2 - 07 - 2024
تقابل وعده و برنامه
گروه فرهنگ و گردشگری- رقابت انتخابات ریاستجمهوری وارد واپسین روزهای خود شده است و تا کمتر از یک هفته دیگر مشخص میشود از بین مسعود پزشکیان و سعید جلیلی کدام یک راهی پاستور خواهد شد.
در این شرایط تشریح برنامههای اعلامی از سوی نامزدها در حوزههای مختلف از جمله در حوزههای با اهمیت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی میتواند راهگشا باشد و به مردم و بخشخصوصی جهت و سمت سوی هر یک از کاندیداها را در دولت احتمالی آتی آنها نشان دهد. از میان دو نامزد باقیمانده در انتخابات ریاستجمهوری، مسعود پزشکیان مشخصا در قالب مانیفستی به تشریح برنامههایش در این سه حوزه پرداخته و با تاکید بر اهمیت میراث فرهنگی ایران، استفاده از نوآوری برای توسعه مقاصد گردشگری، اجرای طرحهای پیشران گردشگری و حل مشکلات صنایعدستی را در برنامه خود طرف توجه قرار داده است.
در سوی مقابل اما جستوجوی اینترنتی برای برنامههای انتخاباتی سعید جلیلی نتیجه خاصی در پی ندارد و جز توئیت این کاندیدا در مورد وعده سفر رایگان سه روزه به مردم، چیز دیگری از طرحهای جلیلی برای توسعه توریسم کشور یافت نمیشود. جلیلی البته در مناظرات مرحله اول انتخابات به اینکه میتوان از گردشگری برای افزایش درآمدهای کشور استفاده کرد اشاره مختصری داشت.
مطالبه بخشخصوصی از دولت چهاردهم
در روزهای گذشته چهرههای شناختهشده صنعت گردشگری ایران مطالبات و انتظارات خود را از دولت چهاردهم در حوزه گردشگری
لیست کردهاند.
شهرام شیروانی، نایبرییس جامعه هتلداران ایران در خصوص انتظاراتی که صنعت گردشگری از ریاستجمهوری آینده دارد گفته: توقع از رییسجمهور آتی این است که موانع و مشکلات صنعت گردشگری را برطرف کند. وی تاکید کرد: به هر روی گردشگری با مشکلات و موانعی روبهرو است که مسایل و چالشهای قوانین و مقررات یا بعضا دستورالعملهایی را که وجود دارد، شامل میشود و امیدواریم این موانع در دولت جدید برطرف شوند.
شیروانی به عقب ماندن کشور از برنامه هفتم توسعه اشاره داشت و گفت: به هر حال در افق ۱۴۰۴ قرار بود دستکم ۲۰میلیون گردشگر خارجی داشته باشیم اما در برنامه هفتم از ۲۰میلیون به ۱۵میلیون رسیدهایم! یعنی ارتقا ندادهایم و وضعیت را با شرایط کنونی سنجیدهایم. واقعیت این است که با نگاهی که در کشور به ملاحظات گردشگری وجود دارد، امکان جذب همین ۱۵میلیون گردشگر خارجی را هم نداریم. به هر حال این زمینه در کشور وجود دارد که سالانه شاهد ورود ۲۰میلیون گردشگر به ایران باشیم. ایران به لحاظ آثار تاریخی، طبیعی و جاذبههای گردشگری در جایگاه بالایی قرار دارد. در زمینه زیرساخت هم تا حد ممکن شرایط خوب است اما قطعا باید شرایط و امکانات صنعت گردشگری در کشور را بهروزتر کرده و آن را ارتقا دهیم. امیدواریم با اتخاذ رویکرد مطلوب بتوانیم سهم گردشگر خارجی را که کشورهای همسایه از ما گرفتهاند، از آنها گرفته و در آینده سهم بیشتری در زمینه جذب گردشگران خارجی داشته باشیم.
نایب رییس جامعه حرفهای هتلداران ایران در پایان خاطرنشان ساخت: وزارت امور خارجه، وزارت گردشگری و سایر نهادهای مرتبط در حوزه گردشگری باید در کنار هم تلاش کنند تا زمینه برای ورود گردشگران خارجی بیشتری به کشور فراهم شود. کشوری مانند ایران با ظرفیتهای بسیار بالایی که در انواع مختلف گردشگری دارد، درهایش باید به روی گردشگران جهان باز باشد و شرایط لازم برای ورود همه علاقهمندان سفر به ایران فراهم شود.
مانیفست گردشگری پزشکیان
بیانیه و مانیفست گردشگری، میراث فرهنگی و صنایعدستی کمیته گردشگری ستاد مرکزی مسعود پزشکیان برمحور اجرای برنامه هفتم توسعه کشور و نیز گسترش بازار گردشگری نگاشته شده است.
گسترش بازار گردشگری در قالب «توسعه مقاصد گردشگری» و اجرای «چند طرح عظیم پیشران گردشگری» در هریک از استانهای کشور از جمله طرحهای ستاد پزشکیان هستند.
آنطور که ستاد این کاندیدا اعلام کرده «طرحهای پیشران گردشگری» برحسب مطالعات ملی و بینالمللی آماده ارائه هستند و به فراخور استعدادها و امکانات هر استان و با رویکرد «مدیریت بهینه داراییهای موجود» مشارکت و مالکیت بخشخصوصی و ارائه تسهیلات موثر پایش شده و برحسب نظرات تخصصی و کارشناسی با مشارکت مردم و در راستای سیاستهای کلی و مقتضیات توسعه کشور به اجرا در خواهند آمد.
پیشنهاد اجرای «طرحهای پیشران گردشگری» از سوی ستاد پزشکیان با علم به این موضوع ارائه شده که گردشگری ایران در وضعیت کنونی «سنتی»،«محدود»و «پراکنده» است و رهایی از این وضعیت با پیشرانی و سرمایهگذاری عمده و آیندهنگری کارآفرینانه میسر خواهد شد.
براساس مانیفست منتشر شده از سوی ستاد پزشکیان حل مشکلات فرا روی صنعت گردشگری و فعالان کنونی صنایعدستی در ابعاد مختلف اعم از مسائل اداری و مدیریتی، نظام صنفی، مجوزها، عوارض، تسهیلات مالی و یارانهها در دولت آتی پزشکیان مدنظر است.
ارتقای صنعت گردشگری ایران برای پاسخ به تقاضای موجود و صعود به مرحله عرضه محوری و رقابت با رقبای منطقهای در صنعت گردشگری و گسترش صنعت هتلداری نوین مدنظر ستاد پزشکیان قرار دارد.
افزون بر موارد ذکر شده حفظ، مرمت و تعالی میراث فرهنگی و توجه ویژه به آثار و پایگاههای اصلی و ابنیه تاریخی نیز مدنظر ستاد پزشکیان و کمیته گردشگری این ستاد است.
نگاهی به مانیفست پزشکیان همچنین مشخص میکند که تلاش این نامزد به خروج از انزوای بینالمللی و تامین امنیت گردشگران ورودی به کشور معطوف است.
در بند نهم مانیفست پزشکیان تاکید شده رییسجمهور، دولت و همه دلسوزان کشور تلاش خواهند کرد تا تضمین امنیت گردشگران و حقوق همه مسافران به کشور در عالیترین سطوح نهادینه شود.
این مانیفست میافزاید: «امید است با خروج ایران از «انزوای بینالمللی»، «رفع تحریمها» و کاهش و حذف پدیده زشت «ایرانهراسی» گردشگری در راستای تقویت «صلح و گسترش دیپلماسی عمومی» و تحقق معنادار «قدرت نرم »زمینه ساز تعامل بین ملتها و موجب عزت و ارتقای منزلت ملت و کشور ایران شود.
وعده سفر رایگان جلیلی
سعید جلیلی، کاندیدای ریاستجمهوری تاکنون به شکل کامل برنامههای خود را در حوزه گردشگری مطرح نکرده است.
از میان وعدههای مطرح شده از سوی این کاندیدا اما وعده سفر رایگان سه روزه را میتوان از جمله اظهارنظرهای محدود این کاندیدا دانست که به نوعی با گردشگری مرتبط میشود. در این خصوص جلیلی در توئیتی نوشت: «سه روز سفر رایگان هدیه دولت جلیلی به ملت ایران، میدونستید دولت با پول مردم کلی محل اقامت گردشگری ساخته؟ با طرح سفر، جلیلی هر ایرانی میتونه در سال چند شب اقامت رایگان در اقامتگاههای دولتی بگیره، سفر نباید یه چیز لوکس و غیرقابل دسترسی باشه.»
به جز این توئیت که بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته است اما برنامه این کاندیدا در حوزه گردشگری چندان روشن نیست. از سوی دیگر موضع جلیلی در حوزه سیاستهای بینالمللی و جهتگیریهای او در سیاست خارجی باعث شده که چندان نتوان به رفع تحریمها و حل مساله ایران هراسی و پس از آن جذب گردشگر خارجی در دولت تحت امر او خوشبین بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد