18 - 12 - 2022
تغییر مسیر واگذاری ذوبآهن از دولت به دولت
با تصمیم جدید هیات دولت ، خصوصی سازی ۵۳ درصد سهام ذوب آهن منتفی شد
| هادی مومنی| سهامی که طبق مصوبه هیات واگذاری آگهی،
رقابت شده و خریداران بابت خریداری آن دارایی خود را نقد کرده و سه درصد وجه معامله را واریز کردند، چرا باید در نهایت به صندوق فولاد منتقل شود؟ آیا این در تعارض با اهداف خصوصیسازی نیست؟ این یکی از چندین اعتراضی بود که روز گذشته بعد از آنکه اعلام گردید ۵۳ درصد ذوبآهن به صندوق بازنشستگی فولاد منتقل شد و صندوق فولاد نیز به وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی رسید از سوی فعالان بازار سرمایه اعلام شد و جنجال زیادی را به وجود آورد که باید منتظر روزهای آینده و واکنش بازار سرمایه و سهامداران ماند. آنطور که اوضاع نشان میدهد باز هم بوی یک توطئه شوم اقتصادی به مشام میرسد و در این بین باز هم اصل «۴۴» قربانی بزرگی است که هر زمان مسوولان اراده کنند به راحتی آن را برای اهداف خود ذبح میکنند. حال قربانی جدید مشخص شده است.
۵۳ درصد سهام شرکت فولادی ذوبآهن اصفهان که پیش از این در سال ۹۱ قرار بود در بسته واگذاریهای بزرگ اصل «۴۴» در مسیر خصوصیسازی قرار گیرد اما با یک تصمیم غافلگیرکننده در دو مرحله ابتدا سر از سبد سهام صندوق بازنشستگی فولاد درآورد و در مرحله بعد صندوق فولاد نیز به وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی منتقل شد تا یک انحراف تمامعیار در روز روشن و در حضور دیدگان سهامداران متعجب و انگشت به دهان شکل بگیرد و این شرکت دولتی ، دولتی باقی بماند. جالب آنکه در اینگونه مواقع نه مسوولی در دسترس قرار میگیرد که بتوان از آن دلایل اینگونه تصمیمسازیهای خلق الساعه را پرسید و نه از هدایت گران اینگونه برنامهها خبری میشود. به هر ترتیب واقعبینانه باید گفت این اتفاق یک دور زدن بزرگ قانون در ابعاد اقتصاد ملی است که مشخص نسیت چه افرادی و با چه نیتی در پشت آن قرار دارد. البته با کمی هوشمندی ساده میتوان حدس زد که اصل داستان چیست که در شرایط فعلی نمیتوان به صورت مستقیم به آن اشاره کرد.
سرمنشا یک انحراف
در شرایطی که فعالان بازار سرمایه در انتظار عرضه مجدد ۵۳ درصدی شرکت ذوبآهن اصفهان به دلیل تغییر دستورالعمل معاملات عمده بودند اما تازه ترین تصمیمها مشخص کرد که ۵۳ درصد ذوبآهن به صندوق بازنشستگی فولاد منتقل شد و صندوق فولاد نیز به وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی رسید. به گزارش ایسنا، در شرایطی که فعالان بازار سرمایه بعد از توقف ناگهانی عرضه بلوکی ذوبآهن اصفهان در هفته گذشته، منتظر از سرگیری معاملات یا عرضه مجدد این شرکت اصل چهل و چهاری بودند خبر رسید که هیات وزیران در تصمیمی ۵۳ درصد ذوبآهن اصفهان را به همراه هشت شرکت دیگر به صندوق بازنشستگی فولاد انتقال داده و این صندوق را به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتقل کرده است. به این ترتیب هیات وزیران به استناد بند «۵۹» ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۱ کل کشور مصوب کرد که صندوق بازنشستگی کارکنان صنایع فولاد با وظایف، اموال، داراییها، سهام، امتیازات، موجودی، اسناد، اوراق، تعهدات (شامل تعهدات اعم از مطالبات قانونی بازنشستگان) و سایر حقوق و مستخدمین خود به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتقل شود.
جزییات واگذاری
بر این اساس باوجود تصویب هیات واگذاری به منظور واگذاری ۵۳ درصدی ذوبآهن و ۵/۱۷ درصدی سایپا و عرضه بلوکی این شرکتها در هفته گذشته، مقرر شد به میزان بدهی و کسر صندوق، سهام شرکتهای وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت شامل ۵/۱۷ درصد سایپا،۵۵ درصد دخانیات، ۵/۱۹ درصد آلومینیوم ایران، ۵/۱۷ درصد سنگآهن مرکزی، ۵۳ درصد ذوبآهن، ۷۰ درصد آلومینیوم هرمزآل، صد درصد ذغال سنگ کرمان، صد درصد ذغال سنگ طبس شرقی و صد درصد پروانه بهرهبرداری معدن ذغالسنگ کرمان پس از کسر سهام ترجیهی بابت تادیه مطالبات به صندوق یادشده واگذار شود.
ذوبآهنی که دولتی میماند
با این تصمیم هیات وزیران نهتنها شرکت اصل چهلوچهاری ذوبآهن اصفهان خصوصی نشد بلکه با انتقال آن به صندوق فولاد و انتقال صندوق فولاد به وزارت رفاه و تعاون داستان تکراری و غمانگیز انتقال دارایی دولت از یک جیب به جیب دیگر و انحراف از مسیر اصل «۴۴» تکرار شد. انتشار این خبر به فاصله کوتاهی باعث ناباوری سهامداران و اعتراض فعالان تالار شیشهای شد.
فراموش شدن خصوصیسازی
در این میان مجتبی فریدونی، مدیر سرمایهگذاری شرکت ذوبآهن اصفهان درباره این تصمیم گفت: هیات واگذاری تصمیم گرفت که ۵۳ درصد ذوبآهن اصفهان را از طریق فرابورس واگذار کند در حالی که هیات دولت تصمیم گرفت این میزان سهم به صندوق فولاد منتقل شود. وی این تصمیم را برخلاف روح اصل «۴۴» دانست و تاکید کرد: اگر مسوولان قصد دارند که تصدیگری دولت کاهش یابد چرا سهامی را از وزارت صنعت و تجارت به وزارت رفاه منتقل کردند؟ این در حالی است که به نفع دولت بود تا این سهم را در بازار سرمایه عرضه کرده و براساس رقابت آن را به فروش برساند. وی با طرح این سوال که مسوولان میخواهند سهام ذوبآهن اصفهان را با چه قیمتی به وزارت رفاه منتقل کنند، ادامه داد: با انتقال ۵۳ درصد ذوبآهن به صندوق فولاد آیا این سهم به قیمت ۲۰۰ تومان داده میشود یا به قیمت بلوکی ۵۰۰ تومان منتقل میشود؟ این در حالی است که اگر این سهم در فرابورس رقابت میشد بهتر بود. فریدونی با بیان اینکه ۵۳ درصد سهام ذوبآهن براساس ماده «۵۹» قانون بودجه و دلیل وجود مشکل در تامین منابع صندوق فولاد منتقل شد،تاکید کرد: انتقال سهم از یک وزارتخانه به وزارتخانه دیگر بر خلاف روح اصل «۴۴» و خصوصیسازی است.
بازی با آبروی بورس
وی با اشاره به اینکه تاکنون چهار درصد ذوبآهن در فرابورس عرضه شده و ۱۵ درصد به صندوق ذخیره فرهنگیان منتقل شده است، تاکید کرد: مسوولان باید راهی پیدا کنند که با تصمیم هیات واگذاری سهام این شرکت را عرضه کرده و به بخشخصوصی واگذار کنند در غیر این صورت بر خلاف اصل «۴۴» عمل شده است، از سوی دیگر یک کارگزار بورس تهران هم عنوان کرد: با متوقف شدن عرضه بلوکی ذوبآهن اصفهان آن هم در نیمه معاملات و در نهایت انتقال آن به صندوق بازنشستگی فولاد با آبروی بورس بازی شد زیرا متوقف کردن عرضه بلوک ۵۳ درصدی پس از سه روز عرضه و به دلیل تغییر شرایط معاملات عمده ترفندی بود تا این شرکت در دست دولت باقی بماند.
تاثیر منفی اتفاقات در بورس
لازم به ذکر است که هفته گذشته در جریان عرضه بلوک ۵/۱۷ درصدی سایپا و بدون خریدار ماندن این بلوک، معاملات بلوکی ۵۳ درصدی ذوبآهن اصفهان بین دو رقیب از فولاد ماهان و یک کنسرسیوم با ماهیت نامشخصی در جریان بود در سومین روز رقابت و در حالی که قیمت هر سهم این شرکت از ۴۸۲۲ ریال به ۴۹۸۲ ریال رسیده بود، به دستور سازمان بورس و به منظور بررسی بیشتر در خصوص خریداران متوقف شد، این اتفاق که در بازار سرمایه نادر بود باعث تعجب فعالان بازار سرمایه و حتی مسوولان سازمان خصوصیسازی و ایجاد صف فروش سنگین برای ذوبآهن شد چراکه فعالان بازار معتقد بودند که بررسیهای لازم در خصوص خریداران باید قبل از عرضه عمومی و شروع رقابت انجام شود و توقف جریان معامله به منظور بررسی صلاحیت خریداران در نیمه معاملات صحیح نبوده و باعث سلب اعتماد میشود. با این حال این عرضه که در جریان آن هر یک از خریداران جهت ارایه تضمینهای لازم سه درصد وجه معامله معادل ۳۳ میلیارد تومان را واریز کرده بودند با دستور سازمان بورس و به دلیل تغییر دستورالعمل معاملات عمده متوقف و براساس اعلام مسوولان سازمان بورس قرار شد تا این سهم مجددا آگهی شود. اما در حالی که فعالان بازار سرمایه در انتظار عرضه بلوکی این شرکت بودند، اعلام شد که ۵۳ درصد سهام ذوبآهن اصفهان به صندوق بازنشستگی فولاد منتقل شده است، انتشار این خبر تاثیر منفی در جو بازار داشت و باعث منفی شدن سهام ذوبآهن اصفهان شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد