24 - 12 - 2022
تشریک مساعی پیشفرض مذاکرات
حمید تهرانی
امکانپذیری مذاکرات هستهای میان تهران و اتحادیه اروپا دست به دست میشود. تا همین چند هفته پیش ایران و اروپا برای انجام مذاکرات در روزهای پایانی دیماه به توافق رسیده بودند اما وقتی ایالات متحده تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کرد، ایران نیز با انکار توافق از معلوم نبودن برنامه ادامه مذاکره خبر داد.
اولین سخن در اینباره از زبان سخنگوی وزارت امور خارجه شنیده شده که تاکید کرد برنامهای برای ادامه مذاکرات تدوین نشده است.
به این ترتیب ایران پیام داده که نمیتواند در شرایط نابرابر مذاکره کند. از آن تاریخ چیزی تغییر پیدا نکرده اما در ایران امیدواریها برای حصول یک توافق در آغاز سال نو میلادی به شدت افزایش یافته است.
همین امیدواریها البته مقامات تهران را نگران میکند زیرا احتمال دارد که
دشمنان- غربیها- از این امیدواری عمومی به صورت ابزاری استفاده کنند از این رو است که ایران تصمیم گرفته تا وقتی ضمانتهای لازم برای تعلیق تحریمها عیان نشده، دور بعدی مذاکرات آغاز نشود.
البته احتمال زیادی وجود دارد که با پای فشردن ایران بر مواضع فعلیاش و نیز اصرار غرب بر تداوم یا به عبارت دقیقتر افزایش تحریمها، دور آینده مذاکرات نیز بینتیجه به پایان برسد.
چنین احتمال بدبینانهای از هماکنون این پرسش را مطرح ساخته که چرا مذاکرات از پیش شکست خورده ادامه یابد. تحلیلگرانی که با بدبینی ادعای فوق را مطرح میکنند در پایان مسیر خود به جنگ و منازعه میرسند، امری که غرب وقوع آن را به صلاح نمیداند. بجز جنگ گزینه دیگر دیپلماسی است که روند فعلی چندان دلگرمکننده نیست. اگر دو طرف واقعا به راهحل سیاسی اعتقاد داشته باشند آنگاه باید تشریک مساعی را به عنوان پیشفرض قبول کنند، امری که در شرایط فعلی محتمل نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد