23 - 01 - 2023
تقابل اوراق گواهی سپرده با بورس
ابوالقاسم آقادوست در مورد تاثیر انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ ۲۳ درصد معتقد است که در حال حاضر با توجه به اینکه بازار سرمایه تا حدودی از سایر بازارهای موازی عقب مانده است، شرایطی برای آن ایجاد شده که با روند پرشتاب ورود نقدینگی مواجه است. به همین دلیل این موضوع چندان نمیتواند بر این بازار اثرگذار باشد.
بازار درمانده سرمایه که برای رهایی از رکود دو ساله دستوپنجه نرم میکند، مدتی است که از سایر بازارهای رقیب خود عقب مانده و روزبهروز شاهد قهر سرمایهگذاران و خروج سرمایههای حقیقی است. در این میان جذابیت سایر بازارهای مالی و انتشار اوراق مختلف هم بیش از پیش نمک به زخم این بازار میپاشد. انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ ۲۳ درصد یکی از رقبای دیرینه بازار است که براساس اعلام بانک مرکزی تمامی بانکها از شنبه هفته گذشته یعنی ۱۷ دی ماه ۱۴۰۱ مستلزم رعایت چنین نرخی شدند و برای متخلفان مجازات تعیین شده است. در این روزهایی که تاحدودی خبر از جان گرفتن دوباره بازار میرسد این پرسش مطرح میشود که انتشار چنین اوراقی میتواند به بلای جان جدیدی برای بورس تبدیل شود؟
در این راستا «ابوالقاسم آقادوست» کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با توانا در پاسخ به این پرسش که اوراق گواهی سپرده با نرخ ۲۳ درصد چه تاثیری بر بازار سرمایه میگذارد، میگوید: چاپ اوراق با نرخ بالاتر باعث جذب نقدینگی بیشتری میشود. بر این اساس بهصورت معمول منجر میشود بازار سهام جذابیت کمتری داشته باشد اما در حال حاضر با توجه به اینکه بازار سرمایه تا حدودی از سایر بازارهای موازی عقب مانده است شرایطی برای آن ایجاد شده که با روند پرشتاب ورود نقدینگی مواجه است. به همین دلیل این موضوع چندان نمیتواند بر این بازار اثرگذار باشد؛ یعنی بهنظر میرسد اثر آن نسبت به دورههای معمول و بازههای متعادل کمتر است.
آقادوست ادامه میدهد: اما بهطور کلی انتشار چنین اوراقی جذابیت خاصی را برای خود ایجاد میکند. بهطوری که در همه بازارهای مالی دنیا مرسوم است هر چه نرخ اوراق مخصوصا اوراق بدون ریسک تحت هر عنوانی که باشند؛ سپرده، مشارکت و… افزایش پیدا کند جذابیت بازار سرمایه و تمایل برای خرید سهام و سرمایهگذاری در این بازار کمتر میشود که این امری منطقی است.
این کارشناس بازار سرمایه توضیح میدهد: بنابراین در مجموع در شرایط فعلی اثرگذاری انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ ۲۳ درصد نسبت به بازار متعادل بر بورس کمتر است چون وضعیت این روزهای بازار به این صورت است که نقدینگی به سرعت در حال تزریق به این بازار است، ضمن آنکه امید به افزایش شاخص هم بیشتر شده است و تمامی این موارد به علت عقب ماندن بازار سرمایه از سایر بازارهای رقیب و ریزشی بودن آن در دو سال و نیم گذشته بوده است. همچنین بهنظر میرسد حمایتهای دولت هم نسبت به بازار سرمایه بیشتر شده است. در نتیجه مجموعه این عوامل باعث شده تمایل بیشتری برای خرید سهام و سرمایهگذاری ایجاد شود.
آقادوست در ادامه تصریح میکند: بهطور مثال تحولات بنیادی که در برخی صنایع از جمله خودروسازی به ویژه خودروهای تجاری ایجاد شد، کل این صنعت را متحول کرده است؛ یعنی ورود محصولات خودرویی به بورس کالا باعث شده تحول بنیادین در گروه خودروسازی ایجاد شود و از وضعیت زیان انباشته خارج شوند. بنابراین این نوع اقدامات منجر شده امید به افزایش شاخص سرمایه در بازار سهام بیشتر شود. همچنین همزمان با این مسائل بحث قیمتهای جهانی و خروج اقتصاد دنیا از رکود دو سه ساله ناشی از بیماری کرونا مطرح است که بازار سهام را با اقبال بیشتری مواجه کرده است. در نتیجه بهنظر میرسد چند درصد افزایش نرخ سپرده در بازار اثرگذار نباشد. البته اگر وضعیت متعادل بود شاید افزایش یکی دو درصدی هم بازار را با مشکل مواجه میکرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد