ظالمانه، ناعادلانه و برخلاف موازین حقوق بینالمللی و حقوقبشری منافع آنها را با تهدید مواجه میکند که البته راه به جایی نخواهند برد.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان با اشاره به قرار موقت اخیر صادر شده از سوی دیوان بینالمللی دادگستری که از آمریکا میخواهد از دست زدن به هر اقدامی که مناقشه را تشدید کرده یا دامنه آن را گسترش داده و حل آن را دشوارتر کنند، خودداری کند، اظهار داشت: رفتارها و رویکردی که دولت آمریکا در پیش گرفته است و عدم پایبندی این کشور به سازوکارها، قواعد و حقوق بینالمللی نهتنها منافع مردم ایران بلکه ثبات و امنیت جهان را مورد تهدید قرار میدهد. این در حالی است که ایران و جامعه بینالملل با حسننیت میکوشند که پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، زمینههای تحقق و دستیابی ایران به منافع خود در این توافق بینالمللی را فراهم کنند.
به هر حال بقای ایران در برجام با وجود خلف وعده آمریکا نشان از حسن نیت ما نسبت به نهادها بینالمللی است. به خصوص آنکه مجلس شورای اسلامی لوایح چهارگانه دولت را جهت انجام تعهدات کارگروه ویژه اقدام مالی یا FATF به تصویب رسانده و این اقدام نشان از عزم جدی دولت و مجلس برای تحقق شرایط اروپاییها جهت انجام تعهداتشان است.
به هر حال باید منتظر ماند و دید تحریمهای آمریکا تا چه میزان بر کشور اثر میگذارد و آیا اروپاییها با وجود ماندن ایران در برجام و برداشتن گامهای متعدد دیگر در راستای برآورده کردن نیات و خواستههای آنها در عمل قرار است چگونه به ایران در مقابله با تحریمهای آمریکا کمک کنند؟
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد