11 - 07 - 2023
تعلل در توسعه میادین مشترک به زیان کشور تمام میشود
«اگر با دنیا رابطه درست نداشته باشیم و از امکانات روز استفاده نکنیم، نتیجهای نمیگیریم.» این را مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و توسعه نفت گفته است. موضوعی که به خصوص درباره میادین مشترک و سبقت و سرعتی که همسایهها در سالهای اخیر برای برداشت از این میادین در پیش گرفتهاند، نگرانیهایی را برای منافع ملی ایران ایجاد کرده است.
از ۲۸ میدان مشترک نفت و گازی که ایران با کشورهای همسایه دارد، مشخصا با عراق در ۵ مخزن نفتی نفتشهر، دهلران، پایدار غرب، آزادگان و یادآوران مشترک است.
اهمیت سرعت در توسعه این میادین مشترک از آن جهت است که عراق در سالهای گذشته قراردادهای بسیاری برای توسعه این میادین با شرکتهای اروپایی و آمریکایی بسته است و اخیرا هم چینیها به سرعت در حال عقد قراردادهای توسعه و بهرهبرداری از این میادین مشترک هستند.
از آنجا که سطح توسعهیافتگی میادین مشترک با عراق متنوع است و برخی از این میادین در حال بهرهبرداری مثل نفتشهر و برخی هم دستنخورده مثل آزادگان و سهراب هستند، حتی حجم نفت درجای این میادین هم مشخص نیست. از همین رو هم کارشناسان توصیه میکنند ایران باید به سرعت بهرهبرداری و توسعه این میادین را در دستور کار قرار دهد، در غیر این صورت همانند پارسجنوبی باید شاهد خالی شدن میادین از طرف کشور مقابل بود.
آنطور که عبدالرضا حاجیحسیننژاد مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و توسعه نفت گفته است، اکنون عراق از بسیاری از شرکتهای بزرگ بینالمللی برای توسعه میادین مشترک با ایران دعوت کرده و سرعت خوبی برای بهرهبرداری از این میادین دارد. او در گفتوگو با ایلنا توضیح داده است: هرچند اقدامات مثبتی در میادین غرب کارون داشتهایم، اما به دلایل سیاسی و تحریمها نتوانستیم آنگونه که باید و شاید عمل کنیم. به هر حال قاعده میادین مشترک به این شکل است که هر کشوری که زودتر کار توسعه را آغاز کند برداشت بیشتری دارد، نفت یک جا منتظر نمیماند که ما به سراغش برویم، حرکت میکند و به سمت کشوری میرود که برداشت بیشتری دارد.
مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و توسعه نفت با اشاره به وضعیت توسعه میدان آزادگان گفت: در گذشته ما برای برداشت ۳۵۰ هزار بشکه از این میدان به نتیجه رسیده بودیم و سناریوهای مختلفی را بعد از خروج چینیها از میدان برنامهریزی کرده بودیم و فقط واحد فرآورشی باقیمانده بود که گفته شد توسعه به آن پیمانکار خاص داده نشود و دوباره مناقصه برگزار شد، اما راه به جایی نبرد. اکنون ظاهرا این بخش کار هنوز باقیمانده است، کارهای موقت انجام شده و پکیجهایی تعیین شده که به صورت ۸۰ هزار بشکهای و اسکیدمونتد عمل کنند.
وی تاکید کرد: بنده تعهد کرده بودم که تمام میشود، اما زمانی که برجام به نتیجه رسید، با ورود خارجیها به کشور تصور بر این بود با حضور کشورهای خارجی میتوانیم میدان را به سرانجام برسانیم، اما اینگونه نشد. البته آن زمان هم پول نداشتیم. حال آنکه آزادگان میدان بزرگی است که ما میتوانیم در حد یک میلیون بشکه در روز هم از این میدان برداشت داشته باشیم و نباید در زمینه توسعه آن تعلل شود، ضمن اینکه رسیدگی به چاهها هم باید در دستور کار جدی قرار گیرد.
حاجیحسیننژاد گفت: ما اکنون برای توسعه میادین حتما به شرکتهای خارجی و بینالمللی نیاز داریم، زیرا لزوم جذب سرمایه و تکنولوژی جدید گریزناپذیر است. در سالهای گذشته ما تنها یکدهم درصد سرمایهگذاری خارجی جذب کردیم، بنابراین هرکسی که عنوان کند نیازی به سرمایه و تکنولوژی خارجی نداریم، اشتباه کرده است، چراکه اکنون روشهای حفاری که ما انجام میدهیم قدیمی و منسوخ شده و به میدان آسیب وارد میکند. امروز در دنیا حفاری هوشمند انجام میشود که میتواند در چند لایه باهم برداشت شود.
وی یادآور شد: عراق از مدتها قبل از شرکتهای بزرگ خارجی برای توسعه میادین دعوت کرده و کار میکند. نفت منتظر نمیماند که ما سراغش برویم و اینگونه نیست که بگوییم چه میزان سهم ما است و کسی حق ندارد برداشت داشته باشد تا ما زمانی سراغش برویم. نفت سیال است و مهاجرت میکند.
مدیرعامل اسبق شرکت مهندسی و توسعه نفت تاکید کرد: در زمینه میدان نفت و گاز مشترک هرکس زودتر حرکت کند زودتر میرسد. اکنون قطر همه توسعهای که پیدا کرده را مدیون گازی است که از میدان مشترک پارسجنوبی برداشت کرده، اما ما بیشتر شعاری عمل کردیم. اگر با دنیا رابطه درست نداشته باشیم و از امکانات روز استفاده نکنیم نتیجهای نمیگیریم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد