3 - 02 - 2025
تعارض منافع علت مخالفت با تاثیر قطعی معدل در کنکور
ایلنا- سرپرست ستاد تعلیم و تربیت شورایعالی انقلاب فرهنگی گفت: سهشنبه جزئیات تاثیر سوابق تحصیلی مشخص میشود و دغدغه دانشآموزان از بین میرود.
جلال موسوی خطیر درباره برخی اظهارنظرها درخصوص نشست اخیر شورایعالی انقلاب فرهنگی با موضوع تاثیر سوابق تحصیلی بر قبولی در دانشگاه و تصویب آن اظهار کرد: دستور جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگی و سه سناریو مطرح شده از شش سناریوی ابتدایی در جلسات مشترک ستادهای علم و فناوری و تعلیم و تربیت با حضور نمایندگان دستگاههای مسوول حاصل شد و البته در صحن شورا نیز پیرامون آن به بحث و تبادل نظر پرداخته شد و اکثریت اعضای حقیقی و حقوقی شورا به آن رأی دادند.
موسوی با اشاره اظهارات رییسجمهور در نخستین گفتوگوی تلویزیونی خود مبنی بر ناعادلانه بودن رقابت یک روستایی با دانشآموز ساکن شمال تهران این موضوع را مربوط به سهمیهها دانست و گفت: رییسجمهور محترم در این خصوص هم دستور لازم را دادهاند تا در این سهمیهها بازنگری انجام شود و واقعا هم حرف درستی است یعنی نباید فردی که ساکن شهرستان و به هر دلیلی از خیلی از امکانات بیبهره است با فردی که همه امکانات را در اختیار دارد مسابقه بدهد.
تا قبل از مصوبه کنکوری شورا، ورودیهای دانشگاه
هر سال ضعیفتر میشدند
موسوی با اشاره به معایب شیوه سنتی صرفا تستی برای سنجش و پذیرش در دانشگاه ادامه داد: من با معاون آموزشی یکی از دانشگاههای برتر در سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰صحبت کردهام. ایشان میگفتند هرسال ورودیها نسبت به قبل ضعیفتر میشوند. من پرسیدم چطور چنین چیزی ممکن است؟ بچههای الان بسیار بیشتر از ما که ۱۵ یا ۲۰سال پیش آزمون دادیم تلاش میکنند. جواب دادند: نه، ما مجبوریم که مباحث دبیرستان را به بچهها یاد بدهیم.
دانشآموز نمیتواند هم درس بخواند و هم مهارت تستزنیاش را تقویت کند
موسوی گفت: باید اصل را پذیرفت و به این توجه کرد که در اصل چهچیزی درست است؟ تقصیر نه از دانشآموز که از سیاستگذار و تصمیمگیر است. ما کاری کردهایم که دانشآموز به جای یاد گرفتن درس، به دنبال تقویت مهارت تستزنی باشد. او فرصتی دارد و باید از آن بهینه استفاده کند تا در بهترین دانشگاه پذیرفته شود. او نمیتواند هم درس بخواند هم مهارت تستزنیاش را تقویت کند.
وی افزود: گاهی داوطلب ادبیات را در کنکور ۹۰درصد میزند اما نمیتواند یک متن ادبی ساده نصف صفحهای را بنویسد چون درس را یاد نگرفته و تنها مهارت تستزنی کسب کرده است. یا اینکه دانشآموز درصد بالایی در عربی یا زبان انگلیسی کسب میکند اما نمیتواند یک صفحه از قرآن را درست بخواند یا از یک متن انگلیسی روخوانی کند.
۴ سال بهگونهای ریلگذاری کردهایم که بچهها از محتوای درس فاصله بگیرند
موسوی بیان کرد: یک تست معارف را به یک روحانی درس خارج نشان دادم و گزینه صحیح را از او پرسیدم. با تعجب به من نگاه کرد و گفت آقای موسوی هر چهار گزینه صحیح است. اینجا باید پذیرفت که خطا صورت گرفته است. ما ۴۰سال بهگونهای ریلگذاری کردهایم که بچهها از محتوای درس فاصله بگیرند.
سرپرست ستاد تعلیم و تربیت و دبیری ستاد شورایعالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: چند روز پیش، استاد تمام یکی از دانشگاههای تهران با من تماس گرفت و گفت شما را به خدا سابقه تحصیلی را حذف نکنید. ایشان میگفت مطالعه تطبیقی کنید و ببینید در جهان چه میکنند. کجای دنیا آزمون تستی میگیرند و هرکه بهتر تست زد به دانشگاه بهتری میفرستند؟ میگفتند من مقطع دبیرستان را در آمریکا گذراندهام، همانجا معلم شدم و دکترایم را در این کشور گرفتهام. هرگز چنین فضایی در آمریکا نیست و این سوابق تحصیلی است که اهمیت دارد. هویت تحصیلی فرد در مدرسه شکل میگیرد. او اصرار میکرد که میخواهم حضوری با شما صحبت کنم و میگفت به هیچوجه این مصوبه را رها نکنید. استادان دانشگاه اینگونه با ما صحبت میکنند.
موسوی اضافه کرد: البته شورا در این زمینه با مشارکت اساتید حوزه تعلیم و تربیت و همچنین ارزیابیهای کارشناسی خبرگانی و انجام نظرسنجیهای علمی توسط مراکز معتبر مانند ایسپا و سایر شیوههای سیاستپژوهی مصوبات خود را دنبال میکند.
وی تذکر داد: اما اینجا تعارض منافع شکل میگیرد. نمیدانم گفتن این به صلاح است یا خیر. نباید این را نادیده بگیریم. اشخاص بسیار محترم حقیقی در سطوح مختلف ساختار آموزش عالی مسوولیت داشته و دارند اما به لحاظ ساختاری وزارتخانهای که کنکور را برگزار میکرده؛ اکنون ۶۰درصد از آن از دستش خارج شده است اما توقع داریم بگوید این چیز خوبی است؟ وقتی ۶۰درصد از اختیارش را داده است ناخواسته این موضوع در نظرش تاثیر دارد.
سرپرست ستاد تعلیم و تربیت شورایعالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: اصلا برای جامعه علمی ما این نگاه، نگاه خوبی نیست. اصل را قبول کنیم که مهارت تست زدن نه به درد شغل بچهها میخورد نه به درد دانشگاه. چرا باید بر مدلی اصرار کنیم که در کشورهای موفق آموزشی اجرا نمیشود؟ ما داریم اصل را نابود میکنیم. دانشآموز باید درس بخواند و یاد بگیرد. حال چالشهایی در اجرا هم دارد که باید با کمک به مجریان و همچنین کسب نظرات تخصصی ایشان، آن را از بین ببریم.
او در واکنش به پایین بودن میانگین معدل امتحان نهایی و متضرر شدن دانشآموزان از تاثیر آن بر پذیرش دانشگاه گفت: معدل کنکور را هم حساب کنید. اگر معدل آزمون نهایی بچهها روی ۱۱ ونیم است، این را به درصد که حساب کنیم، ۵۵درصد میشود. در حالیکه معدل درسها در کنکور زیر ۱۰ است. چه دلیلی دارد که معدل کنکور زیر ۱۰درصد و ۲۰درصد باشد؟ این خود عطش خرید منابع تستی را ایجاد میکند. هرچه درصد در کنکور پایینتر باشد عطش خرید کتاب تست بالاتر میرود.
موسوی اظهار کرد: اینها سوالاتی است که ذهنم را بهعنوان یک کارشناس و دانشآموخته دکترای تعلیم و تربیت درگیر کرده است. این تقصیر ریلگذاری ماست که دانشآموز میگوید من اگر درس بخوانم در دانشگاه خوبی پذیرفته نمیشوم، باید مهارت تستزنیام را زیاد کنم. وی تصریح کرد: به نظر من باید بین مسوولان در این زمینه همدلی اتفاق بیفتد. از سال ۱۳۹۹ هر سال سرزده از محل برگزاری کنکور و امتحان نهایی بازدید میکنم. در این دو سالی که ما مصوبه سوابق تحصیلی را اجرا کردهایم به اندازه سالهای زیادی جلو افتادهایم.
وی همچنین درخصوص علت عدم دعوت از رییس سازمان سنجش اظهار داشت: بر اساس آییننامه شورایعالی انقلاب فرهنگی صرفا اعضای حقیقی و حقوقی شورا مجاز به حضور در صحن شورا هستند و افراد مدعو هم فقط برای ارائه گزارش امکان حضور دارند و روسای سازمان و مراکز سنجش وزارتخانههای علوم، بهداشت و آموزشوپرورش و دیگر نمایندگان این دستگاهها در جلسات مشترک ستادها حضور داشتهاند و نظرات خود را اعلام کرده بودند و در جریان جزئیات موضوع هم بودهاند و البته هیچ نامه کتبی یا درخواست شفاهی برای حضور رییس سازمان سنجش از ناحیه وزارت محترم علوم در جلسه نبوده و در چند روز اخیر این ادعا مطرح شده است.
وقتی مدام توئیت زده میشود، دانشآموزان درگیر میشوند
موسوی درباره اضطراب و دلمشغولی دانشآموزان و بلاتکلیفی آنها نیز گفت: بچهها را درگیر کردهاند. نمیخواهم از کسی نام ببرم اما وقتی پس از هر تصمیم و هر جلسه توئیت میزنیم ذهن بچهها درگیر میشود. درخواست من از دانشآموزان و داوطلبان عزیز این است که درگیر فضای مجازی نشوند. البته آنها تقصیری هم ندارند. وقتی مدام توئیت زده میشود درگیر میشوند. از مسوولان عزیز هم میخواهم که موضوعات را از مسیرهای رسمی و قانونی مطرح کنند. امیدوارم در جلسه همدلی اتفاق بیفتد و تعارض منافع را کنار بگذاریم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد